Világklasszis csonthéjasok, melyek értékesebbek, mint gondolnánk

Nem fogunk fukarkodni a szuperlatívuszokkal. A brontei pisztácia a világ legjobb pisztáciája, a piemonti mogyoró pedig a világ legjobb mogyorója, mindkettő külön kategória. Szicília és Piemonte aranyának is nevezik őket.

A pisztácia eredetileg a Közel-Keleten őshonos, a szicíliai Brontébe mór közvetítéssel jutott el. A mórok ugyanis uralmuk alatt tartották a szigetet a 9-11. századig, és ez alaposan nyomot hagyott az olasz sziget hagyományaiban. Bronte egyébként az Etna tövében található kisváros, itt terem a világ legjobb minőségű és legdrágább pisztáciája. Igazi nemzeti kincs is, hiszen a helyi gazdaság egyik fő mozgatórugója. A verde di Bronte, azaz Bronte zöldje névre is hallgató pisztácia termesztése és betakarítása ősi módszerekkel történik, az eljárások nincsenek gépesítve, és a termést a szabadban szárítják. Ennek persze vannak hátulütői is, többek között az, hogy nagyon sokat lopnak belőle. Ezért az utóbbi években a szüret már a helyi csendőrség bevonásával történik, a termelők nem bízzák féltett kincsüket a véletlenre.

forrás: bolo.hu

A brontei pisztácia 2009 óta DOP minősítéssel bír, azaz a legszigorúbb eredetvédelmi szabályok vonatkoznak rá. Az a termés, ami itt terem, az nagyjából a világ összes termésének 1 százalékát jelenti. Egyébként a legtöbb pisztácia Iránban és az Egyesült Államokban terem. És hogy mit kell tudni a pisztácia kinézetéről? Masszív törzsű fája nem nő magasra, viszont akár 300 évig is elél, az első termésre azonban egy évtizedet várni kell. Szüretelni csak kétévente lehet, és csakis kézzel, ugyanis a szedés úgy történik, hogy lerázzák az ágról egy ponyvára, és onnan szedegetik össze egyesével.

A brontei termőterület, elsősorban az Etna közelségének köszönhetően, fantasztikus. Így a pisztácia kissé ásványos ízű, és ezért nő olyan szép nagyra, és ezért olyan gyönyörű élénkzöld a színe.

forrás: bolo.hu

A brontei pisztácia nagyon sokoldalúan használható fel: beleteszik a szószokba, pesztókba, sőt, még a felvágottba is, de ami a legjobb, hogy a cukrászat is imádja. Főleg az olasz, azon belül is a szicíliai cukrászatban nagyon fontos alapanyag, még egy külön tortát is dedikáltak neki az olaszok. Nagyon jól működik a krémekben is, a csokoládéban is, és fagylaltban is.

Ha a brontei pisztáciának riválist keresnénk, tökéletes választás lenne a piemonti mogyoró, de miért is kéne rivalizálni, amikor az ízek harmóniába kapcsolódva a legizgalmasabbak. A piemonti mogyoró a világ leghíresebb mogyorója, pedig viszonylag kevés van belőle, Törökországban például nagyságrendekkel többet termelnek. És hogy minek köszönheti a világhírt? A kérdés inkább az, hogy kinek. Ő nem más, mint Michele Ferrero, aki eredetileg különben pék volt az olaszországi Albában.

forrás: bolo.hu

Kevesen tudják, de minden világhírű termék, amely ebből a mogyoróból készül, akár a Gianduja, a Ferrero Rocher vagy a Nutella, az ő alaptalálmányához vezethető vissza. Ő készített először mogyorókrémet, nagyjából a 20. század első éveiben, amit akkor Pasta Giandujának nevezett el. Akkor az volt a célja, hogy valahogy tartósítsa a kakóbabot, de a találmány akkora sikerre tett szert, hogy utána nem győzték gyártani. A termék már a fiatalabb Ferrero idejében, 1963-ban kapta meg a Nutella nevet. A Ferrero család a mai napig a mogyoróbizniszből él, és ennek mi csak örülni tudunk.

forrás: bolo.hu

A piemonti mogyoró nagyon kényes növény, ideális esetben nagyjából 1300 méter magasan szeret élni, de nem bírja sem a tavaszi fagyot, sem a hosszú telet, sem a sós levegőt, sem a nagy meleget. A szüretelése is elég nehézkes, ugyanis amikor érik, lepotyog, de azonnal fel kell szedni, mert a nedves talaj nem tesz jót neki. Mostanában különben már kimondottan az erre a célra kifejlesztett szívó berendezéssel szüretelik. A piemonti mogyorót nagyon sokan hamisítják, de van egy olyan jellegzetessége, amit nagyon nehéz utánozni: nevezetesen tökéletesen kerek.

Mondani sem kell, hogy a cukrászipar imádja a piemonti mogyorót. Van olyan torta, ami egyszerűen csak a Piemonte nevet viseli, de ez is fantasztikusan mutat a táblás csokikban is. Az olaszok egyik legnépszerűbb tortájának, a Settevelinek is főszereplője. De ha csak úgy elénk pottyan, nyersen, érintetlenül, akkor is mennyei élményben lesz részünk, ha elropogtatjuk.

Ezeket olvastad már?

*A cikk a BOLO.HU együttműködésével jött létre.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...