Új éttermet nyitott Bíró Lajos, az ország egyik legismertebb séfje

Bíró Lajos egy már bevált koncepcióval érkezik, mégis sok újdonsággal készül a Fény utcai piacra, amely egyre több izgalmas gasztronómiai helyszínnek ad otthont.

A Bocuse d’Or Akadémia egykori elnöke szinte minden éttermi műfajban működtet sikeres egységeket: pesti bisztró, vidéki és budai vendéglő, streetfood büfé. Nem szokott tévedni. Ha ő belevág valamibe, az általában sikerre van ítélve – részben a jó helyszínválasztás miatt. „A Széll Kálmán tér környéke közlekedés szempontjából is a főváros egyik legszerencsésebb lokációja. Ráadásul van itt egy olyan piac, ahol – ellentétben a többi budai piaccal – nem hat idegennek a magas minőségű streetfood. Felvágottakban, sajtokban, kávéban például már eddig is megvolt az a szint a piacon, amit mi is képviselünk az ételeinkkel” – indokolja a séf, hogy miért a Fény utcai piacot választotta az új Buja disznó helyszínéül. Az étterem december 12-től várja a látogatókat.

Változást hoz a címváltozás

Bíró szerint ez az étterem is 80%-ban a rántott húsra fog épülni, ahogy korábbi helyszínén, a Hold Utcai Piacon tette, de a Séf utcájának jellegzetességei is felfedezhetők lesznek majd. Így a rántott hús mellé bejön a kínálatba a rántott csirkecomb és rántott kacsa máj, de állandó étel lesz a pirított sertés máj és a sült kolbász is. Minden hétre készülnek majd egy főzelékkel, amelyet keddtől csütörtökig lehet majd kipróbálni, hogy aztán péntekenként főszerepbe kerülhessen a klasszikus sólet. Az új étteremnyitásnak a vietnámi nemzeti étel, a pho-leves rajongói is örülhetnek, mert a Buja disznóban biztosan lesz néhanapján a tiroli májgombóccal kombinált változat. A szombat mindig egy különleges reggelivel fog indulni, olyan ínycsiklandó kombinációkat vonultatva fel, mint például a bundás kenyér spenóttal és rákkal. A szombatok folytatása is izgalmas lesz, mert az egyik héten tudunk majd borjúmájat, a másik héten borjúlábat enni, havonta kétszer pedig számíthatunk egy pop up jellegű, nem mindennapi fogásra, ilyen például a rákkal készülő steak. A járvány alatt kénytelen volt a Buja disznó stábja beletanulni a kiszállításba, és a karantén végeztével is megtartották ezt a szolgáltatásukat, így hamarosan a budaiaknak is lesz lehetőségük, hogy a Fény utcai piacról ezeket a fogásokat házhoz rendeljék. (Ez alól kivétel a hétfő, amikor a Piac ugyan üzemel, de a Buja disznó pihenőnapot tart.)

Több mint 100 üzlet és vendéglátóegység a Fény utcai piacon

A Fény utcai piac eddig is helyet adott izgalmas gasztronómiai pontoknak – számos lehetőség várja a nemcsak vásárolni betérőket, de azokat is, akik étkezni szeretnének. Az elmúlt 22 évben közel 33 millió látogatás történt a piacon, a csaknem 20.000 négyzetméteren több mint 100 üzlet és vendéglátóhelyiség, a kereskedelmi szinteknek köszönhetően pedig számos ügyintézési lehetőség áll a látogatók rendelkezésére.

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: LYS Candles

A LYS Candles kézzel öntött prémium gyertyái természetes illóolajokkal készülnek szója-, repce- és kókuszviasz felhasználásával, de egyedi porcelánokra is lecsaphatsz a kínálatból.

Nosalty

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

#HÁZICSEMEGE: Remény Farm

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a húsfogyasztás és a nagyipari hústermelés a mostani formájában kiszipolyozza a bolygót. A Remény Farm fenntartható és klímatudatos gazdálkodás keretében neveli állatait, hogy tiszta, egészséges ételek kerüljenek az asztalokra.

Szász Nóri
Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 szemkápráztató szobanövény, ami hipp-hopp hatalmasra nő

Nem kell profinak lenned a kertészkedésben, és nem kell díjnyertes szobanövény-kollekcióval rendelkezned ahhoz, hogy életben tudd tartani a növényeidet. Szerencsére számos olyan fajta létezik, amely nem igényel szigorú gondozási tervet. Sőt, egy kis odafigyelés is elegendő nekik, hogy hipp-hopp megnőjenek!