5 perces vodkavaj, ami pirítósra kenve kényeztet szanaszét

Villámgyorsaságú recept, ha szereted az extrát (és a vodkát): vajat habosítottunk vodkával (!), pirítósra kentük vastagon, és mellé karakteres szardellát és fanyar kapribogyót csipegettünk. Pár perc meló, de sokkal tovább elhúzódó elégedettségérzés lett a jutalmunk. 18 pluszos!

Ez a selymesen finom, tökéletesen simára dolgozott vodkavaj kevesebb mint 5 perc alatt elkészül, és tökéletes előétel ünnepi alkalmakra (szilveszterre, Valentin-napra, szülinapokra vagy más baráti összejövetelekre). Kedvenc párosításom hozzá a hal: a vodkavajhoz nagyon jól passzol a sós szardella.

A vodkavajas pirítós receptjét a fotóra kattintva éred el! (recept és fotó: Hering András)

Kenjük sütőben melegített friss bagettre vagy kovászos kenyérre, és tálaljuk frissen reszelt citromhéjjal és fekete borssal.

Bár ennek a pirítósnak az elfogyasztása nem olyan, mint egy kupica vodka lehörpintése, de végeredményben minden bizonnyal így is nagyon kellemesen fogod érezni magad. Ha az édesebb ízeket kedveled, párosítsd kedvenc lekvároddal vagy dzsemeddel.

Hogy miért ajánljuk a kapribogyót?

Viszonylag megosztó alapanyag, sokan visszariadnak erőteljes ízétől, pedig...! A kapribogyó tulajdonképpen egy ki nem virágzott bimbó, amit azelőtt leszednek, hogy kinyílna. Így minél kisebb a termés, annál ízletesebb, finomabb lesz a kapribogyó. Több különböző kiszerelésben is megtalálhatjuk a boltban, ezek közül pedig a legelterjedtebb a pácolt. Az eljárás annyit jelent, hogy a bogyókat sós vízben teszik el. Gyakran kerül ecet is a lébe, ettől savanykásabb lesz a végeredmény. Isteni lesz a krémes, habos vajjal!

A vodkavajas pirítós receptjét a fotóra kattintva éred el! (recept és fotó: Hering András)

Hozzávalók:

  • 200 g vaj
  • 0.4 dl vodka (4 centiliter)
  • 1 kg kenyér (vagy rozskenyér, bagett)
  • 4 teáskanál kapribogyó (opcionális)
  • 1 db szardella (konzerv) (opcionális)
  • 1 teáskanál citromhéj (frissen reszelve)
  • fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)

A vodkavaj elkészítése:

Aprítógépben vagy turmixgépben dolgozzuk össze a lágy, szobahőmérsékletű vajat és a vodkát. Addig keverjük, amíg a vodka és vaj tökéletesen krémes elegyet képez, és selymes textúrájú lesz. Menetközben ügyeljünk arra, hogy a keverőgép oldaláról is lekaparjuk a vajat a tökéletes fúzióhoz.

Pirítsuk meg a kenyérszeleteket, bontsuk ki a szardellát, savanyúságot (kapribogyót vagy bármilyen más savanyúságot), amivel szívesen fogyasztjuk a vodkavajas pirítóst. Rendezzük deszkára vagy tálalótálra.

Kenyérajánlónk:

Kenjük a pirított kenyérre a vodkavajat, és halmozzuk rá a választott sós feltéteket. A tetejére reszelt citromhéjat és frissen őrölt fekete borsot szórjunk.

A vodkavajas pirítós receptjét a fotóra kattintva éred el! (recept és fotó: Hering András)

A "vodkavaj pirítóson' receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

A vodkavajas pirítós receptjét a fotóra kattintva éred el! (recept és fotó: Hering András)
A vodkavajas pirítós receptjét a fotóra kattintva éred el! (recept és fotó: Hering András)

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ok, amiért nem pirosodik be a paradicsom

Nem pirosodik be a paradicsomod? Ennek több oka is lehet, de szerencsére egy kis odafigyeléssel könnyedén kiküszöbölhető a probléma. Az alábbiakban megmutatjuk a leggyakoribb hibákat és azok megoldásait, hogy paradicsomjaid ezentúl tökéletesen pirosak legyenek!