Ez a 4 étel az ételmérgezések leggyakoribb oka

Egy ételmérgezés nagyon kellemetlen tud lenni, de némi odafigyeléssel könnyen elkerülhető. Mutatjuk, mi a 4 leggyakoribb ok!

Ételmérgezést leginkább a rosszul elkészített és nem megfelelően tárolt ételek okoznak a bennük talált baktériumok miatt. Azonban, ha odafigyelsz, és elkerülöd a rizikós helyzeteket, akkor garantáltan biztonságban leszel. Mutatjuk, mely ételek okoznak leggyakrabban ételmérgezést!

Ez a 4 étel a leggyakoribb oka az ételmérgezésnek

Nyers hús

A nyers húsokon gyakran találni olyan baktériumokat, mint a Campylobacter, Salmonella, E.coli vagy Clostridium perfringens.

Ezek a baktériumok főzéssel elpusztulnak, azonban nagyon fontos, hogy mindig külön vágódeszkát használj a különböző húsokhoz és más élelmiszerekhez, hogy elkerüld a keresztszennyeződést.

Sose mosd meg a nyers húst, mert a baktériumokat közben átviheted más élelmiszerekre és felületekre. Még egy fontos tipp: annak érdekében, hogy a hús tutira megfelelően süljön meg, szerezz be egy hőmérőt, amivel biztosan betartod a minimálisan ajánlott biztonságos sütési hőmérsékletet.

Gabonafélék

A rizs (és más gabonafélék) a Bacillus cereus spóráival lehet beszennyezve, amik ráadásul olyan szívósak, hogy még a főzést is túlélhetik. Ha pedig a rizst vagy más, köretnek megfőzött gabonafélét kinthagysz szobahőmérsékleten, akkor a baktériumok szaporodása hamar beindul, ezzel pedig az ételmérgezést kockáztathatod. Ezért fontos, hogy vagy magas hőmérsékleten (60 fok felett) tárold ezeket, vagy épp ellenkezőleg, gyorsan tedd a hűtőbe. Aranyszabály, hogy a rizst vagy más gabonaféléket sose hagyj kint a pulton 2 óránál tovább!

Tenger gyümölcsei

A halak és a tenger gyümölcsei baktériumokat hordozhatnak, beleértve a Listeria monocytogenes-, a Salmonella-, a Shigella- és a Vibrio-baktériumokat. A megbetegedés elkerülése érdekében érdemes pár szabályt betartani. Figyelj, hogy a halnak csak enyhe szaga legyen. A túlzottan, kellemetlenül erős hal- vagy savanyú szag azt jelenti, hogy már nem friss az áru. Sőt, fontos, hogy az egész hal esetében a hal szeme tiszta, a kopoltyú vörös, a hús pedig ruganyos legyen. A filé esetében akkor friss a hús, ha nyomásra visszaugrik. A frissességre utal, ha kemény a hús, a vonalak benne vörösek, és nincs a szélek körül elszíneződés vagy kiszáradás.

A halak és a tenger gyümölcsei is baktériumokat hordozhatnak

Érdemes arra is figyelni, hogy a romlott halak és a tenger gyümölcsei esetében a főzéssel a rossz szagok felerősödnek. Ha gyanúsan savanyú vagy avas szagot érzel, a legjobb, amit tehetsz, hogy kidobod az ételt. Mint a húsoknál, itt is az a legjobb, ha alaposan megfőzöd az ételt, és sose hagyd kint a főtt halat és tenger gyümölcseit szobahőmérsékleten két óránál tovább.

Több mint két órán keresztül szobahőmérsékleten hagyott ételek

Megértjük, nekünk sincs mindig kedvünk elpakolni főzés és evés után, viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságban tudjuk az ételeinket.

A két óránál tovább szobahőmérsékleten hagyott étel ugyanis potenciálisan veszélyessé válik.

A pakolásnál a nagy mennyiségű ételt érdemes nem egyben, hanem kisebb, sekély tárolók között szétosztva tenni a hűtőbe, mivel így gyorsabban lehűlnek az ételek. Fontos az is, hogy légmentesen záródjanak a tárolók, és három napnál tovább nem szabad a hűtőben hagyni őket. Esélytelen, hogy három nap alatt minden elfogyjon? Barátkozz meg a fagyasztás módszerével! Ezáltal három-négy hónapra hosszabbítod meg az ételek élettartamát, de annál tovább ilyen esetben sem szabad tárolni őket.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk

Mindent sóznak és cukroznak, hogy függők legyünk

Ismerős az érzés, amikor egyszerűen nem tudod letenni a kezedben lévő chipset? Vagy éppen a „még egy kockát”, még sokszor egy kocka csokoládé követi? Ez nemcsak a te hibád… tanulmányok sora bizonyítja, hogy bizonyos rágcsákat azzal a céllal hoztak létre, hogy függővé váljunk tőlük.

Nosalty

További cikkek

4 virágmag, amit júliusban vethetsz el

A kerti munkálatok júliusban sem állnak meg, ha szeretnénk egész évben virágoktól pompázó, színes kiskertet. Bár azt gondolnánk, júliusban minek már elvetni bármit is, de ez a 4 kerti virág már ősszel boldogítani fog, akkor is, ha július derekán veted el a magját!