r
Nosalty Logó

Egreskrém

Durcsó
Egreskrém
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

270
Kalória
6.2g
Fehérje
54.3g
Szénhidrát
4.2g
Zsír
138.1g
Víz
135g
Koleszterin
5.5g
Élelmi rost
37.6g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 270 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1082 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 130 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    250.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    54.3 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    138.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 270 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1003.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    211 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    444 mg
  • Nátrium
    213 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    217.2 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    552.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    307 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    139 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    429 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    734 micro
Összesen 1082 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    66.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 130 kcal

Elkészítés

  1. Az egrest megmossuk, majd feltesszük főni 5 dkg cukorral és annyi vízzel, amennyi ellepi. (Ha eszünkbe jut, tegyünk félre pár szemet díszítésnek. Én későn kapcsoltam, szőlővel dekoráltam...)
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a 3 sárgáját habverővel elkeverjük másik 5 dkg cukorral és a liszttel.
  3. Mikor a víz forr, az egrest levesszük a tűzről és nagyon lassan, folytonos, erőteljes keverés mellett belecsorgatjuk a tojássárgás masszát.
  4. Visszatesszük a krémet a tűzre, kevergetve újra felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Közben, ha maradt még benne, egy villával szétnyomkodjuk az egyben maradt egreseket.
  5. Ezután gyorsan felverjük a fehérjéket a maradék cukorral (eredeti recept szerint a habba is 5 dkg kell, mi 2 dkg-t szoktunk csak használni, különben túl édes lesz), és a habot a még forró krémbe forgatjuk. (Ehhez praktikus kis kézi habverőt használni.)
  6. Egy éjszakára, de legalább pár órára jól behűtjük, hidegen tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 10 p

Emlékeim szerint édesapám egyik születésnapjára, pár éve készült nálunk először egreskrém. Van pár ilyen kaja, amit állandóan emleget, hogy mióta a nagymamája/ édesanyja meghalt, senki nem csinált neki olyat... Hát, a nagymamája már több évtizede nem él, úgyhogy a kiflikoch, meg valami rakott tészta (ami édesapám szerint minden elképzelhető hozzávalót tartalmazott, de gyanítom, hogy a dédanyám kicsit finomabb ízléssel válogatta össze az alapanyagokat, mint ahogy arra unokája emlékszik... :) azóta is központi téma. És ilyen finomság az egresszósz is. Édesanyám tehát egy szülinapi meglepiként megpróbálta rekonstruálni a dolgot, mely feltehetően nem olyan, mint az a gyerekkori (hogy is lehetne olyan?!), de ettől függetlenül nagyon finom, hűsítő csemege. Ennek a receptnek Horváth Ilona a forrása, benne amúgy is ritkán csalódik az ember. Én most segédkeztem először az elkészítésben, semmi ördöngösség nincs benne, csak a tojás forró vízhez öntésénél kell ügyesnek lenni.

További receptek

Madártej

Az egyik legfinomabb és legegyszerűbb desszertünk a madártej, amit talán nem készítünk olyan gyakran, mint érdemes lenne. Hiszen nincs is jobb, mint a hűvös, nagyon vaníliás, híg ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek