Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Borsós husi

Borsós husi
Borsós husi
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt gyerekkoromban egy barátnőm, náluk ettünk mindig ilyen kajcit. Annyira megszerettem, hogy mikor már kevésbé voltam gyerek, akkor muszáj volt elkérnem anyukájától a receptjét. Odaadta.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Friss puha kenyér. Mindegy milyen, csak puha legyen.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A petrezselyem leveleit apróra vágjuk, szárát félretesszük.
  2. A levelek feléből a zsiradék felével világos rántást sütünk. (Paprika nem kell hozzá.)
  3. A húst a zsiradék másik felén fehéredésig sütjük. (Egyáltalán nem baj, ha itt-ott kicsit megpirul.)
  4. Sózzuk, hozzáadjuk a petrezselyem szárát és a fél csomó összevágott petrezselyemlevelet, majd megszórjuk az egészet 2 csapott evőkanál liszttel és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje.
  5. Amikor a hús félig puha, beletesszük a zöldborsót és ismét felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Szükség esetén utána sózunk.
  6. Ha ügyesek voltunk, akkor a rántást eltehetjük a hűtőbe. (Ha inkább levesre emlékeztet a művünk, akkor viszont főzelék sűrűségűre sűrítjük rántásunk segítségével.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 47 487
elküldve: 6
receptkönyvben: 338
elkészítve: 25/30
Facebookon megjelent: -

szakács

Tmea

Mióta szakács: 2010.11.23.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

borsós tokány, sertéshús borsóval

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2013-11-18 20:33

Örülök, hogy neked is ízlett! A visszajelzést pedig köszönöm! :-)
Minden jót!
Tímea

Ollocska
Ollocska / Ollocska Mon, 2013-01-14 13:50

Egybensult szelethussal is meg lehet csinalni a martast, akkor is tokjo. Akkor a husnak "pecsenyesebb" allaga lesz.

Ollocska
Ollocska / Ollocska Thu, 2013-01-17 17:25

Most olvastam csak vegig, nem kell a rantas semmire, csak a biztonsag kedveert kell csinalni? :D

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2013-01-17 22:04

Az a helyzet, hogy a mi családunkban már ki tudja hány generációra visszamenőleg az a szokás, hogy mindig van 3 féle rántás a hűtőben (vöröshagymás, fokhagymás és petrezselymes). Így nem nagyon tudok erre a kérdésre válaszolni. Engem mindig megtréfál a borsó, hol összeesik és levet ereszt, hol beszívja a levet és megkövül.
Ha egyébként nem használsz rántást, és nincs kéznél, akkor jó a sima liszt is arra az esetre ha esetleg meglevesedne a borsó. Kikevered egy kis vízzel és úgyis be lehet sűríteni.

Ollocska
Ollocska / Ollocska Fri, 2013-01-18 09:00

Sose talalkoztam olyannal, hogy meglevesedne a borso, de sztem az akkor fordul elo fokent, mikor frissen kiszeded a huvelybol.
Szerintem tokfelesleges rantani, en minden ilyen kajaba (csirke, borju paprikasok, gombapaprikas stbstb) mindig beleszorok egy marek lisztet. Most is igy tettem, es a "megkovul" eset lepett fel. :D
En tettem ala egy kis porehagymat is. Tokjol feldobta.
Szoktam rantani, de mindig frissen keszitem nekem az volt a tapasztalatom, hogy ha bedobozolom, idotlen idokig ott ragad a polcon, illetve akarmibe teszem is (enni ido alatt nyilvan) hutoszagu-izu lesz.... :D Igy aztan a fozelekeim mindig kicsit "uszkalosak"... hiszen a frissen rantott mindig higabb egy kisse.... :D

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2013-01-18 10:53

Nálam akkor fordult elő, amikor mirelitet használtam. Beletettem fagyottan, aztán mikor kiolvadt főzés közben, fele akkorák lettek a szemek és rengeteg víz jött ki belőlük. Egyébként nem szoktam rántani, hanem a húst szórom meg egy kis liszttel, és utána teszem bele a borsót és engedem fel. Nekem elég nehéz eltalálni a megfelelő víz mennyiségét, ezzel az összes főzelékfélénél bajban vagyok, ezért vannak ilyen mentőötleteim vész esetére. :-))
Mi befőttes üvegekben szoktuk tárolni a rántásokat, és ez nagyon jól működik. Egyszer kell csak rántást sütni és utána van egy darabig. Rengeteg időt, energiát és nem utolsó sorban áramot lehet így megtakarítani. De tényleg csak akkor érdemes, ha az ember minden nap főz, akkor viszont nagy segítség ha mindig van kéznél kész rántás.
Minden jót, és sok finomságot! :-)

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferencz Wed, 2012-11-28 17:19

Most főzöm,egyszerű és nagyszerű! Az illata is nagyon fini! :)
A mai agyalásom,"hogy mit is főzzek" megoldódott! Köszi a recit! :)

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2012-11-29 08:54

Igen, ez egy klasszikus agyalásmentesítő recept, mindamellett, hogy még fincsi is. :-)))
Örülök, hogy ízlett!

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2012-01-13 14:01

Igen, klasszikus nő, klasszikus értékrenddel és klasszikus konyhával. :-))

694
sertéshús 50 dkg
zöldborsó 1 kg
finomliszt 10 dkg
petrezselyem 1 csokor
napraforgó olaj 1 dl
0 ízlés szerint