Tényleg hatékonyabb hidegben sportolni?

Egy friss tanulmány azt vizsgálta, hogy segít-e a fogyásban, ha hidegben sportolunk.

Az utóbbi időben pár kollégámmal elkezdtünk a Margit-szigeten futni, annak ellenére, hogy hideg van. Mivel az edzőtermek zárva vannak, így egyébként sem maradt mást választásunk, de azért, bevallom, a kinti futásra sokkal nehezebb magam rávenni, mint egy edzőtermi futópados mozgásra. A többiek, amikor nyávogtam emiatt, azzal nyugtattak: Gondolj arra, hogy a hidegben sokkal több kalóriát égetsz el. ” Vajon tényleg igaz ez? Egy friss kutatás választ ad erre a kérdésre.

Igaz vagy hamis?

A jó hír, hogy igaz, sajnos azonban a hatás nem tartós. A Journal of Applied Physiology folyóiratban közzétett kutatás a magas intenzitású intervall edzés (HIIT) hatásait vizsgálta alacsonyabb hőmérsékleten. Ez a mozgásforma jelenleg az egyik legjobb, ha kalóriát szeretnél égetni, mivel általa még az edzést követően is növekedik a lipidoxidáció sebessége, vagyis a szervezeted több „üzemanyagot” használ fel a regenerációhoz, és folytatja a zsírégetést. Ha pedig hidegben edzünk, akkor ez a hatás még tovább fokozódhat.

A kísérlet

A kutatásban 11 közepesen túlsúlyos, 18 és 30 év közötti személy vett részt, akiknek magas intenzitású edzéseket kellett végezniük átlagos szobahőmérsékleten (21 Celsius-fok), ezt követően pedig 0 fokban.

Az alanyoknak az edzések során tízszer egy percig kellett kerékpáron tekerniük, olyan magas intenzitással, amire képesek, a köztes „pihenőidőkben” pedig – ami másfél perc volt – közepes intenzitásra válthattak. Mozgás közben és utána is mérték a lipidoxidáció mértékét. A résztvevőket az edzések utáni reggeleken kalóriadús reggelikkel kárpótolták, amelyekkel az anyagcsere mértékét vizsgálhatták. Vérmintákat is vettek tőlük, hogy megvizsgáljuk a vérünkben található metabolitok változását.

A számok kimutatták, hogy amikor a résztvevők hidegben tekertek, több kalóriát égettek el, mint normális hőmérsékleten. Azonban a kutatók szerint sok egyéb érték, ami a fogyás szempontjából hasznos lehet, nem változott számottevően a meleg és a hideg körülmények között. Sőt, a másnap reggel mért adatok kissé kedvezőtlenebbek is voltak, ha előtte hideg környezetben sportolt a vizsgált személy. Tehát a hideg edzést követő pozitív hatásokat lényegében ellensúlyozhatják az órákkal később jelentkező negatív metabolikus válaszok, ami lényegében annyit tesz, hogy lelassulhat az anyagcserénk, ami kedvezőtlenül hathat a fogyásunkra.

Fontos!

Persze a kutatók hangsúlyozzák, hogy a kevés résztvevő miatt nem lehet általános következtetéseket levonni. A hideg testmozgásra gyakorolt hatásait ezért szerintük érdemes tovább vizsgálni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!