Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfölös eper

Tejfölös eper
Tejfölös eper
5 perc / előkészület: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt egy kedves barátom ismertette meg velem a receptet, addig nem tudom, hol éltem, mert nem is hallottam róla. Azóta viszont alig várom a friss epret, hogy elkészítsem, de gerilla módon mélyhűtöttből és konzerv eperből is létrehoztam már. Nem összetévesztendő a gyümölcsös joghurttal, mert egészen más az íze. Mivel érzésből készítem, a mértékegységek nem pontosak, de mindenkinek jó kísérletezést. A megadott arány körülbelüli, alapnak jó. Egyéb édesítőkkel is elkészíthető.

hozzávalók / 2 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az epret megmossuk, levelétől, szárától megtisztítjuk, feldaraboljuk..
  2. Krumplinyomóval összepasszírozzuk úgy, hogy kissé darabos maradjon, majd ezen állapotában lecukrozzuk és állni hagyjuk.
  3. Mihelyst finom, édes lé képződik alatta rázuttyantjuk a tejfölt (én fahéjjal is megszórom, mert nagyon szeretem az ízét), és jól összekeverjük.
  4. Behűtjük, mellyel hagyjuk, hogy az íze összeérjen. (Nagyon nehéz megállni, hogy ne falja fel az ember gyereke azonnal.)
  5. Nagy melegben üdítő uzsonna, netán vacsora, amikor a hőségtől semmi nem esik jól. Természetesen az édessége kinél-kinél eltérhet. Jó étvágyat ehhez a nagyszerű finomsághoz!
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 682
elküldve: 0
receptkönyvben: 135
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Teamami

Mióta szakács: 2012.04.26.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
adag: 2 főre
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes, tojásmentes
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

epres tejföl, tejfölös-epres pohárkrém, tejfölös eperkrém

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

t.ildiko.
t.ildiko. Tue, 2013-05-07 15:27

Elkészítettem ezt az egyszerű,de nagyszerű finomságot,de a hűtőig sem jutott,hogy behűtsük,mert ez elég hideg így mindenkinek! Tehát a család azonnal el is fogyasztotta. Köszönjük ezt az isteni receptet!

Riuska
Riuska Tue, 2012-05-15 23:26

Most készült el ez a Mennyei csoda! :) Valóban vissza kellett fognom magam,hogy maradjon holnapra. Ugyan is el kezdtem olvasni ezt a csodás Hamvas Béla írást,és közben csak kanalaztam ,kanalaztam,hú gyorsan a hűtőbe,kút híján. Tényleg Isteni! Köszönöm szépen!:)

Teakonyha
Teamami / Teakonyha Thu, 2012-05-10 00:46

Mamszinak és mindenkinek! Élvezet minden szó. :)
"HAMVAS BÉLA
A jóisten uzsonnája
Június a piros hónap. Mint ahogy a május a zöld és az augusztus az aranysárga. Júniusban nyílik a pipacs. Piros Pünkösd, amikor a Szent Szellem a földön piros lángnyelv alakjában megjelenik. A piros gyümölcs hónapja, cseresznye, meggy, eper, málna, ribizke. És amin nem lehet eléggé csodálkozni, ez nem a sóvár és megvadultl piros. E gyümölcsökben semmi kihívó nincs, ellenkezőleg, valamennyi csupa nevetés. Derült és gyermekpiros ez, az év első termésének színe.
Júniusban kell enni. Az ember körülbelül fél kiló teljesen érett eperre számítson tizenkét-tizenöt deka porcukrot. Az általános vélemény, hogy a gyümölcsöt és a cukrot legjobb rétegesen elhelyezni és az epret kicsit megtörni, csak azért, mert így bővebb levet ereszt. Mikor ez elkészült, két deci tejfölt kell ráönteni. A mennyiség lehet valamivel több vagy kevesebb, ízlés szerint. A túlzástól tartzkodni kell. Sokan a tejszínt részesítik előnyben, de ezek az emberek az étel lényegét félreértik. A június nem az átható cukor, hanem a gyengéden friss és enyhén savas gyümölcs hónapja. A tejszín alkalmazása tévedés. Később, a hónap végén a szamócához már megengedhető, és vannak, akik a málnához, főként a tejberizshez készített friss málnakompóthoz nem hajlandók mást enni, mint tejszínt. Ez így helyes, de a tejszín az eperhez hibás ízlésre vall. A hibás ízlés hibás értékeléshez, ez pedig hibás életrendhez vezet, ezért ilyesmit kerülni kell.
Az elkészítés módja lehet, hogy az ember egy réteg epret, egy réteg cukrot és egy réteg tejfölt helyez el egymás fölött, és a gyümölcsöt éppen csak hogy egy kicsit megnyitja. Mások a gyümölcsöt épen hagyják, és a tejfölt a tetejére öntik, hadd szivárogjon le, oldja fel a cukrot és vonja ki az eper levét. Az edény fenekén rózsaszínű ital gyűlik össze, s a leghelyesebb, ha az ember, miután az epret megette, úgy ahogy van, nem kanállal eszi meg, hanem megissza. Ez az uzsonna tökéletes befejezése.
A bűnbeesett ember a tejfölös epret jégszekrénybe teszi és természetellenesen lehűti. Ez ellen a leghatározottabban tiltakozni kell. Bizonyos hőfokon alul a gyümölcs ízéből éppen úgy veszít, mint a bor. A helyes mérték a pincehőfok, vagy ami ugyanaz, az ember az edényt, tulajdonképpen az eszményi a cserépedény, a fém elvetendő, a kútba ereszti és néhány óráig ott tartja. Legjobb az epret délelőtt a friss reggeli szedésből, délelőtt tíz óra tájban elkészíteni és délután három-fél négyig hűvös helyen tartani. Mert a tejfölös eper elfogyasztásának klasszikus ideje, amikor a déli hőség már fölengedett és a levegő enyhülni kezd, vagyis fél négy. A Jóisten, amikor ebéd utáni szundikálásából felébred, az epret ilyenkor eszi uzsonnára. Odateszi az árnyékos teraszra, az asztal fölé a diófa hajlik, ott eszi meg kiskanállal, mielőtt ismét a szőlőbe megy. Mert aki nem tudná, a Jóisten a világon a legmagasabbrendű munkát végzi, vagyis szőlőműves. Uzsonna után megnyugodott gyomorral és kedéllyel a rafiát övébe dugja, a metszőollót zsebre teszi, a kapát megfogja és kimegy a tőkék közé, hogy a szabálytalan hónaljhajtásokat levagdossa, a lazult vesszőket megigazítsa, és ahol gyomot talál, azt kikapálja."

Teakonyha
Teamami / Teakonyha Thu, 2012-05-10 00:04

Ó, de jó lenne leereszteni valóban egy kútba a tálat hűsölni! Az azt jelentené, van kertecském, ahol van kút is.
Köszönöm a kedves szavakat, mamszi!

mamszi
mamszi / mamszi Wed, 2012-05-09 21:55

Szinte szóról szóra Hamvas Béla. :)
Ő írta le ezt egy esszéjében, a címe: A Jóisten uzsonnája. Megjegyzi, hogy egyes elvetemült alakok nem átallják tejszínnel fogyasztani az epret, de ez szentségtörés...
Illetve fogyasztás előtt javasolja a tálat vödörben a kútba leereszteni, hogy kellően hűs legyen uzsonnaidőre. (tudom, persze, hűtő... de ez akkor is olyan szép!)

566
eper 70 dkg
tejföl 450 g
porcukor 2 ek
fahéj 0 ízlés szerint