Top 9 tökös étel ~500 kalóriából

Azt mondjuk megértem, hogy ha valaki rossz emlékeket őriz a menzai tökfőzelékről, de szerencsére ennél sokkal többet tud a tök, ez a zsenge, kalóriaszegény idényzöldség.

A menzai tökfőzeléket én sosem szerettem. De ez nyilván nem a tök, hanem a receptúra hibája volt, nagy fehér masszában némi növényszálak úszkáltak. Otthon sem ettünk tökfőzeléket, azt hiszem azért, mert apám nem szerette. Számomra az első reveláció barátnőm édesanyjának tökfőzeléke volt, már nagykamasz koromban. Egészen megdöbbentem, hogy a tökfőzelék ilyen finom is lehet - azóta állandó kedvencem ez a zsenge zöldség. Persze nem csak főzelék formájában.

A közönséges tök, spárgatök a fogyókúrázók valóra vált álma a maga 19 (! - nem írtam el!) kalóriájával és 4 g szénhidráttartalmával 10 dekánként. Készíthetünk belőle hagyományosan főzeléket, illetve ha sikerül kisebb darabokat vennünk, akkor hússal, gombával, zöldségekkel töltött- vagy éppen rakott tököt.

Ötletadónak kigyűjtöttem most 9 étel receptjét, amelyek ~500 kcal energiatartalmúak adagonként, így jól beilleszthetőek ebédként az 1500-1600 kcal-os, fogyókúrás étrendekbe.

Próbáljátok ki őket!

Az ételek energiatartalmát a receptnél a „kalória", szénhidráttartalmát a „tápanyag” fülre kattintva ismerhetitek meg.

Olvastad már?

Így lesz sikeres a tavaszi fogyókúrád!

 1. 1.

  Töltött tök 6.- kapormártással

 2. 2.

  Piros tökfőzelék tükörtojással

 3. 3.

  Besameles töltött tök

 4. 4.

  Fehérborban sült pulykamell

 5. 5.

  Tavaszi zöldségágy

 6. 6.

  Sertéspörköltes tökfőzelék

 7. 7.

  Juhtúróval töltött sült tök

 8. 8.

  Töltött tök Henyanyától

 9. 9.

  Tökfőzelék sertésoldalas pörkölttel

fotó: Flickr/Aurora Michele

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.