
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A mogyorós alaphoz
-
3 db tojásfehérje
-
1 csipet só
A mousse krémhez
-
3 db tojássárgája
-
300 ml habtejszín
A díszítéshez és a bonbonhoz (10 db)
615
Kalória
9.9g
Fehérje
46.9g
Szénhidrát
45.2g
Zsír
45.5g
Víz
126.2g
Koleszterin
6.2g
Élelmi rost
37.2g
Cukor
- 7% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 31% Zsír
A mogyorós alaphoz
-
15g tojásfehérje8 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g törökmogyoró157 kcal
A mousse krémhez
-
8g tojássárgája24 kcal
-
11g cukorszirup30 kcal
-
19g étcsokoládé102 kcal
-
38g habtejszín110 kcal
A díszítéshez és a bonbonhoz (10 db)
-
3g étcsokoládé14 kcal
-
6g törökmogyoró39 kcal
-
19g étcsokoládé102 kcal
Összesen
615
kcal
- 7% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 31% Zsír
A mogyorós alaphoz
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g törökmogyoró1258 kcal
A mousse krémhez
-
60g tojássárgája193 kcal
-
85g cukorszirup241 kcal
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
A díszítéshez és a bonbonhoz (10 db)
-
20g étcsokoládé109 kcal
-
50g törökmogyoró315 kcal
-
150g étcsokoládé819 kcal
Összesen
4924
kcal
- 7% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 31% Zsír
A mogyorós alaphoz
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
16.7g törökmogyoró105 kcal
A mousse krémhez
-
5g tojássárgája16 kcal
-
7.1g cukorszirup20 kcal
-
12.6g étcsokoládé69 kcal
-
25.1g habtejszín73 kcal
A díszítéshez és a bonbonhoz (10 db)
-
1.7g étcsokoládé9 kcal
-
4.2g törökmogyoró26 kcal
-
12.6g étcsokoládé69 kcal
Összesen
411
kcal
- 7% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 45.2 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 533.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 113 mg
-
Foszfor 234 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrát
-
Összesen 46.9 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 6 mg
Víz
-
Összesen 45.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 135 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 131 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
Összesen
615
kcal
- 7% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79 g
Zsír
-
Összesen 362 g
-
Telített zsírsav 135 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 185 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 1010 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4264.5 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 80 mg
-
Kálcium 856 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 905 mg
-
Foszfor 1869 mg
-
Nátrium 460 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 36 mg
Szénhidrát
-
Összesen 375.4 g
-
Cukor 297 mg
-
Élelmi rost 50 mg
Víz
-
Összesen 363.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1077 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 50 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 200 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 299 micro
-
Kolin: 544 mg
-
Retinol - A vitamin: 1045 micro
-
α-karotin 50 micro
-
β-karotin 374 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 756 micro
Összesen
4924
kcal
- 7% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 30.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 356.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrát
-
Összesen 31.4 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 30.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
411
kcal
Elkészítés
A mogyorós alaphoz
- Tészta elkészítése: a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket csipet sóval félkeményre verjük, majd apránként hozzáadagoljuk a cukrot, és kemény habbá verjük.
- Belekeverjük a darált mogyorót, és egy sütőpapírral bélelt (26 cm-s) tortaformában 160 fokon 10-15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk hűlni.
- A kihűlt tésztából egy 18 cm-s karikát kivágunk, és köré zsírpapírral bélelt tortaformát teszünk.
- Cukorszirup elkészítése: a cukrot és a vizet forrástól számítva kb. 2-3 percig forraljuk, majd kihűtjük.
- Mousse krém elkészítése: a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk és félretesszük hűlni.
- A szobahőmérsékletű tojássárgákat gőz fölött, a cukorszirupot folyamatosan adagolva habosra keverjük úgy, hogy a tál félig benne legyen a vízben. Amint elég habos (ne legyen majonézszerű, mert akkor már elrontottuk!) vegyük le, és még verjük a habverővel kb. 5-7 percig, vagy amíg ki nem hűl. Hidegnek kell lennie!
- Ekkor hozzáöntjük a már kihűlt, de még olvadt csokoládét, fakanállal elkeverjük.
- A minimum 12 órát hűtőben tárolt habtejszínt habbá verjük. Apránként hozzáadagoljuk a csokoládés krémhez, fakanállal óvatosan elkeverjük. 2-3 evőkanálnyit habzsákba töltünk (bonbonok töltelékéhez).
- Ráöntjük a mogyorós alapra, és 3-4 órára hűtőbe tesszük/vagy 1 éjszakára.
- A kapcsos tortaformát leszedjük, az oldalát és a tetejét durvára tört, pirított mogyoróval, közepét reszelt csokoládéval megszórjuk.
- Bonbon elkészítése: előkészítjük a polikarbonát formát (a bonbon elkészíthető szilikonos formában is). Egy ecset segítségével kikenjük a bronzporral a formát (ez el is hagyható).
- A csokoládét megolvasztjuk és temperáljuk (praktikák között megtalálható). A formába öntjük, légbuborékokat kiütögetjük, majd fejjel-lefelé fordítva egy sütőpapírra kifolyatjuk a felesleges csokoládét (amint megdermed ez a csokoládé újrahasznosítható).
- A formát a csokoládéhüvely dermedéséig hűtőbe tesszük (kb. 30 perc).
- Megtöltjük a csokoládéhüvelyeket a mousse krémmel, és lezárjuk a bonbonok tetejét újratemperált csokoládéval.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 p
- Sütés ideje: 15 p
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Tepsi mérete: 26 és 18
Mandula Sarok blog írójától kaptuk ajándékba ezt a tortát, egy blogger találkozó alkalmával nem oly rég. Nagyon ízlett, nem volt kérdés, elkészítem Apukám közelgő születésnapjára. Volt is sikere, hisz kiütötte a már régóta első helyen álló répatortámat is. :) Ha odafigyelünk a részletekre, nem lehet elrontani. Én a krémnek 2x álltam neki, de tanultam a hibáimból. :) A torta természetesen elkészíthető vagy csak a 18 cm-es formában, akkor kicsit vastagabb lesz az alap, vagy 26 cm-es formában, akkor alacsonyabb lesz a krém.