Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grissini 3. - parmezános

Grissini 3. - parmezános
Grissini 3. - parmezános
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Móricka életében először megy gyerekzsúrba. Az édesanyja - mielőtt elmegy - ellátja pár jótanáccsal. "Kisfiam, mindent szépen köszönj meg, ami pedig nem ízlett, arról inkább ne mondj semmit." Móricka el is megy a gyerekzsúrba, majd távozóban közli: "Kezicsóóókolom, nagyon szépen köszönöm a ropit, a többiről inkább nem mondok semmit." :D
Ez a vicc szállóige a baráti körünkben, minden buli után úgy búcsúznak el tőlem a barátok, hogy "Köszönjük a ropit." :D
Nekem a grissiniről, vagyis az olasz "ropiról" mindig ez jut eszembe.
Ez a grissini Georgio Locatelli receptje, egyébként a főzősulink mai termése. :)


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Csak úgy ropogtatni, bor mellé. Huszonpár darab grissini lesz belőle. A megmaradt grissiniket ropotgépben ledarálhatjuk és kitűnően lehet vele panírozni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 230 fokra.
  2. A vajat lábosban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejet és éppen csak összemelegítjük (kb. 40 fokosra), majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  3. A lisztet, a parmezánt és a sót egy tálban elkeverjük, és az élesztős tejet apránként hozzáadva összegyúrjuk.
  4. A tésztát téglalap formára nyomkodjuk a kezünkkel (kb. két tenyérnyi méretűre), majd ujjainkkal sűrűn benyomkodjuk. Háromrét hajtjuk (a tészta alsó és felső harmadát felhajtjuk), majd újra benyomkodjuk az ujjainkkal. Elfordítjuk 45 fokkal, megint egymásra hajtjuk a két végét és újra megnyomkodjuk. Az olaszok ezt a hajtogatási technikát nevezik "colomba", azaz galamb technikának, a lényege, hogy így levegőbuborékok kerülnek a tésztába, ami javítja az állagát és segíti a kelesztést.
  5. Nedves konyharuhával letakarva 20 percig pihentetjük.
  6. A hajtogatást megismételjük, majd újabb 20 percig pihentetjük.
  7. A tésztát lisztezett munkafelületen két nagy téglalapba kinyújtjuk és kb. 1 cm szélesen, keresztirányban felvágjuk.
  8. A tésztacsíkokat a kezünkkel hengerré sodorjuk, úgy, hogy közben kissé meg is nyújtjuk, a két végét pedig ellapítjuk. Tepsiben 10 percig pihentetjük.
  9. A sütő hőmérsékletét 180 fokra mérsékeljük, és a grissiniket ropogósra sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 288
elküldve: 2
receptkönyvben: 214
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

parmezános ropi, parmezános rúd, parmezános kenyérrudacska, kenyérrudak parmezánnal, sós rúd parmezán sajttal, parmezános grissini

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bandeee
Bandeee Mon, 2013-06-10 15:49

Szia Juci!

Helyzetjelentés: most kaptam ki őket a sütőből, hát ez valami fenomenálisan finom lett! Úristen alig bírom letenni... Lehet elfogy mire hazajönnek a többiek :) Köszönöm a receptet!

U.i. Sajna parmezán nem volt itthon, úgyhogy zöldfűszeresen készítettem el pizzaszósszal megspékelve. Nyamm nyammm!! :)De egy tuti; holnapra hozatok férjurammal sajtot....

Csokoládéimádó
Csokoládéimádó / Csokoládéimádó Tue, 2012-06-26 17:37

Szervusz!

Megint Én! Egyszerűen nem tudok leszakadni a receptjeidről!!!
Veszélyes vagy ám.... :P
Nekem Te vagy magyar Nigella Lawson, a story-k, a képeid annyira megnyerőek, hogy egyszerűen nem lehet megállni, muszáj megcsinálni, ha mód van rá minél előbb! Annyira profi az egész!
Sőt hogy hazai "TV gourmet"-nkat ne is említsem, Ő receptjeit, és magazinját nem is nézegetem, és nem is vettem soha. Valahogy ez már túl gerilla propaganda.

Azt hiszem 4-5 hónapja nem volt kedvem főzni.... Most úgy érzem mindenhez kedvem van!
Köszönöm neked, a receptjeidnek és a fantasztikus képeidnek!!!!
Üdv
Timi

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sat, 2011-02-26 12:41

Juci, koszi a receptet, sikert aratott ;)
A story is... elmeseltem egyetlen szerelmemnek (miutan lejott a padlasrol es osszemaszkalta a frissen felmosott eloszobat), mire elvigyorodott es kozolte: Naigen. Mindent szigoruan a bonton szerint! :DDD
Ahh, ferfiak....

crazymary
Makréla / crazymary Fri, 2010-09-24 12:52

Tetszik a recepted, Juci, még sosem csináltam grissinit, úgy érzem itt az ideje. Ha lesz egy kis időm neki is állok. :-)
Szép napot! üdv,
Zsani

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Fri, 2010-09-24 13:18

Szia Zsani, köszönöm Georgio Locatelli nevében (az ő receptje :) ) nyugodtan vágj bele, egyáltalán nem bonyolult, és isteni finom! Juci

osztriga
OsztriGa / osztriga Wed, 2010-09-22 15:49

De jót nevettem!!! ÉÉÉÉÉs én ezt a viccet még miért nem hallottam? A recept is nagyon jónak tűnik, csak időben neki kell állni, mert ugye a 20 perc az még csak a munkát jelenti... Gondolom a parmezánt nem lehet másféle sajttal helyettesíteni, ugye? Mert az épp, nincs itthon...
Köszönet a receptért, már mentettem is.
T.

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-09-22 19:25

Még valami: igaz, hogy időben neki kell állni, de ha "nettó" számolod a készítést, akkor kb. negyed óra (gyúrás+formázás) a fennmaradó időben bármi mást lehet csinálni. :)

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-09-22 19:22

Szia Timi, hát igen, a parmezánt nem lehet mással kiváltani...esetleg Grana Padano, az olcsóbb és az íze ugyanaz, mint a parmezánnak. Ja, ésmég egy valami, hogy friss parmezánt használj, az előre lereszelt dobozos az felejtős, semi köze az igazi parmezánhoz. Juci

taksi
Mártika és Feri / taksi Wed, 2010-09-22 14:08

Kedves Juci!

Amikor a fotót megláttam anyósom sós stanglija
jutott először eszembe.
( bajor-osztrák stangl szóból).
Igazi sör illetve borkorcsolyáról beszélhetünk ebben az esetben is
csak olaszul grissininek, magyarul rudacskákról vagy ropiról beszélhetünk.
Mindenkinek ajánlom az általad elkészített finomságot
egy őszi délutáni beszélgetős, borozgatáshoz.
Ferenc

További jó sütés-főzést kívánunk Neked és minden főzőiskolásnak.
Szép Napot kíván!

Mártika és Feri

nyamóka
nyamóka / nyamóka Tue, 2010-09-21 22:01

Ez story halálos! :DDDDDDDDD
És hát -tudom, hogy ismétlem magam-de a fotó megint nagyon hangulatos! :))

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-09-22 15:02

Szia nyamóka, hidd el, a sztori ragadós...csak meséld el egyszer valami házibuliban, biztos lesz egy barátod, aki majd így köszön el...nálunk is így kezdődött, vagy 3-4 éve :P

nyamóka
nyamóka / nyamóka Tue, 2010-09-21 22:01

Ez story halálos! :DDDDDDDDD
És hát -tudom, hogy ismétlem magam-de a fotó megint nagyon hangulatos! :))

521
vaj 5 dkg
finomliszt 375 g
tej 200 ml
élesztő 10 g
parmezán sajt 6 dkg
10 g