r
Nosalty Logó

Bálmos

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
Bálmos
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A bálmoshoz

A tálaláshoz

Összesen 958 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A bálmoshoz

A tálaláshoz

Összesen 3826 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A bálmoshoz

A tálaláshoz

Összesen 190 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.7 g

Zsír

  • Összesen
    61.7 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    961.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    310 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    229.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    47 micro
  • β-karotin
    92 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1021 micro
Összesen 958 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    99 g

Zsír

  • Összesen
    247 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    198 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3846.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    1238 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    492 mg
  • Foszfor
    1440 mg
  • Nátrium
    586 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    306.1 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    919.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    416 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    181 micro
  • Kolin:
    198 mg
  • Retinol - A vitamin:
    377 micro
  • α-karotin
    189 micro
  • β-karotin
    369 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4085 micro
Összesen 3826 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    191.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 190 kcal

Hozzávalók

A bálmoshoz

A tálaláshoz

Elkészítés

A bálmoshoz

  1. A juhkefírt és a tejet egy lábasban összekeverjük, hozzáteszünk egy csipet sót, és felforraljuk.
  2. Ha forr, folyamatos kevergetés közben belekeverjük a kukoricadarát, és megvárjuk, amíg kicsit besűrűsödik (kb 2 perc).
  3. Az 1 dl tejfölben elkeverjük a tojássárgáját.
  4. Lehúzzuk a tűzről a besűrűsödött bálmost, és hozzákeverjük a tojásos tejfölt.
  5. Erőteljes mozdulatokkal összekeverjük, és félretesszük, hogy kicsit hűljön.
  6. Addig elkészítjük a "feltétet": a hagymát apróra vágjuk, a szalonnát csíkokra vagy kis kockákra.
  7. A szalonnát egy serpenyőbe dobjuk, kicsit sütjük, ha már eresztett magából egy kis zsírt, akkor rádobjuk a hagymát, és addig kavarjuk, amíg a hagyma megpuhul, a szalonna pedig szép pirosas lesz.
  8. A tejfölt a juhtúróval kikeverjük.
  9. Addigra a bálmosunk hűlt annyit, hogy újra foglalkozhatunk vele. Szobahőmérsékletű libazsírba mártott kanállal szépen kiszaggatjuk, és tányérokra halmozzuk (a libazsír opcionális, nem muszáj a szaggatáshoz használni).
  10. Az adagok tetejére kerül a tejfölös juhtúró, arra pedigaszalonnás hagyma.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 336
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 28
  • Össznézettség: 83549
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 26.

Ajánló

Száraz fehérbor, esetleg egy kupica igazi házi pálinka...

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pár éve volt egy népi táplálkozás órám, ott hallottam először a bálmosról, mint az archaikus paraszti táplálkozás egyik alappillérjéről. Már rég el is felejtettem, de januárban néprajz szigorlatra készülve elő kellett vennem a régi jegyzeteket, megtaláltam, és rögtön tudtam, hogy ezt ki kell próbálnom. Aztán az egyik régi Nők Lapja Konyhában rábukkantam Lajos Mari receptjére, úgyhogy már minden adott volt az előállításhoz. A bálmos egyébként a puliszka testvére, azzal a különbséggel, hogy régen Erdélynek csak azon a részén ismerték, ahol a juhtenyésztés elterjedt volt. Ették köretnek birkapörkölthöz, magában hidegen, szilvalekvárral édességnek, az asszonyok felkockázva árulták borkorcsolyának a kocsmákban. Akárcsak a puliszka, a dödölle vagy bármelyik szegényember-vacsorája, ez is nagyon laktató. És bár a bálmos eredendően juhtejből készült tejfölből készül, ha azt nem találunk, sűrű házi tejfölből is kitűnően elkészíthető.

Hozzávalók

A bálmoshoz

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...