Az vagy, amit megeszel: már a halak is tele vannak mikroműanyaggal

Egyre jobban látszik, hogy a mértéktelen műanyag- és hulladéktermelés egyáltalán nem fenntartható, sőt, veszélyes is. A kutatók csak most kezdik felfedezni, hogy milyen mértékben szennyezettek a tengereink, és ezzel együtt a halak is, amik a tányérunkra kerülnek.

A mikroműanyagok csak nemrég kerültek fel a kutatók radarjára, a lakosság figyelme pedig még később fordult az ügy felé. A kutatási terület még gyerekcipőben jár, azonban az már biztosan látható, hogy a jelenlegi vonalon haladva a mikroműanyagok sok fejfájást fognak nekünk okozni.

Az vagy, amit megeszel: már a halak is tele vannak mikroműanyaggal

Mi az a mikroműanyag?

Sajnos az általunk termelt műanyaghulladék nagy része a természetbe kerül. Az újrahasznosítás, elégetés és a hulladékudvarok csak kis részét dolgozzák fel a szemétnek.

Biztosan sokan találkoztunk már a tengerben úszó végtelen mennyiségű műanyag elrettentő képeivel. De mi történik ezzel a sok idegen anyaggal a vízben? Örökre a tengerekben, óceánokban úszkálnak, amíg valaki ki nem halássza őket? Sajnos nem.

Ugyan a műanyag nem bomlik le, a folyamatos sodródás hatására egyre kisebb és kisebb részekre esik szét. Ezek a szemmel alig látható darabok a mikroműanyagok.

Billió ilyen kis részecske szennyezi a tengerek vizét, a felszíntől egészen a legmélyebb pontokig. A vízi élőlények pedig köztük élnek, és sajnos el is fogyasztják őket.

Hogyan lesz a tápláléklánc része?

A mikroműanyagok azért kifejezetten veszélyesek, mert apró méretük miatt nehéz őket észrevenni. Az emberek számára ez a tisztítást, a szennyezés megszüntetését nehezíti meg, a vízi állatoknak pedig a táplálkozásban jelent veszélyt.

Mivel könnyen összetéveszthető a normális táplálékkal, a halak, rákok, kagylók és más élőlények akarva-akaratlanul műanyagot esznek, van, hogy egész életük során.

A nagyobb halak, ragadozók és madarak pedig megeszik a már műanyaggal szennyezett prédájukat, így a szennyeződés még tovább terjed az élővilágban.

Persze gondolhatnánk, hogy mit érdekel minket, hogy a sirályok gyomrában műanyag van. Azonban mielőtt ilyen érzéketlenül állnánk a témához, várjunk egy kicsit. A halak gyomrából ugyanis van, hogy a húsba kerülnek az apró műanyagrészecskék, vagyis előfordulhat, hogy a tányérunkon kötnek majd ki.

A mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt hatása még nem ismert túlságosan, annyit azonban megállapíthatunk, hogy nem tesz jót, ha apró méretű idegen anyagok kerülnek a szervezetünkbe.

Mennyire súlyos a helyzet?

Sajnos a tendencia nem bíztató: ha nem csökkentjük a műanyagtermelést, a vizekbe kerülő mennyiség sem fog változni. Egyre több területen lesz majd megfigyelhető a halfajokat veszélyeztető szennyezés.

Tegyünk érte, hogy erre ne kerüljön sor: hagyjuk el a műanyagot, tisztítsuk meg tőle a háztartásunkat!


Olvass még tovább, ha érdekel a műanyagmentesség:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek