Bálmos

- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
A bálmoshoz
-
125g juhkefir76 kcal
-
75g tej42 kcal
-
75g kukoricadara272 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
4g libazsír34 kcal
A tálaláshoz
-
50g juhtúró142 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
38g kenyérszalonna261 kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
A bálmoshoz
-
500g juhkefir305 kcal
-
300g tej168 kcal
-
300g kukoricadara1086 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
15g libazsír135 kcal
A tálaláshoz
-
200g juhtúró566 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
150g kenyérszalonna1046 kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
A bálmoshoz
-
24.9g juhkefir15 kcal
-
15g tej8 kcal
-
15g kukoricadara54 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
0.7g libazsír7 kcal
A tálaláshoz
-
10g juhtúró28 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
17g vöröshagyma6 kcal
-
7.5g kenyérszalonna52 kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.7 g
Zsír
-
Összesen 61.7 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 961.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 310 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 360 mg
-
Nátrium 147 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 229.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 47 micro
-
β-karotin 92 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1021 micro
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 99 g
Zsír
-
Összesen 247 g
-
Telített zsírsav 80 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 198 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3846.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 1238 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 492 mg
-
Foszfor 1440 mg
-
Nátrium 586 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 306.1 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 919.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 416 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 181 micro
-
Kolin: 198 mg
-
Retinol - A vitamin: 377 micro
-
α-karotin 189 micro
-
β-karotin 369 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4085 micro
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 12.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 191.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 204 micro
Hozzávalók
A bálmoshoz
-
5 dl juhkefir
-
3 dl tej
-
300 g kukoricadara
-
1 dl tejföl
-
1 ek libazsír
A tálaláshoz
-
20 dkg juhtúró
-
1 dl tejföl
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
15 dkg kenyérszalonna
Elkészítés
A bálmoshoz
- A juhkefírt és a tejet egy lábasban összekeverjük, hozzáteszünk egy csipet sót, és felforraljuk.
- Ha forr, folyamatos kevergetés közben belekeverjük a kukoricadarát, és megvárjuk, amíg kicsit besűrűsödik (kb 2 perc).
- Az 1 dl tejfölben elkeverjük a tojássárgáját.
- Lehúzzuk a tűzről a besűrűsödött bálmost, és hozzákeverjük a tojásos tejfölt.
- Erőteljes mozdulatokkal összekeverjük, és félretesszük, hogy kicsit hűljön.
- Addig elkészítjük a "feltétet": a hagymát apróra vágjuk, a szalonnát csíkokra vagy kis kockákra.
- A szalonnát egy serpenyőbe dobjuk, kicsit sütjük, ha már eresztett magából egy kis zsírt, akkor rádobjuk a hagymát, és addig kavarjuk, amíg a hagyma megpuhul, a szalonna pedig szép pirosas lesz.
- A tejfölt a juhtúróval kikeverjük.
- Addigra a bálmosunk hűlt annyit, hogy újra foglalkozhatunk vele. Szobahőmérsékletű libazsírba mártott kanállal szépen kiszaggatjuk, és tányérokra halmozzuk (a libazsír opcionális, nem muszáj a szaggatáshoz használni).
- Az adagok tetejére kerül a tejfölös juhtúró, arra pedigaszalonnás hagyma.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 326
- Tegnapi nézettség: 13
- 7 napos nézettség: 75
- Össznézettség: 77672
- Feltöltés dátuma: 2010. február 26.
Ajánló
Száraz fehérbor, esetleg egy kupica igazi házi pálinka...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:

Pár éve volt egy népi táplálkozás órám, ott hallottam először a bálmosról, mint az archaikus paraszti táplálkozás egyik alappillérjéről. Már rég el is felejtettem, de januárban néprajz szigorlatra készülve elő kellett vennem a régi jegyzeteket, megtaláltam, és rögtön tudtam, hogy ezt ki kell próbálnom. Aztán az egyik régi Nők Lapja Konyhában rábukkantam Lajos Mari receptjére, úgyhogy már minden adott volt az előállításhoz. A bálmos egyébként a puliszka testvére, azzal a különbséggel, hogy régen Erdélynek csak azon a részén ismerték, ahol a juhtenyésztés elterjedt volt. Ették köretnek birkapörkölthöz, magában hidegen, szilvalekvárral édességnek, az asszonyok felkockázva árulták borkorcsolyának a kocsmákban. Akárcsak a puliszka, a dödölle vagy bármelyik szegényember-vacsorája, ez is nagyon laktató. És bár a bálmos eredendően juhtejből készült tejfölből készül, ha azt nem találunk, sűrű házi tejfölből is kitűnően elkészíthető.
Hozzászólások (8)
az egész család számára nyer? ! ismétlés hamarosan
Kedves Gabriella! Örülök, hogy ízlett Nektek, és hogy ismétlésre is gondoltok! Szép napot! Üdv: Nóra
Én is erdélyi vagyok,úgy hogy tudom az" eredeti báloms "receptjét.amit a mai nap csak utánozzák,nem is csoda, hisz csak ott lehet elkészíteni ahol/akiknek juhuk van és a juhsajtot készítik,t.i. az "igazi bálmos" a juhtej savójából készül,vagyis miután beoltották a juhtejet,az meg összeállt és kialakult a sajt,az a lé ami megmarad abból, vagy ordát készítenek amit enyhén melegítenek, vagy bálmost.Nagyon egyszer? mivel egy 4személyre való 4 liter savót oda tesznek f?niegy kiskanál sóval, amikor f? beleszórják a málélisztet és addig kavarják/ keverik ,magi a massza csillogó lesz ,mivel kicsapódik a juhvaj!Ezért elég sokat kell kavargatni.... Akkor az igazi és finom! Magában, vagy köretnek birka tokány mellé tálalják.Igazi rusztikus étek!
Igen igazad van. Az orda el?tti soványtejben f?zik meg a puliszkát, azt tálalják.
Mi sima puliszkával szoktuk készíteni, ugyanígy kiszaggatva és rétegezve juhtúróval, szalonnával meg tejföllel. Akkor nem bálmosnak hívják, csak juhtúrós puliszkának, de úgy is nagyon finom :)
Ez amir?l ti beszéltek,nem bálmos! Csak egy Gyimesi tudja igazán,aki kalibázott világéletében.Az igazi BÁMOS-nem bálmos!-azt szín tejfölben,rejszínbe f?zik,és cukrosan eszik,édesen,semmi köze aszalonnához,hagymához!-egy Gyimesi.
Kedves Gyimesi! Igen, igen, én is kóstoltam azt a bálmost, Gyimesközéplokon, fent a hegyen. A vendéglátóm készítette. Nyílt t?zön, bogrács felett. Isteni volt!!! Mindenki cukorral ette, én tettem rá egy kis szilvalekvárt is. Imádtam :) Ennek ellenére, hidd el nekem, hogy a bálmos szót erre az ételre is használják, csak nem Gyimesben. A nép ételeknek tájanként rengeteg elnevezésük van, és el?fordul, hogy két különböz? ételt ugyanúgy hívnak két különböz? tájegységen. Remélem azért nincs harag! :) További szép napot, Üdvözlettel, Nóra
Nagyon finom étel, én is Erdélyi vagyok és a finom "bálmos pulicka" egyb?l a gyermekkori szép emlékeket idézte el?. Nagymamám el?szeretettel f?z?t"bálmos pulickát" és juhtej savóval f?zte. Volt szerencsém az Erdélyi havasokban közvetlen a juhászoknál megkóstolni az elkészített bálmost finom friss juhtúróval. Hát fenséges egyszer? és nagyon finom étel mindenkinek ajánlom.::)))))
Dacota!-nem akartam senkit megsérteni,igazat adok neked (is) Vannak tájak,emberek,és szokások.Nem hiába mondják:-ahány ház,annyi szokás.Bizony lehet enni így is-úgy is,ki ahogy szereti,vagy ahogy megszokta.Az enyém is csak egy vélemény volt,szerintem Ez az eredeti.ott ahol ez az étel a mindennapok tápláléka.Azért te csak ontsad továbbra is a receptjeidet,minél többen kipróbálják,annál jobban elterjed a hagyományos ételek receptje.Köszönöm.
Rendben! És ígérem, hogy ha hozzájutok az alapanyagokhoz, megf?zöm az isteni gyimesi bálmost is, és feltöltöm. Biztos nem lesz olyan jó, mint amit az esztenában kaptam, de majd igyekszem. És reménykedem, hogy hamarosan visszajutok Gyimesbe újrakóstolni, mert azért az ott az igazi :) Szép napot! Nóra
Tetszik a recept, de hol lehet juhkefirt kapni?
Szia, Én a piacon szoktam egy nénit?l, de a budapesti Nagycsarnokban biztosan kapsz. Ha mégsem, akkor s?r? házi tejfölb?l készítsd, úgy is nagyon finom lesz! :) szép napot! Üdv, Nóra
Kedves " Dacota" ,, mjjbaba jól mondja, de atoll a recepted nagyon jó, GRATULÁLOK, nekem ***** ér, és nagyon köszönöm hogy felraktad a receptet , tisztelettel ,Ibolya.!