Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így kezdd el időben az iskolára való felkészülést: tippek, trükkök a stresszmentesebb indulásért

A gyerekek és a szülők számára is új időszámítás kezdődik szeptemberben. Így segíthetsz a csemetédnek ráhangolódni az iskolára! (x)

Azért, hogy a gyerekednek ne egyik napról a másikra kelljen átállnia, szoktasd hozzá ahhoz, ami szeptemberben vár rá. Az egészsége és a lelki egyensúlya miatt fontos, hogy megtanuljon bizonyos szabályokat, és kialakítson egy rendszert az életében.

Időben fektesd le!

Nyáron a legtöbben engedékenyebbek vagyunk, és hagyjuk, hogy a gyerekek tovább fent maradjanak. Fontos azonban, hogy már most, augusztus utolsó napjaiban kezdd el hozzászoktatni a korábbi lefekvéshez. Mindezt tedd fokozatosan: minden nap egy kicsivel korábban fektesd le, olvass mesét, beszélgessetek, így szeptemberben nem kell éles átmenettel számolni.

Tanítsd meg bepakolni!

Gyorsabbnak tűnhet, de nem feltétlen jó megoldás az, ha te pakolod be az iskolatáskát. Az iskolában úgyis ki kell venni a könyveket, füzeteket, majd vissza is kell tenni őket, és ami számodra egyértelmű, az az első osztályos gyerekednek komoly frusztrációt is okozhat. Éppen ezért gyakoroljátok otthon, hogyan kell a füzeteket, könyveket a táskába tenni - állítva vagy fektetve -, azt is, hogy a tolltartóba miként pakoljon vissza, majd hova tegye a táskában, és arra is hívd fel a figyelmét, hogy a cipzárakat mindig ellenőrizze, be vannak-e húzva.

Vásároljatok együtt!

A beszélgetés mellett az egyik legjobb iskolai ráhangolódás az, ha elmentek együtt vásárolni: a szép, színes tanszerek, ceruzák, és füzetek kavalkádja kevés gyereket hagy hidegen. Nyilván, a pénztárcádat és a praktikusságot is szem előtt tartva, de engedd, hogy ő válassza ki a tanszereit, és ne erőltesd rá a te ízlésedet!

Bátorítsd, hogy merjen kérdezni!

Lehet, hogy azt hiszed, nincs olyan, amire ne készítetted volna fel a gyerekedet, de biztos, hogy lesz olyan helyzet, ami váratlanul éri, és nem tudja, miként reagáljon. Ezért fontos, hogy megtanulja: szabad kérdeznie, segítséget kérnie a tanároktól! Az új közeg, az ismeretlen gyerekek, a rengeteg inger rendkívül megterhelő egy kisgyerek számára, főleg úgy, hogy egy ismerős arc sem lesz körülötte. Ha nem találja a mosdót, ha nem tudja merre van az osztálya, vagy ha valamit nem ért, nem tud, fontos, hogy ne frusztrálja magát, hanem merjen kérdezni.

Beszélgessetek!

Evidensnek tűnhet, azonban sajnos, sok családban mégsem egyértelmű, hogy beszélgessenek a gyerekkel. Mesélj a saját élményeidről, arról, hogy mennyi izgalmas dolog vár rá az iskolában, és ismerd meg az ő érzéseit is. Kérdezd meg, mit érez, amikor az iskolára gondol, mik a félelmei, és azt is, mit gondol, miért lesz jó, vagy éppen rossz számára a szeptember. Így könnyen kiderítheted a félelmeit, és akár elébe is mehetsz olyan helyzeteknek, amiktől tart. El is játszhattok bizonyos szituációkat, helyzeteket, hogy gyakoroljatok, és oldd az ismeretlentől való félelmét.

És ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!