4 intő jel, hogy megromlott a szobahőmérsékleten tartott tojás

A tojástárolásról mindenkinek megvan a maga szilárd véleménye, amitől nem szívesen tántorít. Nem is baj, ez a cikk sem a meggyőzésről szól, csupán arra tanít meg, hogy felismerjük, mikor javallott kidobni a megzápult tojásokat. Segít a Napi Tipp!

A közhiedelem, miszerint a tojástárolás csak hűtőszekrényben történhet, gyakran még azokat is elbizonytalanítja, akik nem hisznek benne, és bátran a konyhapulton vagy a kamrában helyezik el a tízes kartonokat. És míg teljesen biztonságos ez a fajta tojástárolás is, nem árt, ha megismerkedünk azokkal a jelekkel, amelyek arra utalnak, hogy a héjon belül valami már nem oké. Lássuk, melyek ezek!

4 intő jel, hogy megromlott a szobahőmérsékleten tartott tojás

Könnyebbnek érződik a tojás

Ugyan ez tényleg csak nüansznyi különbség, mégis meg lehet érezni, amikor az ember a kezébe veszi a már idősebb tojást: olyan, mint ha könnyebb lenne, mintha veszített volna súlyából.

Persze nem veszített, csupán a benne lévő légbuborék nőtt nagyobbra, ettől érezhetjük azt, hogy megváltozott a súlya.

Olyan, mintha „lötyögne”

Szintén a légbuborék kelthet olyan hatást – mivel nagyobb helyet foglal el a tojáson belül – , hogy a fehérje és a sárgája „lötyög”. Az ember ritkán rázogat meg tojásokat, olyankor mégis érdemes lehet, ha felmerül a szavatosság lejártának gyanúja.

Nehezebb feltörni

De nemcsak a tojás tartalma változik az idő múlásával, hanem annak burka is. Persze nem a héj lesz vastagabb, hanem az azt belülről bevonó hártya. Így, amikor megpróbálunk feltörni egy öregebb, szavatosságának vége felé járó tojást, észrevehetjük, hogy nehezebben akar elválni a két héjfél.

Szétesik a sárgája

A vastagabb hártya ráadásul gyakran a tojássárgájához is hozzáragad, így a feltörés után szétszakítja azt. Ez bosszantó lehet tükörtojás sütésénél vagy akkor, ha egy süteményhez kell szétválasztanunk a fehérjét és a sárgáját.

Végül marad a kérdés: az ilyen jeleket produkáló tojást meg szabad enni? Nos, a választ csak a feltörés után kaphatjuk meg, ugyanis, a záptojás ilyenkor fedi fel magát utánozhatatlan, visszataszító szagával.

Ha a tojásunk nem záp, egyszerűen csak öreg, még elfogyaszthatjuk, ez már egyedül a személyes finnyássági szintünktől függ.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...