Tudj meg többet a tejfehérje-allergiáról!

A tehéntejfehérje az egyik leggyakoribb allergén hazánkban. Mire figyeljünk az étrendünk összeállítása során?

A tej az ember számára az egyetlen olyan élelmiszer, amely – ha csak néhány hónapra is – minden szükséges tápanyagot és elegendő energiát tartalmaz az élet fenntartásához, sőt még a gyors növekedéshez is. Előfordul azonban, hogy a fogyasztása kellemetlen következményekkel jár, hiszen a tejben található fehérjék az egyik leggyakoribb allergének. Tejfehérje-allergia esetén a tej fogyasztása kóros immunreakciókat indít el a szervezetben. A gyermekeknek körülbelül 2,5%-a érintett, de nagyobb korára a többségük kinövi. A tünetei nem tipikusak, rendkívül sokfélék lehetnek, enyhébb esetekben pl. hasmenés, puffadás, hasi fájdalom, ekcéma, csalánkiütés, de súlyos esetben akár anafilaxiás sokk is jelentkezhet.

Tejfehérje allergia esetében el kell hagyni az étrendből a tehéntejet, a tejtermékeket és a tejet tartalmazó élelmiszeripari termékeket. Ez utóbbiak már több figyelmet igényelnek. A tej és származékai ugyanis gyakori élelmiszeripari összetevők illetve adalékanyagok, megtalálhatók kész vagy félkész termékekben, sőt akár felvágottakban, egyéb húsipari termékekben is. A termékcsomagolásokon a következő kifejezéseket kell keresni: tej, tejpor, savó, savópor, citopánpor, kazein, kazeinát, kazein hidrolizátum, laktalbumin, laktóz, laktulóz, laktoferrin, tejfehérje hidrolizátum, vaj, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, sajt, túró, író. Ez a sok elnevezés tejfehérje tartalomra utal az egyes élelmiszerekben, amelyek elfogyasztása panaszt okozhat az allergiával élők számára, legyünk tehát alaposak a címkeolvasásnál. A tejfogyasztás elhagyásával étrendünkből kieső kalciumot növényi tejpótló italokkal, egyéb termékekkel, illetve növényi eredetű kalciumforrásokkal (pl. mák, dió, szezámmag stb.) pótolhatjuk.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a tehéntejfehérjék más emlősök tejével keresztreakciót okozhatnak, tehát diagnosztizált tejfehérje-allergia esetén nem fogyaszthatóak a kecske-, a juh-, a kanca-, a szamár-, a bivaly-, stb. tejek és a belőlük készült termékek (kecskesajt, juhtúró, stb.) sem. A fentiekből látható, hogy a tejmentes élet nem egyszerű, ezért fontos, hogy csak orvosi diagnózis alapján vágjunk bele ebbe a szigorú étrendbe! A tejfehérje-allergia nem azonos a laktóz-intoleranciával, amely a laktáz enzim termelődésének csökkent aktivitásából vagy teljes hiányából fakad, így a két állapot más-más étrendi és egyéb kezelést igényel.

Címlapról ajánljuk

További cikkek