Íme a legkrémesebb gombás tészta, ami rizsételnek álcázza magát

Hallottál már az orzotésztáról? Ez a rizsszemalakú tészta elképesztően jó alapanyag krémes zöldséges tészták elkészítéséhez, akár rizottórizs helyett is használhatjuk. A következő tejszínes-gombás fogás nemcsak hogy elképesztően krémes, de könnyű és gyors is, ráadásul egyetlen edényben is el lehet készíteni.

A gomba az ősz egyik legjobb alapanyaga, és ha nem éppen levesbe vagy paprikásba kerül, tökéletesen passzol tejszínes (vagy akár vegán krémes) ételekbe is. A két alapanyagot (a gombát + tejszínt) párosíthatjuk tésztákban és rizottóban is, ha pedig valami egészen különleges élményre vágyunk, a tészta és a rizs szerelemgyerekét is ötvözhetjük egy kókusztejszínes-gombás raguval.

Az egyedényes, nagyon krémes, gombás-spenótos orzo teljes receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

A következő étel senkit sem kell, hogy megijesszen. Az elsőre gombás rizottónak tűnő fogásban egy szem rizs sincsen, van benne helyette azonban orzotészta, amelyet az olasz konyha kedvelői biztosan ismernek már, néhány szóban azonban bemutatjuk azoknak, akik még nem találkoztak vele:

Az orzotészta egy olasz tésztafajta, és úgy néz ki, mint a rizottórizs, bár a neve azt jelenti: árpa, és valójában durumlisztből készül. Olaszországban jobbára levesekhez és salátákhoz használják, de a fúziós konyhákban isteni tésztarizottót vagy szaftos tésztafogást is lehet készíteni belőle.

Így fest az orzo, ha még nem találkoztál vele

Ez a recept most épp azt mutatja meg, hogy az orzo mennyire gyorsan és sokrétűen felhasználható: egy edényben készítettem belőle egy gombás-spenótos orzopastát, melynek krémességét nem tejszínnel, hanem kókuszkrémmel adtam meg. Az elkészítése mindössze 30 percet vesz igénybe, és csak egyetlen edényre van szükségünk hozzá, így a gyors ebédek és vacsorák legizgalmasabb, nagyon szaftos, "luxusmártásos" fogása lehet. Csupán arra figyeljünk, hogy gyakran keverjük meg az orzót főzés közben, nehogy letapadjon az edény aljára!

Az egyedényes, nagyon krémes, gombás-spenótos orzo teljes receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

Tisztítsuk meg a fokhagymát, majd alaposan mossuk meg a spenótleveleket, a gombafejeket. A spenótlevelek vastagabb szárait távolítsuk el (ha bébispenóttal dolgozunk, erre nincs szükségünk), a gombafejeket szeleteljük fel tetszőleges darabokra.

Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagy és mélyebb serpenyőben vagy cocotte-ban (vasedényben) közepesen magas lángon. Csak addig melegítsük az olajat, amíg csillogó nem lesz. Adjuk hozzá a gombát, egy csipet sót és fekete borsot, majd időnként megkeverve főzzük 5-8 percig, amíg a gomba egy kicsit összeesik és megpuhul.

Az egyedényes, nagyon krémes, gombás-spenótos orzo teljes receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

Reszeljük (vagy mozsárban törjük össze) a fokhagymagerezdeket, adjuk hozzá a gombához, majd alaposan keverjük össze. Ezután mehet hozzá az orzotészta is, pároljuk illatosra, körülbelül 1 percig.

Öntsük fel annyi zöldségalaplével, hogy az alapanyagokat ellepje, majd közepes hőfokon, fedő nélkül kezdjük el főzni. Kevergessük gyakran, hogy az orzo ne ragadjon le.

Ha az alaplé nagy része felszívódik, és szükségesnek látjuk, adjunk hozzá plusz alaplevet.

Az orzonak nagyjából 10 perces főzési időre van szüksége, míg al dente nem lesz.

Az orzo és a gomba összefőzésének utolsó 2 percében adjuk hosszá a kókuszkrémet (vagy kókusztejszínt, esetleg 100%-os, sűrűbb kókusztejet), majd főzzük további 2-3 percig, egészen addig, amíg a folyadékok nagy része felszívódik, és krémes mártást kapunk.
Az utolsó fázisban adjuk hozzá a spenótleveleket: ha nem bébispenótot, hanem egész spenótleveleket használunk, akkor nyugodtan tartsuk még egy-két percig a hő fölött a tésztát, hogy a spenótlevek megpuhuljanak, bébispenót esetében erre nincs szükség, hiszen a forró tésztához adva egy pillanat alatt megpuhulnak.

Az egyedényes, nagyon krémes, gombás-spenótos orzo teljes receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

Az egyedényes, nagyon krémes, gombás-spenótos orzo teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Az egyedényes, nagyon krémes, gombás-spenótos orzo teljes receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Ezeket a recepteket is készítsd el!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...