Ültess és használj levendulát otthon!

A dél-franciaországi Provence tartomány a mediterrán tájak egyik legszebb vidéke, amely ízein és sajátos építészetén túl egy kedves növényről híres: a levenduláról.

Ameddig a szem ellát: lila levendulamezők hajladoznak a verőfényes napsütésben, a levegőben a levendula mellett olíva és kakukkfű illata száll.

Az ókori görögök tisztító tulajdonságáért és bódító illatáért kedvelték. Bőségesen használták, olaját testükre kenték, szappanjaikat és fürdővizüket illatosították vele. A fáradtságot levendulás fürdőben áztatták ki testükből és az ízületi merevséget áztatták ki tagjaikból levendulás fürdőben. Ez a csodálatos színű és aromájú növény a múlt század folyamán mégis Dél-Franciaország és Provence jelképévé vált: használják a parfümkészítésben, az aromaterápiában, valamint a levendulaolaj, levendula alapú receptek és ételek alapanyaga.

Ezen a tájon a levendula június közepétől augusztus végéig virágzik. Virágzásának pontos ideje függ a levendulamező elterülésétől, magasságától és az időjárástól is, hiszen vannak mezők a sziklásabb, magasabb területeken alacsonyabb magasságon is. A levendula ültetésenként 10 évig virágzik igazán, utána pihentetik a helyét.

A világban 39 faja ismert, de a mi éghajlatunkon csak a francia és az angol levendula elterjedt. Mediterrán évelő növény, mely elbokrosodik, szabadföldbe kiültetve télen sem károsodik és sokáig, akár 40-50 évig is elél. A tihanyi öreglevendulás bokrai már több mint 80 évesek! A kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 80-100 cm. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, zöldes-ezüstös színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a jellegzetes mélysötét kékeslila levendulakék. Fagy- és szárazságtűrő, télálló. Időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig eltarthat fővirágzása, majd aratás után időjárás függvényében van másodvirágzása is a nyárutón. Jól mézelő, méhek mellé ezt a fajta kell választani. Mélysötét színe miatt szép csokorban is. A legjobb minőségű levendulaolaj ebből a fajtából készül, de étkezési célra is ez a fajta való.

Felhasználás

Levele, virága frissen és szárítva használható. Virágjával és levelével főleg a dél-francia konyhában ízesítenek főzelékeket és húst, valamint a provence-i fűszerkeverék részeként grillhúshoz és szárnyashoz használják.

Érdekesség, külső megjelenés

60 cm magasra növő évelő növény, szára zöld, szögletes, a második évben elfásodik. Levele szürkészöld, keskeny, illatos; virága világoskék, lila, illatos; virágzata 20 cm hosszú; aromája fanyar-fűszeres.

Gyógyhatás

A virágjából főzött tea enyhíti a fejfájást, nyugtatólag hat az idegekre.

Ültetési szabályok

Mint a legtöbb növénynél a siker titka, hogy milyen termesztési körülményeket tudunk biztosítani, és milyen fajtát választunk. A levendula jól tűri a sokféle ültetési feltételt, de a legjobban a jó vízelvezetésű talajban növekszik, ahol lehetőleg egész nap éri a napsütés. Mint sok más illóolaj tartalmú növényesetén a magas illóolaj tartalmat a napsütés órák befolyásolják. A lúgos, és különösen a meszes talaj fokozza a levendulaillatot.

Legreálisabban arra kell számítani, hogy ha az időjárás megfelelő is, a növények egy része tönkremegy a hideg, fagyos tél, és a nedves, párás nyári időjárás következtében. A levendula egy ellenálló növény és rendkívül jól bírja a szárazságot. Ugyanakkor ültetéskor nem kell sajnálni a szerves – lehetőleg marhatrágyát, és az első növekedési szakaszban az öntözést.

Speciális szempontok

A hidegnél veszélyesebb a nyirkosság, ami elpusztítja a növényt. Nyirkosság keletkezhet a téli hónapok alatt gyökéren keresztül, vagy ha magas a páratartalom nyáron. Ha a páratartalom problémát okoz, meg kell győződni, van-e elég hely a növények között, ahhoz hogy szabadon áramoljon a levegő és a növényt egyenletesen éri-e a napsütés.

Azokon a területeken, ahol télen a talaj rendszeresen lefagy védeni kell a növényt a talaj letakarásával. Védeni kell a növényeket a zord, téli széltől is. Kövek, vagy téglafal további védelmet adhatnak.

Metszés

Bár a levendula növényt rendszeresen metsszük a virágok betakarítása során, egy kis metszés – különösen tavasszal – ösztönzi a növény növekedését. A magasabb növényeket kb. a magasságuk 1/3-ig vissza kell vágni. Az alacsonyabb növekedésűeket is célszerű egy-két centivel visszavágni azért, hogy az új hajtások növekedését ösztönözzük. Ha a tél károkat okozott a növényben nem szabad visszametszeni addig, amíg az első hajtások meg nem jelennek.

Konténeres nevelés

Nevelhet növényt cserépben, napos teraszon, de télen mindig be kell vinni. A nagy és terjedelmes gyökérzet miatt előnyben kell részesíteni a szűk helyet. Az cserép, amibe ültetjük, csak pár centivel legyen nagyobb, mint a növény földlabdás gyökérzete. A nagy cserép ösztönzi nyirkosodást. Használjon laza, kiváló földkeveréket és ne feledje, hogy a konténeres levendula több vizet igényel mint a kertben termesztett növény. Ennek mértékét az időjárás és a cserép mérete is befolyásolja. A konténeres neveléshez a legalkalmasabb a Lavandula angustifolia ’NanaAlba és a spanyol levendula.

Címlapról ajánljuk

További cikkek