Ezért ne melegítsd soha újra a rántottádat

Amikor épp nincs kedvünk főzni, de kínoz minket az éhség, akkor nagyon egyszerű csak benyúlni a hűtőbe, és újramelegíteni bármit, ami a kezünk ügyébe kerül. Ezt viszont nem minden étellel tehetjük meg. A tojásételekkel például nem ajánlott.

Többféle oka is lehet annak, hogy a nyakunkon maradt néhány főtt tojás. Lehet, hogy túl sokat főztünk elő a tojáskrémhez vagy a Stefánia-szelethez, húsvétkor pedig szinte törvényszerű, hogy megmarad néhány darab. De a háztartásban rántottából és omlettből is maradhat egy kevés, amit nem szeretnénk kidobni. Ilyenkor jó ötletnek tűnhet másnap csak bedobni a maradékot a mikróba, ez viszont közel sem ilyen egyszerű, a tojást ugyanis nem ajánlott elfogyasztani újramelegítve, ennek pedig több oka is van.

Tojásételt soha nem szabadna újramelegíteni

Milyen kockázatokkal jár ez?

Először is, egyes élelmiszerbiztonsági szakértők szerint a tojás újramelegítése megváltoztathatja annak fehérjeszerkezetét, ami kénvegyületek felszabadulásához vezethet.

Ez pedig nemcsak a tojás ízét és állagát érinti – gumiszerűvé és nem túl vonzóvá teszi – , hanem emésztési problémákat is okozhat.

De a tojásban lévő fehérjék nagyon érzékenyek a hőmérsékletváltozásokra is, és az újramelegítésük olyan káros baktériumok elszaporodásához vezethet, mint a szalmonella.

Rántotta és omlett? Ne melegítsd újra!

Különösen a rántotta és az omlett újramelegítése során vehetjük észre, hogy az étel kellemetlen szagot kezd árasztani – de ilyenkor az íze sem lesz az igazi –, amit a benne lejátszódó kémiai reakciók okoznak.

Ha pontosabbak akarunk lenni, a tojás újramelegítésével egy hidrogén-szulfid nevű vegyület képződik, aminek a szaga ismerős lehet, ha főztünk már túl tojásokat.

Ez a kénes szag nemcsak az étvágyunkat veheti el, de annak a jele is, hogy a tojások jelentős kémiai változásokon mentek keresztül. Ezek pedig befolyásolják az étel minőségét, illetve azt, hogy mennyire biztonságos a fogyasztása.

Végül, de nem utolsósorban, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a tojások nem megfelelő kezelése és újramelegítése könnyen élelmiszer-eredetű betegségekhez vezethet. A tojás a baktériumok táptalaja lehet, ha nem tárolják vagy melegítik fel megfelelően, az újramelegítés pedig veszélyes szintre emelheti ezeket a baktériumokat. Így előfordulhat, hogy valamilyen ételmérgezést okoznak: a tünetek az enyhe gyomorpanaszoktól a súlyos, orvosi ellátást igénylő betegségig terjedhetnek.

Hogyan fogyasszuk biztonságosan?

Szóval, mit tudunk tenni, ha mégis szeretnénk megenni a megmaradt tojásételeket?

Nos, a legbiztonságosabb megoldás az, ha egész egyszerűen hidegen fogyasztjuk el az ételt.

Az olyan tojásos fogások, mint a quiche vagy a frittata, hidegen vagy szobahőmérsékleten fogyasztva is finomak lehetnek.

De ha mindenképpen ragaszkodunk a melegítéshez, óvatosan tegyük: használjunk alacsonyabb hőfokozatot, de biztosítsuk, hogy a tojások belső hőmérséklete elérje a 74 celsius fokot, hogy elpusztítsa a potenciális baktériumokat. Alternatív megoldásként pedig felhasználhatjuk a maradék tojást olyan ételekben, amelyek nem igényelnek újramelegítést, például tojássalátákban vagy szendvicsekben.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek