Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos soufflé

Citromos soufflé
Citromos soufflé
49 perc / előkészület: 35 perc sütés: 14 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Martha Stewart oldalán találtam ezt a receptet, és annyira menőn nézett ki, hogy a citromot magát használta formának, hogy muszáj volt kipróbálnom. Nem nagyon volt még olyan recept tőle, amivel kudarcot vallottam volna, ez is sikerült. Sajnos mivel egy kényes desszert, a fotón már kicsit összeesett, de azért így is látszik, hogy milyen szép habos volt valamikor. (Egy bögre 250 ml-nek felel meg.)

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A citromok alját levágjuk, így csinálunk neki talpat, hogy szépen megálljon. Arra ügyeljünk, hogy nagyon keveset hasítsunk csak le, különben kilukad a "formánk".
  2. A tetejét nagyjából a citrom egynegyedénél levágjuk. Próbáljuk minél egyenesebbre, máskülönben sütés közben ferde lesz a süti is.
  3. A citromokból óvatosan kifacsarjuk a levüket, ügyeljünk, hogy a héjat ne sértsük meg! A citromok levét átszűrjük és félretesszük.
  4. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájához hozzáadunk a cukor felét, a lisztet és egy negyed bögre átszűrt citromlevet.
  5. Robotgéppel fehéredésig keverjük, ez nagyjából 3-4 perc.
  6. A tojássárgájás krémet hőálló tálba kanalazzuk, majd vízgőz felett, folyamatos keverés mellett melegíteni kezdjük. 7-8 perc és besűrűsödik, ekkor le is húzzuk a tűzről. Újra az elektromos habverő jön, és addig keverjük közepes fokozaton, amíg szobahőmérsékletű nem lesz. Ez nagyjából 10 perc.
  7. Utána jön a tojásfehérje, amihez hozzáadjuk a cukor másik felét, és szintén vízgőz felé tesszük, és addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik benne és olyan meleg nem lesz, hogyha belenyúlunk, akkor "megcsípi" az ujjunkat.
  8. Ekkor levesszük a tűzről, és elkezdjük felverni a habot. Nem kell túl keményre, csak annyira, hogy fényes és habos legyen és megálljon.
  9. Ezután hozzáadjuk a felvert tojásfehérje egynegyedét a sárgájához, és elkeverjük benne. Itt még nem kell finomnak lenni, az a cél, hogy kicsit felhígítsuk a krémet. Utána jöhet a maradék, most viszont már nagy mozdulatokkal, óvatosan forgassuk bele, hogy ne törjön össze a hab.
  10. A masszát a citromokba kanalazzuk éppen annyit, ami a pereméig ér. A citromokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 160 fokos sütőbe rakjuk, nagyjából 14 percre.
  11. Akkor lesz jó, ha szépen megemelkedik és a teteje kissé megbarnul. Óvatosan vegyük ki, szórjuk meg a tetejét porcukorral, és már ehetjük is.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 520
elküldve: 8
receptkönyvben: 430
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: francia
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
konyhatitkok: gourmet
diéta: laktózmentes, tejmentes
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

citromszuflé, szuflé citromban sütve

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bazsetta
Bazsetta / bazsetta Thu, 2016-01-14 00:05

Rászántam magam, megcsináltam, meglepően jól sikerült, ahhoz képest, hogy eléggé kezdő szakács vagyok! :) Szépen feljöttek, sőt, volt amelyik ki is ömlött a sülés során. Villanysütőben a 14 percnél kcisit tovább kellett volna sütni, de elégetni semmiképp nem akartam, ezért kivettem inkább. A fehérje felverésénél hittem azt, hogy ebből sosem lesz hab...nem is lett, inkább egy nagyon sűrű krém, az is ezer év után! :) De nagyon finom lett, nagyon savanyú, nagyon édes ízvilága van! Köszönöm a receptet és a bátorításokat a hozzászólásokban!

Barnie Blacksmith
Barnie Blacksmith Tue, 2015-04-21 14:49

Koszi :D Elso soufflem volt, sose ettem meg, es csak a "filmekbol" tudom hogy ez az a mumus amitol mindenki fel hogy osszemegy. Egesz finomra sikeredett es jol felnottek, az izukrol nem is beszelve.

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2015-01-19 20:32

Fantasztikus, es nagyon dekorativ! Az elkeszitesehez meg egy kis batorsagot kell összeszednem, de köszönettel eltettem!

Üdvözlettel, Marti

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Mon, 2015-01-19 20:45

Ezt teljesen megértem. Jómagam nagyjából egy éve szemeztem vele, mire belevágtam, de ha az ember betartja az utasításokat, akkor nem is olyan lehetetlen, szóval hajrá és sok sikert hozzá! :)

ízHUSZÁR

123
citrom 8 db
tojás 3 db
cukor 0.5 bögre
finomliszt 2 evőkanál
porcukor 1 teáskanál