Egy igazi őszi-téli finomság lett Magyarország Cukormentes Tortája

Idén a székesfehérvári Szántó Éva nyerte meg a megtisztelő, Magyarország Cukormentes Tortája címet fűszeres, sütőtökös-ricottás alkotásával.

A Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyét idén a székesfehérvári Szántó Éva nyerte meg Fűszeres sütőtökös ricotta torta alkotásával. A győztes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát- és kalóriaértékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. A zsűri a döntőben 6 torta közül választotta ki a legjobbat.

A Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyre rekordszámú, 35 nevezés érkezett, melyek közül a zsűri szeptemberi előválogatása alapján 6 versenyző jutott tovább. A döntősök Budapesten, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének székházában mutatták be kreációikat. A zsűritagok ezúttal - a járvány-helyzet miatti biztosági intézkedéseket betartva - egymástól 1,5 méteres távolságban pontozták a versenyműveket. A legnépszerűbb alapanyagok idén a málna, a szilva, az őszibarack, a sütőtök és a pisztácia voltak, de akadtak finomságok, melyek elkészítéséhez olyan különleges alkotóelemeket használtak fel a hobbicukrászok, mint az avokádó, a rózsavíz, a bazsalikom és a menta.

Szántó Éva

Nándor László cukrászmester vezetésével a zsűri a győztes kiválasztásakor ugyanazt a pontozási rendszert követte, mint a profi cukrászok esetében a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen: a szép kivitelezés, a harmonikus ízvilág mellett a torta állaga is fontos szempontnak bizonyult. Ezek mellett azokat a torták kerültek a díjazottak közé, melyek készítői figyeltek az energiatartalom és az alacsony szénhidrát értékek egyensúlyára.

A versenyművek kóstolása után a zsűri a verseny legjobbjának a Fűszeres sütőtökös ricotta tortát választotta. Készítője, Szántó Éva a gyömbér, a sütőtök, a narancs, a ricottás krém és a zabpehely ízharmóniájával érdemelte ki a zsűritagok elismerését. A győztes sütemény kedvező tápérték-adatai: szeletenként 13,5 g szénhidrát és 220 kcal energia. A győztes a háziverseny fődíját, a Beurer Medical Hungary Kft. HealthManager csomagját kapta meg.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjával, egy Dcont® ETALON vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomaggal a Goji bogyós-málnás joghurttorta készítőjét, a békéscsabai Valkó Veronikát jutalmazta meg.

A különleges alapanyagokkal egyre több hobbicukrász sütött már a verseny fennállásának 9 éve alatt. A legötletesebb, legfinomabb alkotások közül a döntőbe számos gyógynövénnyel, gyógyhatású alapanyaggal készült torta is került. A zsűri idén különdíjjal értékelte a menta felhasználásával megalkotott Egy szelet barack tortát és készítőjét, a budapesti Lehoczky Tímeát, aki egy gyógyteákat, tinktúrát és könyveket tartalmazó csomagot vehetett át a Diabess Kft. felajánlásából.

A háziverseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak a cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott receptet rövidesen nyilvánosságra hozzuk az alapítvány blogján (cukkerberg.blog.hu).

A Magyarország Cukormentes Tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Wessling Hungary Kft.  A profi cukrászok versenyében az idei győztes a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat hozzáadott cukor nélkül készült alkotása a Szentivánéji Álom lett. 

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?