A zsírok is szépítenek!

Sokan tartózkodnak a zsírok és olajok fogyasztásától, pedig megfelelő minőségben a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás kellékei! A bőrünk például fakóvá válhat nélkülük...

Nem mindegy, hogy miből, mennyit

Bőrünk és alakunk szempontjából egyáltalán nem mellékes, hogy milyen minőségű és mennyiségű zsírt, illetve növényi olajat fogyasztunk. Nélkülözhetetlen alkotóelemei táplálkozásunknak: energiaforrást jelentenek, számos fontos vitamin (A, D, E, K) felszívódásához is szükség van rájuk. A szervezetben a hőmérsékletnek, a belső szervek védelmének és a hormonok előállításának is feltétele, hogy valamennyi tárolt zsírral rendelkezzünk.

A kevés is baj lehet

A túlzottan zsírszegény táplálkozás hatására a bőr is fakóvá, sérülékennyé válik. A tartós zsírmentes diéták – koplalás (böjt) –, a drasztikus fogyókúrák gyakran vezetnek maradandó szépséghibákhoz: megereszkedő mellek, stria, megnyúlt bőr, mély ráncok, száraz, fakó bőr lehet a következmény.

Elhízás, cellulit...

A állati zsírok és a növényi olajok zsírsav-összetételükben különböznek egymástól. Az előbbiben nagyobb mennyiségben találhatók telített zsírsavak, míg a növényi olajokat az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavak és számos biológiailag aktív anyag jelenléte jellemzi.

Ha a szükségesnél nagyobb mennyiségben fogyasztunk állati zsírokat, akkor, amellett, hogy elhízunk, s a csípő, combok tájékán számíthatunk a narancsbőr (cellulit) megjelenésére – magas koleszterintartalmuk miatt – érrendszeri betegségek kialakulásával is számolhatunk, ami ugyancsak nem kedvez a bőr anyagcseréjének.

Többféle olajat és zsírt használjunk!

Magyarországon az emberek nagy része a sertészsír mellett szinte csak hőkezelt napraforgóolajat használ. Az egyoldalú olajfelhasználás miatt sokan nem jutnak elegendő mértékben telítetlen zsírsavakhoz, pedig az egészséges érrendszer megőrzéséhez, a sejtépítéshez ezek is fontosak.

  • A hidegen sajtolt növényi olajok hozzájárulnak a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, valamint a védőfaktor (HDL-koleszterin) növeléséhez, s ezáltal az erek egészségéhez, az érelmeszesedés megelőzéséhez.
  • Az olívaolajban található oleuropin keserűanyag vérnyomást csökkentő hatású, megköti a szabad gyököket, javítja a vér folyékonyságát, vérkeringés-fokozó és gyulladáscsökkentő hatású.
  • A legjobb lenne, ha többféle növényi olajat fogyasztanánk!

Olajjal az ekcéma ellen

Akinek sérült a bőre vagy ekcémás bőrbetegségben szenved, az olívaolaj mellett 1 mokkáskanálnyi ligetszépe olajat is csepegtessen a salátára vagy a joghurtba. Az olajban található gammalinolénsav bőrgyógyító hatású. A bőr feszességének megőrzését antioxidánst, E-vitamint és kollagénképző oligomer procianidint tartalmazó szőlőmagolaj fogyasztásával is segíthetjük.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...