Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birsalmasajt Katharosz konyhájából

Birsalmasajt Katharosz konyhájából
Birsalmasajt Katharosz konyhájából
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bevallom, engem ez idáig valahogy elkerült a birsalma, és a belőle készült birsalmasajt. Most valahogy ráizgultam erre a dologra, és annyira finomnak találom, hogy nem is értem, eddig miért mellőztem, isteni finom lett! Csak ajánlani tudom az elkészítését, mert nagyon egyszerű.

hozzávalók / 6 adag

  • 3 kg birs (alma vagy körte, vegyes is lehet)
  • 150 dkg cukor

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat megtisztítjuk egy érdes szivacs segítségével, jól megmossuk őket.
  2. Ezután héjastól feldaraboljuk, a hibás részeket eltávolítjuk, de a magházat benne hagyjuk, persze csak ha nem rohadt. A magházra és a magokra szükség van a főzés folyamán, a magas pektin tartalma miatt, ez segíti a dermedést.
  3. Az előkészített gyümölcsöt egy nagyobb edénybe rakjuk, és egy kevés hideg vízzel felöntjük, annyival, hogy ne lepje el.
  4. Ekkor tűzre tesszük, és addig főzzük, amíg tejesen szétesnek az almák, szinte pürés lesz az állaga, folyamatosan kevergetjük. Ez nagyon hamar bekövetkezik.
  5. A tűzről levéve átpasszírozzuk, majd lemérjük a súlyát, és kilogrammonként 75 dkg cukrot adunk hozzá, ennyi mindenképpen szükséges bele!
  6. Visszatesszük a tűzre, és folyamatosan kevergetve a forrástól számítva maximum 15-20 percig főzzük!
  7. Ekkor formákba kanalazzuk pár centi magasan (pl. tepsi, őzgerincforma, üvegtál, stb.). Kikenni nem kell a formát.
  8. Ezután dermedni hagyjuk addig, amíg egybeáll, ekkor óvatosan kiborítjuk a formából. Majd száraz, szellős helyen addig szárítjuk, amíg a felülete mindkét oldalon száraz nem lesz, persze időközönként forgatjuk.
  9. Ez a művelet 1-2 hétig is eltarthat, ez a legnehezebb időszak, az ide-oda pakolás miatt.
  10. Ha kellően megszáradt, celofánba csomagolva hónapokig el áll.
  11. Ezt a finom csemegét ízesíthetjük fahéjrúddal, szegfűszeggel, vaníliával stb., de ezek nélkül is nagyon finom.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 729
elküldve: 9
receptkönyvben: 139
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
450 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

birsalma sajt, birskörte sajt, sajt birsből

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Micsurin
Micsurin Thu, 2014-09-11 15:42

sztem nem az ide-oda pakolás a nehéz,hanem megállni,h ne kajáld fel rögtön,ahogy megdermedt :D

1142
birs 3 kg
cukor 150 dkg