Világklasszis csonthéjasok, melyek értékesebbek, mint gondolnánk

Nem fogunk fukarkodni a szuperlatívuszokkal. A brontei pisztácia a világ legjobb pisztáciája, a piemonti mogyoró pedig a világ legjobb mogyorója, mindkettő külön kategória. Szicília és Piemonte aranyának is nevezik őket.

A pisztácia eredetileg a Közel-Keleten őshonos, a szicíliai Brontébe mór közvetítéssel jutott el. A mórok ugyanis uralmuk alatt tartották a szigetet a 9-11. századig, és ez alaposan nyomot hagyott az olasz sziget hagyományaiban. Bronte egyébként az Etna tövében található kisváros, itt terem a világ legjobb minőségű és legdrágább pisztáciája. Igazi nemzeti kincs is, hiszen a helyi gazdaság egyik fő mozgatórugója. A verde di Bronte, azaz Bronte zöldje névre is hallgató pisztácia termesztése és betakarítása ősi módszerekkel történik, az eljárások nincsenek gépesítve, és a termést a szabadban szárítják. Ennek persze vannak hátulütői is, többek között az, hogy nagyon sokat lopnak belőle. Ezért az utóbbi években a szüret már a helyi csendőrség bevonásával történik, a termelők nem bízzák féltett kincsüket a véletlenre.

forrás: bolo.hu

A brontei pisztácia 2009 óta DOP minősítéssel bír, azaz a legszigorúbb eredetvédelmi szabályok vonatkoznak rá. Az a termés, ami itt terem, az nagyjából a világ összes termésének 1 százalékát jelenti. Egyébként a legtöbb pisztácia Iránban és az Egyesült Államokban terem. És hogy mit kell tudni a pisztácia kinézetéről? Masszív törzsű fája nem nő magasra, viszont akár 300 évig is elél, az első termésre azonban egy évtizedet várni kell. Szüretelni csak kétévente lehet, és csakis kézzel, ugyanis a szedés úgy történik, hogy lerázzák az ágról egy ponyvára, és onnan szedegetik össze egyesével.

A brontei termőterület, elsősorban az Etna közelségének köszönhetően, fantasztikus. Így a pisztácia kissé ásványos ízű, és ezért nő olyan szép nagyra, és ezért olyan gyönyörű élénkzöld a színe.

forrás: bolo.hu

A brontei pisztácia nagyon sokoldalúan használható fel: beleteszik a szószokba, pesztókba, sőt, még a felvágottba is, de ami a legjobb, hogy a cukrászat is imádja. Főleg az olasz, azon belül is a szicíliai cukrászatban nagyon fontos alapanyag, még egy külön tortát is dedikáltak neki az olaszok. Nagyon jól működik a krémekben is, a csokoládéban is, és fagylaltban is.

Ha a brontei pisztáciának riválist keresnénk, tökéletes választás lenne a piemonti mogyoró, de miért is kéne rivalizálni, amikor az ízek harmóniába kapcsolódva a legizgalmasabbak. A piemonti mogyoró a világ leghíresebb mogyorója, pedig viszonylag kevés van belőle, Törökországban például nagyságrendekkel többet termelnek. És hogy minek köszönheti a világhírt? A kérdés inkább az, hogy kinek. Ő nem más, mint Michele Ferrero, aki eredetileg különben pék volt az olaszországi Albában.

forrás: bolo.hu

Kevesen tudják, de minden világhírű termék, amely ebből a mogyoróból készül, akár a Gianduja, a Ferrero Rocher vagy a Nutella, az ő alaptalálmányához vezethető vissza. Ő készített először mogyorókrémet, nagyjából a 20. század első éveiben, amit akkor Pasta Giandujának nevezett el. Akkor az volt a célja, hogy valahogy tartósítsa a kakóbabot, de a találmány akkora sikerre tett szert, hogy utána nem győzték gyártani. A termék már a fiatalabb Ferrero idejében, 1963-ban kapta meg a Nutella nevet. A Ferrero család a mai napig a mogyoróbizniszből él, és ennek mi csak örülni tudunk.

forrás: bolo.hu

A piemonti mogyoró nagyon kényes növény, ideális esetben nagyjából 1300 méter magasan szeret élni, de nem bírja sem a tavaszi fagyot, sem a hosszú telet, sem a sós levegőt, sem a nagy meleget. A szüretelése is elég nehézkes, ugyanis amikor érik, lepotyog, de azonnal fel kell szedni, mert a nedves talaj nem tesz jót neki. Mostanában különben már kimondottan az erre a célra kifejlesztett szívó berendezéssel szüretelik. A piemonti mogyorót nagyon sokan hamisítják, de van egy olyan jellegzetessége, amit nagyon nehéz utánozni: nevezetesen tökéletesen kerek.

Mondani sem kell, hogy a cukrászipar imádja a piemonti mogyorót. Van olyan torta, ami egyszerűen csak a Piemonte nevet viseli, de ez is fantasztikusan mutat a táblás csokikban is. Az olaszok egyik legnépszerűbb tortájának, a Settevelinek is főszereplője. De ha csak úgy elénk pottyan, nyersen, érintetlenül, akkor is mennyei élményben lesz részünk, ha elropogtatjuk.

Ezeket olvastad már?

*A cikk a BOLO.HU együttműködésével jött létre.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 mennyei édesség 20 perc alatt!

Gyorsan szeretnél valami nagyon finomat? Ezekkel a receptekkel karácsonyra is készülhetsz, könnyű őket elkészíteni, és garantáltan elfogynak egy szempillantás alatt.