Ne dobd ki a PET-palackot, hiszen rengeteg módon felhasználhatod

Nem kell, hogy a kukába kerüljön a műanyag flakonod, hiszen rengeteg hasznos dolgot készíthetsz belőle, amivel tehetsz a környezetért, sőt, pénzt is spórolhatsz.

Az egyszer használatos műanyagok száműzése igencsak égető probléma, hiszen évente világszinten mintegy 300 millió tonna műanyagot termelünk. Ennek a mennyiségnek a fele egyszer használatos műanyag, amiket július 1-jével Magyarországon is betiltottak. Ettől függetlenül érdemes azért küzdenünk, hogy tovább csökkentsük a műanyagtermékeket. Ha tehetjük, hasznosítsuk újra a különböző műanyagtermékeket, különösen a műanyagmentes július alkalmából.

Mi is a Műanyagmentes Július?

A „Plastic Free July” Ausztráliából indult 2011-ben, azóta pedig az egész világon elterjedt fenntarthatósági megmozdulás. Résztvevői egy teljes hónapon át nemet mondanak az egyszer használatos műanyagokra, hogy felhívják a figyelmet a veszélyeire, és irányt mutassanak arra vonatkozóan, hogyan találhatjuk meg és építhetjük be az egyszer használatos műanyagtermékek alternatíváit, vagy ami még jobb, hogyan hagyhatjuk el őket teljesen.

Csatlakozz hozzánk!

A Nosalty elkötelezett híve a fenntarthatóságnak, immáron pedig negyedik éve csatlakozik a műanyagmentes július kihíváshoz, hiszen kiemelt fontosságúnak tartja, hogy széles körben népszerűsítse a műanyagmentes életmódot. Célunk, hogy olvasóink könnyű, praktikus módszereket ismerjenek meg és alkalmazzanak a gyakorlatban nemcsak a műanyagmentesség, de az újrahasznosítás terén is.

Ne dobd ki a PET palackot, hiszen rengeteg módon felhasználhatod!

Ezúttal arra mutatunk néhány példát, hogyan hasznosíthatod újra a PET-palackokat:

Cuki kaspók

Vágd el a palackot a felénél egy kicsit feljebb, majd az alsó részét fesd be fehérre! Ha megszáradt, mérd le a palackodat, és oszd körülbelül négy egyenlő részre! Alulról az első rész egyik pontján ragaszd le a spárga végét, majd kezdd el körbetekerni a palackot egészen az utolsó rész negyedéig, majd ott is ragaszd le a madzagot!

Egy kis kreativitással gyönyörű kaspókat alkothatsz

Fűszernövényes kaspó

A fűszernövényeket nem könnyű megfelelően locsolni, ha azonban van otthon egy nagy PET-palackod, ezt a problémát könnyedén kiküszöbölheted. A közepétől 2 centiméterrel lejjebb vágd el az üveget, majd az üveg szájával ellátott részének a tetején fúrj 3 pontot. Ezt fejjel lefelé tedd bele az üveg aljába, öntsd bele vizet, majd ültesd bele a fűszernövényedet. A növény így a számára megfelelő mennyiségű folyadékot tudja majd felszívni a „kaspóból”, így sokáig marad életben.  

Tojásszétválasztás

Ezúttal semmilyen kézügyességre nem lesz szükséged: törd fel a tojást, és fogj egy palackot. Ezután mehet a szétválasztás: nyomd össze a palackot, majd óvatosan helyezd a száját a tojássárgájához. Engedd el a palackot, ami így egyszerűen beszippantja a sárgáját. Ezután csak öntsd ki a sárgáját egy tárolóedénybe. Ha kicsit kicsinosítod festékkel, ez a palack sokáig a barátod lehet a konyhában, csak arra figyelj, hogy mindig alaposan mosd el!

Szivacstartó

Hasonlóképpen kell cselekedned, mint a fűszernövénykaspóknál. Annyi, hogy itt talán szerencsésebb egy kisebb, például egy 1 literes palackot kettévágnod, majd a palack felső részét fordítva beletenned az alsóba. Azért érdemes ezt a kis kütyüt alkalmaznod, mert így a mosogatószivacsodból ki tud folyni a felesleges víz, így nem büdösödik majd be olyan gyorsan.

Ezzel a módszerrel nem büdösödik be a szivacsunk

Még több műanyagmentes:

Képek: Pinterest

Címlapról ajánljuk

További cikkek