r
Nosalty Logó

Tejfölös eper

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Teamami
Tejfölös eper
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 578 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 1156 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 100 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    44.5 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    133 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    682.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    280 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    250 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    463.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    282 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    195 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    272 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 578 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.4 g

Zsír

  • Összesen
    89 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    266 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1364.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    560 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    131 mg
  • Foszfor
    500 mg
  • Nátrium
    146 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.4 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    927.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    565 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    391 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    185 micro
  • Kolin:
    124 mg
  • Retinol - A vitamin:
    545 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    159 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    189 micro
Összesen 1156 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    117.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 100 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az epret megmossuk, levelétől, szárától megtisztítjuk, feldaraboljuk..
  2. Krumplinyomóval összepasszírozzuk úgy, hogy kissé darabos maradjon, majd ezen állapotában lecukrozzuk és állni hagyjuk.
  3. Mihelyst finom, édes lé képződik alatta rázuttyantjuk a tejfölt (én fahéjjal is megszórom, mert nagyon szeretem az ízét), és jól összekeverjük.
  4. Behűtjük, mellyel hagyjuk, hogy az íze összeérjen. (Nagyon nehéz megállni, hogy ne falja fel az ember gyereke azonnal.)
  5. Nagy melegben üdítő uzsonna, netán vacsora, amikor a hőségtől semmi nem esik jól. Természetesen az édessége kinél-kinél eltérhet. Jó étvágyat ehhez a nagyszerű finomsághoz!
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6364
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 09.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Tejfölös eper
Teamami 3 recept

Évekkel ezelőtt egy kedves barátom ismertette meg velem a receptet, addig nem tudom, hol éltem, mert nem is hallottam róla. Azóta viszont alig várom a friss epret, hogy elkészítsem, de gerilla módon mélyhűtöttből és konzerv eperből is létrehoztam már. Nem összetévesztendő a gyümölcsös joghurttal, mert egészen más az íze. Mivel érzésből készítem, a mértékegységek nem pontosak, de mindenkinek jó kísérletezést. A megadott arány körülbelüli, alapnak jó. Egyéb édesítőkkel is elkészíthető.

Hozzászólások (5)

Törölt felhasználó

Szinte szóról szóra Hamvas Béla. :) ? írta le ezt egy esszéjében, a címe: A Jóisten uzsonnája. Megjegyzi, hogy egyes elvetemült alakok nem átallják tejszínnel fogyasztani az epret, de ez szentségtörés... Illetve fogyasztás el?tt javasolja a tálat vödörben a kútba leereszteni, hogy kell?en h?s legyen uzsonnaid?re. (tudom, persze, h?t?... de ez akkor is olyan szép!)

Teamami

Ó, de jó lenne leereszteni valóban egy kútba a tálat h?sölni! Az azt jelentené, van kertecském, ahol van kút is. Köszönöm a kedves szavakat, mamszi!

Teamami

Mamszinak és mindenkinek! Élvezet minden szó. :) "HAMVAS BÉLA A jóisten uzsonnája Június a piros hónap. Mint ahogy a május a zöld és az augusztus az aranysárga. Júniusban nyílik a pipacs. Piros Pünkösd, amikor a Szent Szellem a földön piros lángnyelv alakjában megjelenik. A piros gyümölcs hónapja, cseresznye, meggy, eper, málna, ribizke. És amin nem lehet eléggé csodálkozni, ez nem a sóvár és megvadultl piros. E gyümölcsökben semmi kihívó nincs, ellenkez?leg, valamennyi csupa nevetés. Derült és gyermekpiros ez, az év els? termésének színe. Júniusban kell enni. Az ember körülbelül fél kiló teljesen érett eperre számítson tizenkét-tizenöt deka porcukrot. Az általános vélemény, hogy a gyümölcsöt és a cukrot legjobb rétegesen elhelyezni és az epret kicsit megtörni, csak azért, mert így b?vebb levet ereszt. Mikor ez elkészült, két deci tejfölt kell ráönteni. A mennyiség lehet valamivel több vagy kevesebb, ízlés szerint. A túlzástól tartzkodni kell. Sokan a tejszínt részesítik el?nyben, de ezek az emberek az étel lényegét félreértik. A június nem az átható cukor, hanem a gyengéden friss és enyhén savas gyümölcs hónapja. A tejszín alkalmazása tévedés. Kés?bb, a hónap végén a szamócához már megengedhet?, és vannak, akik a málnához, f?ként a tejberizshez készített friss málnakompóthoz nem hajlandók mást enni, mint tejszínt. Ez így helyes, de a tejszín az eperhez hibás ízlésre vall. A hibás ízlés hibás értékeléshez, ez pedig hibás életrendhez vezet, ezért ilyesmit kerülni kell. Az elkészítés módja lehet, hogy az ember egy réteg epret, egy réteg cukrot és egy réteg tejfölt helyez el egymás fölött, és a gyümölcsöt éppen csak hogy egy kicsit megnyitja. Mások a gyümölcsöt épen hagyják, és a tejfölt a tetejére öntik, hadd szivárogjon le, oldja fel a cukrot és vonja ki az eper levét. Az edény fenekén rózsaszín? ital gy?lik össze, s a leghelyesebb, ha az ember, miután az epret megette, úgy ahogy van, nem kanállal eszi meg, hanem megissza. Ez az uzsonna tökéletes befejezése. A b?nbeesett ember a tejfölös epret jégszekrénybe teszi és természetellenesen leh?ti. Ez ellen a leghatározottabban tiltakozni kell. Bizonyos h?fokon alul a gyümölcs ízéb?l éppen úgy veszít, mint a bor. A helyes mérték a pinceh?fok, vagy ami ugyanaz, az ember az edényt, tulajdonképpen az eszményi a cserépedény, a fém elvetend?, a kútba ereszti és néhány óráig ott tartja. Legjobb az epret délel?tt a friss reggeli szedésb?l, délel?tt tíz óra tájban elkészíteni és délután három-fél négyig h?vös helyen tartani. Mert a tejfölös eper elfogyasztásának klasszikus ideje, amikor a déli h?ség már fölengedett és a leveg? enyhülni kezd, vagyis fél négy. A Jóisten, amikor ebéd utáni szundikálásából felébred, az epret ilyenkor eszi uzsonnára. Odateszi az árnyékos teraszra, az asztal fölé a diófa hajlik, ott eszi meg kiskanállal, miel?tt ismét a sz?l?be megy. Mert aki nem tudná, a Jóisten a világon a legmagasabbrend? munkát végzi, vagyis sz?l?m?ves. Uzsonna után megnyugodott gyomorral és kedéllyel a rafiát övébe dugja, a metsz?ollót zsebre teszi, a kapát megfogja és kimegy a t?kék közé, hogy a szabálytalan hónaljhajtásokat levagdossa, a lazult vessz?ket megigazítsa, és ahol gyomot talál, azt kikapálja."

Riuska

Most készült el ez a Mennyei csoda! :) Valóban vissza kellett fognom magam,hogy maradjon holnapra. Ugyan is el kezdtem olvasni ezt a csodás Hamvas Béla írást,és közben csak kanalaztam ,kanalaztam,hú gyorsan a h?t?be,kút híján. Tényleg Isteni! Köszönöm szépen!:)

Teamami

Váljék egészségedre, Riuska! :)

Törölt felhasználó

Elkészítettem ezt az egyszer?,de nagyszer? finomságot,de a h?t?ig sem jutott,hogy beh?tsük,mert ez elég hideg így mindenkinek! Tehát a család azonnal el is fogyasztotta. Köszönjük ezt az isteni receptet!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek