Úgy tűnik, nincs összefüggés a vérnyomáscsökkentők és a koronavírus között

Akik vérnyomáscsökkentőt szednek, nem fertőződnek meg nagyobb eséllyel, és nem is szenvedik meg komolyabban a koronavírust egy új kutatás szerint.  

Egy május elsején kijött jelentés azt állítja, hogy a leggyakrabban alkalmazott magasvérnyomás-gyógyszerek nem tesznek fogékonyabbá a koronavírussal való megfertőződésre, ha pedig valaki mégis elkapja, akkor sem lesz emiatt súlyosabb az állapota.

A leggyakrabban felírt fajták sem veszélyesek

A jó hír azokat érinti, akik a következő két típusú,magas vérnyomásra felírt gyógyszer egyikét szedik: ACE-gátlók (lizinopril, kaptopril) vagy ARB-k (lozartán, valzartán.)

Rémhírek

A járvány kezdete óta több felkavaró feltételezés is keringett ezekkel a gyógyszerekkel kapcsolatban: úgy sejtették, hogy ezek szedése ront, javít vagy bármely módon hatással van a koronavírusos megbetegedésekre. Az amerikai gyógyszerész folyóiratban közölt kutatás eredményei viszont egybevágnak egy néhány héttel korábban közölt kínai kutatással is, ami arra jutott, hogy a bétablokkolók, a kálciumcsatorna-blokkolók és a tiazid diuretikumok is veszélytelenek.

Bizonytalan eredmények

Az aggodalom egy korábban csak állatokon észlelt jelenségből fakadt, amely azt feltételezte, hogy bizonyos vérnyomásgyógyszerek növelhetik annak a fehérjének a szintjét a szövetekben, amelybe a koronavírus jól meg szokott kapaszkodni. Emberek tüdejénél azonban ezidáig nem bizonyították a gyógyszerek ilyen jellegű hatását, sőt, ellentétes eredmények is születtek, amelyek szerint a vérnyomáscsökkentőkcsillapíthatják a gyulladást a tüdőben, és így segíthetnek a koronavírusos betegeken.

Ezt láttad?

Emberek, akik a boltban a termékeket nyalogatják: a pszichológus elmagyarázza, miért csinálják

Mindenki szedje tovább

Az orvosok most megegyeznek abban, hogy minden betegnek azt javasolják, szedje továbbra is a megszokott módon a gyógyszereit. Egy New York-i szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó kutatócsoport ugyanis megvizsgálta a statisztikákat abból a szempontból is, hogyan alakult a koronavírusos betegek állapota annak fényében, szedtek-e magas vérnyomásra valamilyen gyógyszert, de semmilyen komolyan vehető összefüggést nem találtak.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Címlapról ajánljuk