Ez a magyarok kedvenc zöldsége, és ennyit eszünk belőle

Ugyan javul a magyarok zöldség- és gyümölcsfogyasztási kedve, a bevitt mennyiség még mindig nem elég magas: többek között ez is kiderült a DélKerTÉSZ reprezentatív kutatásából. Arra is fény derült, milyen gyakran és hol szeretünk zöldséget, gyümölcsöt vásárolni.

A magyarok gyümölcs- és zöldségfogyasztását mérte fel a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ), azért, hogy kiderüljön, vajon mennyit eszünk ezekből átlagosan, mik a kedvenceink, és honnan szerezzük be őket. Az adatoknak egyszerre örülhetünk is, meg nem is: szerencsére az elmúlt évekhez mérten nőtt a gyümölcs- és zöldségfogyasztás mértéke, azonban még korántsem vagyunk azon a szinten, ahol lennünk kéne.

Ez a magyarok kedvenc zöldsége, és ennyit eszünk belőle

Vesszük, de nem esszük minden nap

A 18 és 65 év közötti magyarok igen nagy része, 88 százaléka vesz rendszeresen zöldséget és gyümölcsöt. Ezzel a számmal eddig nem is lenne probléma, azonban, ha azt is megvizsgáljuk, hogy az emberek milyen gyakran fogyasztják ezeket az élelmiszereket, egy fokkal szomorúbb képet láthatunk.

10-ből csak 2 ember van Magyarországon, aki minden nap eszik zöldséget vagy gyümölcsöt.

Egy átlagos magyar háztartásban inkább a heti 2-3 alkalom a bevett mennyiség. Falun többen esznek minden nap friss termékeket: a lakosság 22%-a, ez a 20%-os átlaghoz képest egy fokkal jobb.

A zöldség vagy a gyümölcs a nyerő?

Gyümölcsből többször eszünk, mint zöldségből: a kutatásban részt vevők 20%-a mondta, hogy minden nap fogyaszt belőlük. A nagy többség (31%) heti kétszer-háromszor eszik gyümölcsöt, ennél ritkább a 4-6 alkalommal való fogyasztás.

Érdekes viszont, hogy több ember mondta, hogy egyáltalán nem eszik gyümölcsöt, mint zöldséget.

Javulás, kis lépésekben

Mindenképpen pozitívum, hogy a KSH adatai szerint évtizedes összevetésben növekedett az egy főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás is

- így jellemezte a magyarok szokásainak változását Nagypéter Sándor, a szentesi DélKerTÉSZ elnöke.

2019-ben fejenként 38 kiló gyümölcsöt ettünk, ez a szám 2010-ben 53 kilóra emelkedett. Zöldségek terén a 2019-es mennyiség 48 kiló volt, ami 2010-re szintén 53 kilóra nőtt. Viszont sajnos ez az ajánlások szerint még mindig nem elég, ugyanis napi 5 adag zöldséget és gyümölcsöt kéne ennünk.

A magyarok kedvencei: paprika és paradicsom

A kutatásból azt is megtudhattuk, hogy a magyar embereknek két kedvenc zöldsége van: a paprika és a paradicsom. Ezen belül legtöbbször a tölteni való (TV) paprika kerül a kosárba, népszerűségben pedig ezt követi a kaliforniai és a hegyes erős paprika.

A cseresznye-, alma- és chilipaprikákat már kevesebben ismerik és fogyasztják.

Paradicsomból egyértelműen a fürtős változat a nyerő, amit a koktél-, majd az édes paradicsom követ. Érdekes, hogy fiatalok inkább az apró koktélparadicsomot részesítik előnyben.

Boltból, piacról, termelőtől

És hogy hol szerzik be mindezt a magyarok? A kutatás szerint a legnépszerűbb vásárlóhelyek a nagy boltláncok áruházai és a hipermarketek. Ide a megkérdezettek 73%-a jár. Zöldségeshez 42% megy, piacra és vásárcsarnokokba pedig 34%. Termelői piacra csupán az emberek 17%-a látogat el. Ez utóbbi hely a legfiatalabb és legidősebb korosztályokban, illetve a fővárosiak körében a legfelkapottabb.


Még több segítség, tanács és tipp a bevásárláshoz:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.