Plus-size címlaplányok miatt háborognak a netezők...vajon miért?

A brit Cosmopolitan magazin nem először rak túlsúlyos nőket a címlapra, most azonban mégis kicsapta a biztosítékot az olvasóknál. Vajon miért?

A plus-size modelleket általában mindenütt hatalmas örömujjongással fogadják az olvasók, a brit Cosmopolitan februári címlapjai ezúttal viszont kiverték a biztosítékot – az újság a „This is healthy!” vagyis „Ez egészséges!” szlogennel sokak szerint azt próbálja sugallni, hogy a túlsúllyal nemhogy nincs semmilyen probléma, de még egészséges is. Ráadásul mindez egy olyan világjárvány idején, amelynél az elhízás az egyik legfőbb kockázati tényező.

A címlapinterjúkban 11, zömében túlsúlyos nő beszél az egészségről – többek közt sportolók, vagy akár fogyatékossággal élők is. Természetesen az olvasók sem a plus-size nőkön van kiakadva, hanem azon, hogy a túlsúlyt úgy állítják be, hogy egészséges. És ennek az internetezők a Twitteren (hol máshol) hangot is adtak.

Az egyik felhasználó szerint "annyira eltorzították sokak agyát, hogy ha nem ünnepeljük azt, ha valaki túlsúlyos, az már azt jelenti, hogy gyűlöljük a túlsúlyos embereket.”

Más egyenesen azzal vádolta meg a magazint, hogy meg akarja ölni az elhízott embereket, hisz a koronavírus-járvány idején ők kifejezetten nagy kockázatnak vannak kitéve, így nem kéne hirdetni a súlyfelesleg szépségét, egészségességét.

Sorolhatnánk tovább a kritikus kommenteket, de egy címlap alapján kicsit korai ítélkezni. Pontosan olyan, mint borító alapján könyvet választani. Szóval nézzük meg, hogy mit is tartalmaz ez a lapszám!

Ássunk mélyebbre

A cikkek alapvetően az egészséges szó többféle, akár átvitt jelentését taglalják, a megkérdezettek pedig arról beszélnek, számukra mit jelent egészségesnek lenni. Callie Thorpe, aki alapvetően egy teljesen "átlagos" influencer, saját bevallása szerint is azért számít népszerűnek követői körében, mert túlsúllyal küzd. Callie az interjúban elmeséli, hogy mindig rengeteget küzdött a testével, és szinte az összes diétát kipróbálta, mire rájött, hogy a mentális egészségnél semmi nem fontosabb.

Jada Sezer is hasonló véleményen van: ő sokáig hitte azt, hogy a fittség egyet jelent a vékonysággal. Ezért is futotta le két évvel ezelőtt fehérneműben a maratont – be akarta bizonyítani, hogy egy narancsbőrrel és hurkákkal megáldott ember is lehet fitt. „A mentális egészség hatalmas részét teszi ki a fizikai egészségnek” – fogalmazta meg.

A másik két plus-size címlaplány Nelly London és Jessamyn Stanley. Előbbi hölgy akkor vált igazán híressé, amikor posztolt magáról egy fotót, amin letolt sportnadrágjára nemes egyszerűséggel rálógott a hasa – ez pedig azért fontos, mert pár évvel ezelőtt még anorexiával küzdött, mára azonban megbékélt a testével. Jessamyn Stanley pedig jógaoktató, aki szintén rengeteg nehézséggel küzdött meg azért, hogy végre azt csinálhassa, amit szeret. „A jógának valójában semmi köze ahhoz, hogy valaki hogy néz ki. Amikor először elkezdtem, legtöbbször én voltam az egyetlen kövér az órákon, gyakran pedig az egyetlen fekete is.”

Akkor végülis kinek is van igaza?

Mindenkinek. Teljesen igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy nem kéne azt állítani a túlsúlyos emberekről, hogy egészségesek, de a cikket íróknak is, hiszen egészségről nemcsak testi, hanem lelki értelemben is beszélhetünk, hiszen ahhoz, hogy valaki igazán boldog életet éljen, a mentális egészség elengedhetetlen.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!