Top 9 tökös étel ~500 kalóriából

Azt mondjuk megértem, hogy ha valaki rossz emlékeket őriz a menzai tökfőzelékről, de szerencsére ennél sokkal többet tud a tök, ez a zsenge, kalóriaszegény idényzöldség.

A menzai tökfőzeléket én sosem szerettem. De ez nyilván nem a tök, hanem a receptúra hibája volt, nagy fehér masszában némi növényszálak úszkáltak. Otthon sem ettünk tökfőzeléket, azt hiszem azért, mert apám nem szerette. Számomra az első reveláció barátnőm édesanyjának tökfőzeléke volt, már nagykamasz koromban. Egészen megdöbbentem, hogy a tökfőzelék ilyen finom is lehet - azóta állandó kedvencem ez a zsenge zöldség. Persze nem csak főzelék formájában.

A közönséges tök, spárgatök a fogyókúrázók valóra vált álma a maga 19 (! - nem írtam el!) kalóriájával és 4 g szénhidráttartalmával 10 dekánként. Készíthetünk belőle hagyományosan főzeléket, illetve ha sikerül kisebb darabokat vennünk, akkor hússal, gombával, zöldségekkel töltött- vagy éppen rakott tököt.

Ötletadónak kigyűjtöttem most 9 étel receptjét, amelyek ~500 kcal energiatartalmúak adagonként, így jól beilleszthetőek ebédként az 1500-1600 kcal-os, fogyókúrás étrendekbe.

Próbáljátok ki őket!

Az ételek energiatartalmát a receptnél a „kalória", szénhidráttartalmát a „tápanyag” fülre kattintva ismerhetitek meg.

Olvastad már?

Így lesz sikeres a tavaszi fogyókúrád!

 1. 1.

  Töltött tök 6.- kapormártással

 2. 2.

  Piros tökfőzelék tükörtojással

 3. 3.

  Besameles töltött tök

 4. 4.

  Fehérborban sült pulykamell

 5. 5.

  Tavaszi zöldségágy

 6. 6.

  Sertéspörköltes tökfőzelék

 7. 7.

  Juhtúróval töltött sült tök

 8. 8.

  Töltött tök Henyanyától

 9. 9.

  Tökfőzelék sertésoldalas pörkölttel

fotó: Flickr/Aurora Michele

Címlapról ajánljuk

5 módszer, hogy okosan újrahasznosítsd a régi ruháidat

Alapvetően évente egyszer érdemes átnézni a gardróbunkat, hogy ne legyen tele felesleges darabokkal: így helyet csinálhatunk az új ruháknak, és sokkal rendezettebb lehet a ruhásszekrényünk is. De mit csináljunk azokkal a farmerekkel, pólókkal és társaikkal, amiket ilyenkor kiszelektálunk?

Szabó Anna

További cikkek