Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Valami újdonságra vágysz ezen a nyáron? Akkor ezeket próbáld ki!

Gondolj a sportra akkor is, ha nyaralni mész a családdal vagy a barátaiddal. Az aktív kikapcsolódás egyébként is része egy igazán jó, nyári élményekben gazdag nyaralásnak.

Természetes, hogy a nyaralás a pihenésről és a kikapcsolódásról szól, amire mindenkinek nagy szüksége van. De szerintem a pihenés és a kikapcsolódás nem azt jelenti, hogy egész nap nem csinálunk semmit, vagy hogy csak punnyadunk a strandlepedőn. Töltsük meg különleges élményekkel a nyaralást: lépjünk ki a komfortzónánkból, próbáljunk ki különleges vízi sportokat, amire a hétköznapi rohanás közepette nincs lehetőségünk! 

1. Könnyűbúvárkodás 

Ha tengerpartra mentek nyaralni, szerintem kihagyhatatlan program a könnyűbúvárkodás. A tengeri élővilág egyszerűen varázslatos, és szinte minden tengerparti üdülőhelyen könnyedén találsz lehetőséget a könnyűbúvárkodásra, szervezett program keretein belül, profi oktatóval. Mivel az oktatók a szaktudásuk mellett helyismerettel is rendelkeznek és pontosan tudják, hogy a tenger mely részén érdemes és biztonságos merülni, és gyönyörködni a tengeri élővilágban, érdemes kihasználni ezeket a lehetőségeket. Ez a program amellett, hogy óriási élmény, az izmokat is alaposan megdolgoztatja.

Fontos azonban, hogy ha a nyaralás alatt szeretnél búvárkodni, legyél felkészült. A könnyűbúvárkodás veszélyes is lehet, ezért a saját biztonságod érdekében szigorúan tartsd be a szabályokat, és mindig figyelj az oktatódra. Nagyon fontos a magabiztos úszástudás, hogy meglegyenek a szükséges orvosi papírjaid, és ha teheted, végezz el itthon egy búvártanfolyamot, ahol megtanítják neked a búvárkodás legfontosabb alapjait, szabályait és élettani hatásait. Tény, hogy nem ez a legolcsóbb nyaralós sportolási lehetőség, de az biztos, hogy felejthetetlen élményt nyújt. 

2. Szörfözés

A legtöbb tengerparti üdülőhelyen, sőt még a Balaton környékén is lehet szörfdeszkát bérelni – tehát az eszköz beszerzésére nem feltétlenül szükséges komolyabb összeget fordítani. Aki még soha nem szörfözött, az hamar rájön, hogy ez a sport nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik. Már a deszkára felállni és megmaradni rajta is nagyon komoly feladat a test számára: ilyenkor ugyanis a törzs tartóizmai és a comb izmai egyszerre, nagyon koncentráltan dolgoznak. Ennél a sportnál folyamatosan egyensúlyozni kell, éppen ezért vitathatatlan a szörfözés sportértéke.

Amennyiben még soha nem szörföztél, elsőre mindenképpen hosszú deszkát válassz. A rövidebbek már haladóknak, profiknak valók. A szörfözés előnye, hogy akár a Balatonon vagy a Velencei tavon is űzheted, nem kell rá túl sokat költeni és nagyon alaposan megdolgoztatja a törzs tartóizmait, a vállakat, a mellizmokat, a tricepszet, a nagy farizmot, és a comb izmait is. Így amellett, hogy hűsít és szórakoztat, remek „has-láb-popsi” edzésnek is számít, ha minden nap egy órát gyakorolsz a deszkán. A hátránya, hogy magabiztos úszástudást igényel. Igaz, hogy itt a deszkán állsz, de az elején várhatóan sokszor belecsobbansz majd a vízbe, amíg meg nem találod az egyensúlyod, ezért fontos, hogy csak akkor válaszd ezt a sportot ha magabiztosan, jól tudsz úszni és biztonságban érzed magad a mély vízben is.

3. Úszás

Persze, ha még a szörfözésnél is költséghatékonyabb sportra vágysz a vakációdon, ami a tested mellett a lelkedet is feltölti, akkor sem kell aggódnod. Egy vízparti nyaralás alatt az úszás szinte magától értetődő, hiszen egyetlen plusz fillérbe sem kerül, és tényleg kihagyhatatlan.

Azt azért érdemes tudni, hogy tengerben egész más úszni, mint egy tóban vagy akár egy medencében. Mivel a víz sós, mindenképpen érdemes gondoskodni úszószemüvegről, hogy védd a szemed, és ki is tudd nyitni a víz alatt. Ez egyébként uszodában, édesvízi tavakban sem hátrány. Bár a sós vízben könnyebb úszni azoknak is, akik egyébként nem kimondottan jó úszók, ha nem érzed magad biztonságban a vízben, inkább maradj a part közelében és soha ne menj be egyedül úszni. Mindig legyen veled valaki, aki magabiztosan tud úszni, ha esetleg egy váratlan helyzetben segítségre szorulnál.

Az úszás legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag az összes nagyobb izomcsoportot alaposan átmozgatja, miközben kardióedzésnek is kiváló lehet, mindemellett egy vízparti nyaralás során semmilyen plusz költségbe nem kerül.

Tipp

Azért ha olyan helyen nyaraltok, ahol a tenger mellett édesvízi úszómedence is van, az edzéseket inkább ott végezd. Kiszámítható, nincsenek váratlan hullámok, áramlatok és felbukkanó medúzák, így nyugodtabban tudsz egy órát csak a mozgásra koncentrálni.

4. Vízi síelés

Aki egy kicsit több adrenalinra vágyik a vízparti nyaralása során, annak nagyon jó választás a vízi síelés. Messziről nézve könnyűnek tűnik repülni a vízen, olyannyira, hogy bele sem gondol az ember, hogy bármilyen izmot is meg kellene feszíteni hozzá – pedig azért bőven igényel izommunkát ez a sport is. Miközben eszement tempóban siklasz a vízen, végig tartanod kell magad, így a karok-, a lábak-, a has és hát izmait is végig feszíteni kell, ahhoz, hogy fent tudj maradni az eszközön. Bár könnyűnek látszik, elég kemény próbatétel a testnek, ami persze magas kalóriafelhasználással is jár.

5. Evezés

Nemcsak a tengerparton vagy a Balatonon lehet hódolni a vizes sportoknak. A Duna, a Tisza, az Ipoly vagy éppen Kőrös partja is igazi kikapcsolódást jelenthet azok számára, akik szeretik a természetet. Ezeknek a területeknek külön nagy előnye, hogy rengeteg eldugott kis gyöngyszemet lehet felfedezni, ahol egy lélek sem jár, ezért a természet is érintetlen és békés. Igazi kikapcsolódást jelenthet kenuval vagy kajakkal körbejárni a környéket és gyönyörködni a természet szépségében. Ez a program egyértelműen azoknak való akik szívesen töltenek néhány napot kirándulással, akár sátorban is, a civilizációtól távol.

A vízitúrák esetében az utazás és a szállás költsége minimális, és a legtöbb helyen kifejezetten olcsón lehet kenut és kajakot bérelni. Fontos azonban, hogy legyen valaki a társaságban, aki jól ismeri az útvonalat, a folyó sodrásának sebességét, irányát, és a tervezett útvonalon felbukkanó veszélyforrásokkal is tisztában van. Mindenképpen legyen a csónakban olyan ember, aki már rutinos és pontosan tudja, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a kenu felborul az összes cuccal együtt. Egy kenutúra amellett, hogy kalandos és felejthetetlen élményt nyújt, alaposan megdolgoztatja a felsőtestet és a törzs tartóizmait, így attól egészen biztosan nem kell tartanod, hogy nem leszel formában a nyaralás végére.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!