5+1 tanulást segítő trükk a gyerekszobába, ha most kezditek a sulit

Hogyan lesz egy ovis szobájából egy kisiskolás tökéletes tanulótere? Ezekre figyelj, és mindkettőtök dolgát megkönnyítheted! (x)

Iskolakezdés előtt a gyerekszoba is igényel némi átalakítást, amivel nemcsak praktikussá teheted a teret, hanem a tanulási kedvet is ösztönözheted.

Szelektáljatok együtt!

Mindketten könnyebben ráhangolódtok az iskolakezdésre, ha megváltok a nem használt tárgyaktól, ruháktól. Persze, annak, ami nektek felesleges, más még veheti hasznát: a jó állapotú játékok, ruhák kiválogatása, eladományozása helyet teremt az új dolgoknak, ráadásul közben a gyereked is átélheti, milyen jó dolog segíteni másokon. Egy szellős, napfényes térben könnyebben megy a tanulás is.

Inspirálj színekkel!

A gyerekszoba színe többet számít, mint elsőre gondolnád. Akár az egész falat lefested, akár csak kiegészítőkben jelennek meg a következő színek, érdemes bevetni a színterápiát a gyerekszobában is:

  • narancssárga: erősíti az önbizalmat;
  • citromsárga: növeli a vitalitást, és a nyitottságot;
  • a vörös: növeli a kreativitást, de ne keverd a pirossal, ami az aktivitás színe, és plánene ess túlzásba egyiknél sem, elég, ha néhány kiegészítőben megjelennek ezek a színek;
  • zöld: nyugtató, harmonizáló hatású, a bizonytalan gyerekeknél a középzöldet válaszd;
  • türkizkék: ha sok az elektronikai eszköz a gyerekszobában, ezzel a színnel „semlegesítheted".

Tedd barátságossá a tanulósarkot!

Akár fiad, akár lányod van, biztos, hogy sokkal nagyobb örömmel vetik bele magukat az iskolakezdésbe, ha a szobájuk is tükrözi őket. Menjetek el együtt vásárolni, szerezz be egy, a gyerekednek tetsző íróasztallámpát, egy kényelmes, de szép széket, ami megfelelően tartja a hátát, és egy állítható íróasztalt – mert ahogy nő a gyereked, egyre magasabb asztalra lesz szüksége. Az asztalnál arra is figyelj, hogy a lába elférjen, és ne az ajtónak háttal üljön a szobájában – gondolj bele, te sem szereted a munkahelyeden, ha mögötted jönnek-mennek.

Legyen kint a falon is egy órarend

Nemcsak a gyerekednek, hanem neked is segítséget fog jelenti egy nagyméretű órarend a falon. Elég lesz csak ránézned, és tudni fogod, hogy mire kell másnap készülni, és a gyereked is könnyebben memorizálja, megtanulja a rendszert.

Dekorálj!

Eleinte biztos nehezebb lesz rávenni a gyerekedet arra, hogy iskola után házi feladatot csináljon, de ha szereti a szobáját, könnyebb lesz a te dolgod is. A színek mellett a dekorációra is fordíts figyelmet: tegyél ki a falra neki tetsző képeket, nagyobb méretű dekortárgyakat, de ne zsúfold tele mindenféle aprósággal, mert könnyen elterelheti a figyelmét.

Szabályozd a fényt!

Fontos, hogy már az iskolakezdés előtt kezdd el hozzászoktatni a gyerekedet a korai ébredéshez. Bár tény, hogy ha nem kötelező korán kelni, akkor valahogy mindig jobban megy, de az iskolai szünetekben rendszerint tovább alszanak a gyerekek. Éppen ezért fontos, hogy biztosíts némi átmenetet számára, amire augusztus utolsó napjai tökéletesek. Nem azt mondjuk, hogy rázd fel 7 órakor a legszebb álmából, de fontos, hogy ne szeptember elsején szembesüljön azzal először, hogy nem aludhat 10 óráig. Szerez be egy jópofa sötétítő függönyt, ami nem zárja le teljesen a fényt, és minden nap 8 óra körül húzd szét, hogy a gyereked szervezete megtanulja a korán kelést.

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek