A tökéletes lángos nyomában

Néha te is nekiállsz lángost sütni? Ha már minden úszik az olajszagban, a minimum, hogy az eredmény kárpótoljon, vagyis legyen tökéletes az a lángos. Hogyan? Máris mutatjuk!

Tippek lángoskészítéshez

Liszt, víz, élesztő, só. Alapjáraton csupán ennyi kell a jó lángoshoz, na és persze az alábbi jó tanácsok megfogadása:

 • A lisztet mindig szitáljuk át, a víz legyen langyos.
 • Kétszer kelesszük a tésztát: az első kelesztés után ne gyötörjük agyon, rögtön porciózzuk, azaz csípjük le a tésztalabdacsokat olajos vagy vizes kézzel, tegyük olajozott felületre és kelesszük újra sütés előtt, kb. 20 percen át.
 • Olajos kézzel húzzuk ki tányér nagyságúra (kb. 20 cm) a tésztát, vigyázva, nehogy középen kilyukadjon.
 • Bő olajban süssük, egy nagy edényben, amiben kényelmesen elfér a lángos, lebeg az olajban, és még véletlenül sem ér le a tészta alja.
 • Különösen ügyeljünk az olaj hőmérsékletére, ugyanis, ha nem elég meleg, megszívja magát olajjal a tészta, és tocsogni fog a zsírtól. Mindig forró olajba tegyük a lángost és pár perc alatt süssük aranyszínűre.
 • Egyszerre csak egy lángost süssünk.
 • Az elkészült lángosokat sose pakoljuk egymásra! A legjobb, ha állítva hagyjuk lecsöpögni. (Egy edény-/tányérszárító rács épp megfelel e célnak.)
 • Tálaljunk otthon is autentikusan: a lángos zsírpapírról az igazi!

9 tipp konyhai malőrök ellen >>

Cifrázd!

Ha már az alaprecept jól megy, érdemes kipróbálni a különféle lángostésztákat. A liszt egy részét helyettesíthetjük áttört főtt krumplival vagy lazíthatjuk a tésztát kefirrel, joghurttal, aludttejjel.

Ha pedig unod már a klasszikus feltéteket, készíts töltött lángost: rejts mindenféle finomságot a tészta belsejébe!

Tippek lángosvásárláshoz

Ha mégsem kaptál volna kedvet az otthoni sütéshez, és marad a strandon, piacon való lángosozás, a következőkre érdemes ügyelni a lelőhely kiválasztásakor.

 • Állott lángost sose vegyünk, csak olyan helyen vásároljunk, ahol a szemünk előtt, frissen sütik. (Legyünk résen, vannak olyan elvetemült helyek is, ahol a már egyszer kisütött lángost felmelegítés gyanánt visszadobják újra az olajba. Az eredményt sejthetitek...)
 • A bódé előtt kígyózó sor már jó jel, persze ez még nem teljes biztosíték a minőségre.
 • Érdemes nyaralás előtt a világhálón tájékozódni: az utóbbi időben fellelhető lángosozótesztek segítségünkre lehetnek, könnyen megtudhatjuk, lesz-e a közelünkben olyan hely, ahol biztosra mehetünk, és garantáltan tisztességes lángost kapunk.

Mert nincs rosszabb és bosszantóbb az olajban tocsogó, állott lángosnál…

Van kedvenc lángosozód? Oszd meg velünk!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

„Minél kevesebb fűszert használunk, annál jobban megismerjük az étel igazi...

A koreai konyha az utóbbi időben világszerte kiemelt figyelemnek örvend. Részben, mert ez a mindent elsöprő koreai hullám, az úgynevezett hallyu egyik zászlóshajója, részben, mert hagyományos konyhatechnikai eljárásaival fenntartható példát mutat. És nem kis részben azért, mert globalizáció ide, nagyvárosokba begyűrűző nyugati éttermek oda, a koreaiak egy része ma is szinte szakrális viszonyt ápol az étellel.

Balázs Barbara

További cikkek