4 intő jel, hogy megromlott a szobahőmérsékleten tartott tojás

A tojástárolásról mindenkinek megvan a maga szilárd véleménye, amitől nem szívesen tántorít. Nem is baj, ez a cikk sem a meggyőzésről szól, csupán arra tanít meg, hogy felismerjük, mikor javallott kidobni a megzápult tojásokat. Segít a Napi Tipp!

A közhiedelem, miszerint a tojástárolás csak hűtőszekrényben történhet, gyakran még azokat is elbizonytalanítja, akik nem hisznek benne, és bátran a konyhapulton vagy a kamrában helyezik el a tízes kartonokat. És míg teljesen biztonságos ez a fajta tojástárolás is, nem árt, ha megismerkedünk azokkal a jelekkel, amelyek arra utalnak, hogy a héjon belül valami már nem oké. Lássuk, melyek ezek!

4 intő jel, hogy megromlott a szobahőmérsékleten tartott tojás

Könnyebbnek érződik a tojás

Ugyan ez tényleg csak nüansznyi különbség, mégis meg lehet érezni, amikor az ember a kezébe veszi a már idősebb tojást: olyan, mint ha könnyebb lenne, mintha veszített volna súlyából.

Persze nem veszített, csupán a benne lévő légbuborék nőtt nagyobbra, ettől érezhetjük azt, hogy megváltozott a súlya.

Olyan, mintha „lötyögne”

Szintén a légbuborék kelthet olyan hatást – mivel nagyobb helyet foglal el a tojáson belül – , hogy a fehérje és a sárgája „lötyög”. Az ember ritkán rázogat meg tojásokat, olyankor mégis érdemes lehet, ha felmerül a szavatosság lejártának gyanúja.

Nehezebb feltörni

De nemcsak a tojás tartalma változik az idő múlásával, hanem annak burka is. Persze nem a héj lesz vastagabb, hanem az azt belülről bevonó hártya. Így, amikor megpróbálunk feltörni egy öregebb, szavatosságának vége felé járó tojást, észrevehetjük, hogy nehezebben akar elválni a két héjfél.

Szétesik a sárgája

A vastagabb hártya ráadásul gyakran a tojássárgájához is hozzáragad, így a feltörés után szétszakítja azt. Ez bosszantó lehet tükörtojás sütésénél vagy akkor, ha egy süteményhez kell szétválasztanunk a fehérjét és a sárgáját.

Végül marad a kérdés: az ilyen jeleket produkáló tojást meg szabad enni? Nos, a választ csak a feltörés után kaphatjuk meg, ugyanis, a záptojás ilyenkor fedi fel magát utánozhatatlan, visszataszító szagával.

Ha a tojásunk nem záp, egyszerűen csak öreg, még elfogyaszthatjuk, ez már egyedül a személyes finnyássági szintünktől függ.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...