Egy igazi őszi-téli finomság lett Magyarország Cukormentes Tortája

Idén a székesfehérvári Szántó Éva nyerte meg a megtisztelő, Magyarország Cukormentes Tortája címet fűszeres, sütőtökös-ricottás alkotásával.

A Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyét idén a székesfehérvári Szántó Éva nyerte meg Fűszeres sütőtökös ricotta torta alkotásával. A győztes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát- és kalóriaértékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. A zsűri a döntőben 6 torta közül választotta ki a legjobbat.

A Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyre rekordszámú, 35 nevezés érkezett, melyek közül a zsűri szeptemberi előválogatása alapján 6 versenyző jutott tovább. A döntősök Budapesten, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének székházában mutatták be kreációikat. A zsűritagok ezúttal - a járvány-helyzet miatti biztosági intézkedéseket betartva - egymástól 1,5 méteres távolságban pontozták a versenyműveket. A legnépszerűbb alapanyagok idén a málna, a szilva, az őszibarack, a sütőtök és a pisztácia voltak, de akadtak finomságok, melyek elkészítéséhez olyan különleges alkotóelemeket használtak fel a hobbicukrászok, mint az avokádó, a rózsavíz, a bazsalikom és a menta.

Szántó Éva

Nándor László cukrászmester vezetésével a zsűri a győztes kiválasztásakor ugyanazt a pontozási rendszert követte, mint a profi cukrászok esetében a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen: a szép kivitelezés, a harmonikus ízvilág mellett a torta állaga is fontos szempontnak bizonyult. Ezek mellett azokat a torták kerültek a díjazottak közé, melyek készítői figyeltek az energiatartalom és az alacsony szénhidrát értékek egyensúlyára.

A versenyművek kóstolása után a zsűri a verseny legjobbjának a Fűszeres sütőtökös ricotta tortát választotta. Készítője, Szántó Éva a gyömbér, a sütőtök, a narancs, a ricottás krém és a zabpehely ízharmóniájával érdemelte ki a zsűritagok elismerését. A győztes sütemény kedvező tápérték-adatai: szeletenként 13,5 g szénhidrát és 220 kcal energia. A győztes a háziverseny fődíját, a Beurer Medical Hungary Kft. HealthManager csomagját kapta meg.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjával, egy Dcont® ETALON vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomaggal a Goji bogyós-málnás joghurttorta készítőjét, a békéscsabai Valkó Veronikát jutalmazta meg.

A különleges alapanyagokkal egyre több hobbicukrász sütött már a verseny fennállásának 9 éve alatt. A legötletesebb, legfinomabb alkotások közül a döntőbe számos gyógynövénnyel, gyógyhatású alapanyaggal készült torta is került. A zsűri idén különdíjjal értékelte a menta felhasználásával megalkotott Egy szelet barack tortát és készítőjét, a budapesti Lehoczky Tímeát, aki egy gyógyteákat, tinktúrát és könyveket tartalmazó csomagot vehetett át a Diabess Kft. felajánlásából.

A háziverseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak a cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott receptet rövidesen nyilvánosságra hozzuk az alapítvány blogján (cukkerberg.blog.hu).

A Magyarország Cukormentes Tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Wessling Hungary Kft.  A profi cukrászok versenyében az idei győztes a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat hozzáadott cukor nélkül készült alkotása a Szentivánéji Álom lett. 

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...