Friss bagett egyenesen a sütőből

Néhány éve igen divatos lett otthon megsütni a mindennapi kenyerünket. Spéci gépek, lisztek és receptek. Én maradtam a hagyományos verziónál, amit nehéz is lenne felülmúlni!

Augusztus 20. nem csupán az államalapítás ünnepe, hanem 1949 óta az új kenyéré is. Bár mesterséges hagyományról van szó – nem néphagyomány útján, hanem politikai döntés nyomán született –, ennek ellenére ezen a napon rendre találkozunk a nemzeti színű szalaggal átkötött, friss, ropogós kenyerekkel.

Korábban Miklós Mihálytól már megtudhattuk, hogy mi a jó kenyér titka. Ehhez csupán annyit tennék hozzá, hogy az idő. Felesleges hiú ábrándokat kergetnünk, amennyiben reggel friss kenyeret szeretnénk enni, abban az esetben két választásunk van: jó pék módjára vagy hajnalban kelünk, vagy pedig inkább elsétálunk a legközelebbi pékségig. Ennek oka, hogy a belül igazán puha, de kívül aranybarna, ropogós kenyér meglehetősen melós vállalkozás. Mindegy, hogy hideg kovásszal vagy háromszori dagasztással készítjük, egyik esetben sem úszhatjuk meg a jó pár órányi bíbelődést vele.

Korábban néhány napra kuktának álltam a Baraka étteremben. Na jó, ezt így túlzás lenne állítani, inkább csak megfigyelőként tartózkodtam ott, és ha tényleg sok volt a meló vagy éppenséggel olyan volt a feladat, hogy szinte elronthatatlan volt, akkor én is besegítettem. Kivételt képezett a kenyérsütés, mert itt az egész munkafolyamatba belekontárkodhattam, amit felettébb élveztem is! Seboek David az elejétől a végéig megmutatta, miként készül az igazán isteni bagett, aminek a receptjét persze már el is kértem. Én ezt sütöttem meg most augusztus 20-ra, úgy, ahogy akkor a Barakában: sárgabarackkal és magokkal.

Baguette sütőforma a Webshopban

Az elkészítése nem bonyolult, de annál időigényesebb. Annak ellenére, hogy háromszor kell keleszteni a tésztát, én kitartottam a recept mellett, mert valóban mennyei volt. Egyébként, ha kenyérsütésre adom a fejem, akkor az is vezérel, hogy imádok tésztát gyúrni! Itt van is mit, és edzésnek sem rossz a bagettgyúrás – legalábbis én ezzel hitegettem magam… Persze nekem nincsen itthon spéci dagasztó gépem, csak a két kezem, és nincs itthon spéci sütőm sem, ami gőzt permetez, hogy ropogós legyen a héja, de ezt is megoldottam: hőálló tálban kevés víz a sütő aljára, és már kész is a gőzfürdő! Én is bagett sütőformában készítettem el, mint a profik. Ezzel csak egy baj van: a végeredmény annyira szép, és ráadásul az alján még apró pöttyök is lesznek, hogy nehezen fogják elhinni, hogy valóban mi készítettük, és nem a boltban vásároltuk.

Az aszalt sárgabarackos-magvas bagett receptjét itt tudod megnézni

Aszalt sárgabarackos-magvas bagett

Féltem tőle, hogy nem sikerül majd olyan jól, mint amikor a „mesterem” állt felettem, de amikor sülés közben megéreztem az illatát, már tudtam, hogy nem hibáztam nagyot. Igazi prousti élmény volt – bár nem ízekkel, hanem szagokkal –, mert amint megcsapta az orromat a barnuló kenyér illata, rögtön beazonosítottam, hogy igen, ez az, amit akkor és ott a Barakában éreztem a sütő előtt állva. Mondanom sem kell, hogy az íze sem okozott csalódást, így bátran ajánlom nektek is, hogy próbáljátok ki! { GALÉRIA = title:Aszalt%20s%C3%A1rgabarackos-magvas%20bagett%20l%C3%A9ps%C3%A9r%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,0 }

Baguette sütőforma a webshopban

Még több kenyér receptet itt találsz

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!