Mert az igazi vadasmarha igenis így készül...szerintünk

Selymesen krémes tejfölös vadasmártás, puha marhahús, házi zsemlegombóc, sőt, most kapaszkodjatok meg: áfonyadzsem! Elkészítettük a (szerintünk) ultimate és autentikus vadasmarhát, amiben csak keresve lehet hibát találni.

Nem foglalkozunk most azzal, hogy mennyire pepecselős, hogy közel sem félórás meló, vagy hogy nem mindennap eszik az ember marhahúsos fogásokat, a lényeg, hogy végre elkészítsük az igazi, szuper laktató, különleges vadasmarhát zsemlegombóccal. Nincs apelláta, csakis egy pazar recept, minőségi alapanyagok, türelem, és a várakozás, hogy végre kóstolhassunk!

Ízletes vadasmarha - recept itt! (Fotó: Simon Gábor)

Vadasunkat ezúttal igaz, hogy nem vadhúsból, de a magyar vadasreceptekben leggyakrabban használt húsfajtából, marhából készítettük. Mi a marhafartőre szavaztunk, de a felsál is jó választás. A mártás alapját a szokásos gyökérzöldségek adták, különlegessége, hogy a vadhúsok jó barátját, borókabogyót is adtunk hozzá – higgyétek el, vad nélkül sem fogja elrontani, sőt, kiegészíti a savanykás-édeskés ízvilágot, de persze el is hagyható.

A mártás krémességéért a tejföl és a mustár felelt, a tetejére pedig - szintén a vadak tiszteletére - áfonyadzsemet csöpögtettünk. Ha már lúd, legyen kövér!

Mutatjuk, mire lesz szükségetek:

kacsazsír, marhafartő, vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller, fokhagyma, marha alaplé, burgonya, borókabogyó, babérlevél, tejföl, mustár, áfonyadzsem, citromlé, cukor, só, bors.

Ízletes vadasmarha - recept itt! (Fotó: Simon Gábor)

Elkészítés:

Forró zsiradékon kérgesítsük körbe a marhát, majd szedjük ki. Öntsük bele a cukrot, amit lassú tűzön karamellizáljunk. Öntsük bele az apró kockákra vágott hagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót és fokhagymát.

Sózzuk meg finoman, és pirítsuk le a zöldségeket. Helyezzük vissza a húst, öntsük fel az alaplével, és adjuk hozzá a felaprított burgonyát is.

A feketeborsot, a borókabogyót és a babérlevelet tegyük egy szűrőbe, és úgy főzzük bele, így sokkal könnyebb lesz kivenni a raguból.

Lefedve főzzük a vadast takarékon legalább 3 órán keresztül, amíg megpuhul a marhahús.

Miután megpuhult, vegyük ki a fűszert és a húst, adjuk hozzá a mustárt, a tejfölt, a vörösáfonya-lekvárt és a citromlevet.

Turmixoljuk össze szép simává a mártást (passzírozzuk át, ha extra simát szeretnénk). Ha túl sűrű lenne, hígítsuk fel alaplével vagy vízzel.

Forraljuk ki a mártást, a marhát vágjuk fel szeletekre. Zsemlegombóccal tálaljuk, felejtsük most el a főtt tésztát!

Az ízletes vadasmarha teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Recept és fotók: Simon Gábor

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több házias íz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek