Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Uzsonnásdoboz-praktikák – mit és hogyan csomagoljunk, hogy a gyerek is megegye?

A tízórait nem elég elkészíteni és bepakolni, hiszen a lényeg az, hogy a gyerekünk meg is egye, amit elvisz magával. Ezekkel a praktikákkal biztos nem lősz mellé! (x)

Az iskolában a sok inger és az ismeretlen környezet miatt előfordulhat, hogy nem olyan a gyerekek étvágya, mint otthon. Éppen ezért több szempontot is figyelembe kell venned a tízóraikészítés során.

Tedd vonzóvá az ételeket!

Megértjük, ha a munkából hazatérve vagy reggel fáradtan nem a kreativitás az első szó, ami az eszedbe jut a tízórai kapcsán, de hidd el, sokat számít a tálalás. Nem kell órákat szöszmötölni egy-egy szendviccsel, néhány apró ötlettel is mosolyt varázsolhatsz a gyereked arcára. Inspirációként íme egy gyakorló anyuka, aki már tökélyre fejlesztette a tudását:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LALEH MOHMEDI | FOOD ARTIST (@jacobs_food_diaries) által megosztott bejegyzés,

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LALEH MOHMEDI | FOOD ARTIST (@jacobs_food_diaries) által megosztott bejegyzés,

 

Miből válogass?

Fontos, hogy a tízórai összeállítása során ne csak arra figyelj, hogy az ételek mutatósak legyenek, hanem arra is, hogy a gyereked egészségének is jót tegyenek. Legyenek a csomagban zöldségek, amiket hosszanti csíkokban vágj el, így el tudja rágcsálni: remek megoldás a karalábé, a répa és az uborka. Mellé tehetsz felkockázott keményebb sajtot is, a kenyerek közül pedig válaszd a teljes kiőrlésűeket, amiket vékonyan kenj meg olyan margarinnal, ami vitaminokat is tartalmaz.

Ügyelj a változatosságra

A szendvics finom, de ha minden nap azt kell ennie tízóraira, biztos, hogy néhány nap után érintetlenül hozza majd haza az uzsonnás dobozt a gyereked. Nem kell nagy sütést-főzést rendezned, elég, ha kisütsz néhány egyszerű, sós vagy édes muffint, a következő napon pedig házi készítésű szendvicskrémmel, pástétommal kened meg a kenyerét.

Legyen könnyen szállítható

Még akkor is érdemes odafigyelni a szállíthatóságra, ha minden nap te viszed, kíséred az iskolába a gyerekedet. Hiszen még pár lépés alatt is könnyen kiborulhat, kifolyhat az uzsonnás doboz tartalma, ami "szerencsésebb” esetben a földön landol, rosszabb napokon pedig a táskában. Azért, hogy a gyereked biztosan ne maradjon tízórai nélkül, szilárd, nem folyós, nem maszatoló ételeket pakolj az uzsonnás dobozba.

Pakolj egészséges nassokat

Az egészséges étkezés sokszor még nekünk felnőtteknek is csupán homályos fogalom, a betartása pedig egy vágyálom. A gyerekek nem azt nézik, hogy mi az, ami egészséges, hanem az ízek alapján döntenek, azonban az ízfokozókkal telepumpált élelmiszerek sokszor összezavarhatják az ízérzékelésüket.

De nem kell azonnal csokimegvonással élni, csinálhatjuk okosan is: az uzsonnás dobozba igyekezzünk egészséges nassokat tenni, mint amilyen a sótlan mogyoró, az aszalt gyümölcsök, egy-két kocka étcsoki, és mazsola. Biztos, hogy a gyerekünk el fogja csipegetni napközben!

EZ IS ÉRDEKELHET: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!