Veszélyesek lehetnek az újrahasznosított PET-palackok

Egy új kutatás szerint az újrahasznosított műanyagból készült PET-palackok is károsak lehetnek az egészségre a bennük megtalálható vegyszerek miatt. Nemcsak az üdítős üvegekkel, de a papír és műanyag keverékéből készült kávéspoharakkal is probléma lehet.

Egy nemrég megjelent kutatás szerint az újrahasznosított PET-palackokból több vegyi anyag kerülhet az italokba, mint a teljesen újonnan legyártott verziókból – derül ki a Napi.hu cikkéből. A Brunel University London kutatói 150 vegyszert találtak, melyek az újrahasznosított műanyagokból oldódtak bele az üdítőkbe, ezek közül 18 anyag mennyisége a megengedett határérték felett volt. A szakemberek szerint a káros anyagok az újrahasznosítási folyamat során kerülnek bele az anyagba, a megoldást a palackok mellőzése mellett egy szupertisztítási folyamat jelenthetné, amely három lépcsőben tisztítaná ki a régi műanyagokat.

A leghatékonyabb megoldás a PET-palackok használatának mellőzése, illetve a szuperisztítás lenne

A PET műanyagfajta az egyik legtöbb esetben használt műanyag kiváltképpen az élelmiszeriparban, több száz év alatt bomlik le, széleskörű használata miatt pedig ez az anyag adja a felhalmozódott hulladék egyik legnagyobb részét. Egy uniós irányelv szerint 2030-ra a PET-palackoknak legalább 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük, éppen ezért szükséges mihamarabb megoldást találni a most felmerült problémára.

Bár eddig az újrahasznosítás során a régi PET-palackok is alapos tisztítás után lettek másodlagos nyersanyaggá, az új, háromlépcsős rendszer annyira hatékonyan tudná fertőtleníteni az anyagot, hogy az szinte már olyan lenne, mint a „szűz”, vagyis az újonnan előállított PET-palack.

Ahogy az a Napi.hu cikkéből kiderül, nemcsak a PET-palackok, de a műanyaggal bélelt papír kávéspoharak is egészségügyi kockázatokat rejtenek magukban: napi három, ilyen típusú pohárból való fogyasztás során több tízezer mikroműanyag darabot nyelhet le az ember, melyek a meleg folyadék hatására oldódnak ki a poharakból.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.