Ismét drágulhat az élelmiszer – de mi köze ennek a papírhoz?

Az egymást érő áremelkedések lassan már nem ütik meg az ingerküszöbünket. Azonban most nem egyszerű drágulásról, hanem egy sokkal összetettebb folyamatról van szó, aminek elsősorban a papírhoz van köze. De mi történik pontosan?

További élelmiszer-drágulás is várható egy újabb nemzetköz probléma miatt. Most kivételesen nemcsak az élelmiszeripart, hanem sok más ágazatot is érint majd a dolog, ugyanis papírhiány várható Magyarországon. De vajon mi köze a papírnak az élelmiszerekhez? Nos, egyre inkább jellemző a papírcsomagolás használata a boltokban, ezért a cellulóz és a papír árának növekedése élelmiszer-drágulással is jár majd.

Ismét drágulhat az élelmiszer – de mi köze ennek a papírhoz?

Mi történik?

A papír előállításához használt cellulóz ára rohamos emelkedésnek indult. És ha ez még nem lenne elég, a problémát tovább fűti az is, hogy a koronavírus hatásai miatt nemzetközi szinten akadozik a szállítás.

Ha az elmúlt hónapok görbéit nézzük, elmondható, hogy a cellulóz áremelkedése szinte függőleges ívet ír le

- mondta a jelenségről Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója a napi.hu-nak.

Az előállítás költségei az energiaárak növekedése miatt is megugrottak, amit sok kereskedő az eladási árak emelésével próbált pótolni. Így egyes helyeken a cellulóz árára akár 150 dollár is rákerülhetett tonnánként.

Mik lesznek a következmények?

És ami a papíriparban történt, hatással volt más ágazatokra is. A gyártók többet kérnek a kereskedőktől, akik ezért kénytelenek lesznek a vásárlói árakon is változtatni. És hol várható emelkedés? Ugyan a könyvek esetében egyelőre nem jelentkezik a probléma, bizonyos mennyiségi korlátozások már életbe léptek.

De a nyomdaiparon túl is érezhetjük majd a változást: például az élelmiszerárak is megemelkedhetnek, mivel egyre több termék kerül fenntarthatóbb, papír alapú csomagolásba. Elsősorban a zöldségek és gyümölcsök, illetve a klasszikusan papírdobozban árult termékek lehetnek érintettek.

Forrásunk volt.


Még több hír a nagyvilágból:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?