Tojásos szendvicset maximum akkor eszik az ember, ha valahová reggelizni vagy bruncholni megy, esetleg otthon akarja kompaktabb módon elfogyasztani a napkezdő szaftos rántottát – itt azonban megáll a tudomány, annak ellenére, hogy megannyi izgalmas mód adott a tojás szendvicsbe gyömöszölésére. Ráadásul az így készülő reggelik vagy uzsonnák meglepően laktatóak: megkockáztatom, hogy egy sonkával telepakolt zsömlénél is több energiát adhat egy kiadós tojásos szendvics. Hogy gyakorlattal is alátámasszam ezt az elméletet, összedobtam húsvétra 3 különböző tojásos költeményt, mutatom is a receptjeiket!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/yX/vu/QqoSTY6EADkQNvuntrzskUxgBci4779ZJjnG21DM.jpg?p=lqip-16%3A9&s=a15564105d3b69b49189af82da62c2f1)
Japán tojáskrémes szendvics (Tamago sando)
Mielőtt nagyon szabadjára engedtem volna a saját fantáziámat, megnéztem, hogy a világ más tájain ugyan léteznek-e tojásos szendvicsek, és ha igen, megérnek-e egy elkészítést. Túlzottan sok nem volt, azonban, amibe lépten-nyomon belebotlottam, az a japánok szigorú, geometrikus esztétikával megkomponált tojáskrémes szendvicse volt.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Tu/DN/CQQ6lo1vKXC05NXi8s811RrfRSYdBKVAXtxGF0cs.jpg?p=lqip-16%3A9&s=58ea0967b912e8898f985cfd9ddf65c3)
Tudni kell, hogy Japánban manapság igen nagy népszerűségnek örvendenek a különböző sando-k, azaz szendvicsek. Ezek általában élelmiszerboltokban szerezhetők be, és részét képezik annak a kényelmi táplálkozásnak, ami a modern, technológiailag fejlett, rohanó társadalom velejárója.
Alapvetően nyugati mintára készülnek, édeskés fehér kenyérből (gyakran a japán shokupan, tejes tésztájú, puha fajtából), és félbevágva kerülnek prezentálásra, így megmutatva látványos belsejüket. A katsu sando rántott hússal, a fruit sando tejszínhabbal és friss gyümölccsel, míg a tamago sando tojáskrémmel csábítja az éhes, nagyvárosi munkavállalókat...most pedig egy kicsit a Nosalty-olvasókat is.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/1j/go/1zafeIxdHX8zEZqcMXhVfOKIX5tUYqdWSpbNeaDF.jpg?p=lqip-16%3A9&s=77ae3f04d49d77bab646fde311c623cc)
A japán tojáskrém elkészítése nem lesz idegen a magyarok számára sem, különlegessége azonban annyi, hogy a benne lévő majonéz miatt egy kicsit pikánsabb, enyhén savanykásabb. Főleg, hogy az eredeti receptúrába rendes, japán Kewpie-majonéz kell, ami itthon talán a nagyobb ázsiai boltok kínálatában található meg.
A végletekig krémes tojáskence a kenyérszeletekre kerül, és ha még nem lenne elég a jóból, egy lágyra főzött tojást is elrejthetünk a szendvics közepén, hogy a félbevágás után elkápráztasson minket lassan csorgó, narancsszín csermelyével.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/j1/d1/Vz4PpGO52FAcyOqL82r1qLcPgz3TaAsTIdyTxom9.jpg?p=lqip-16%3A9&s=435a15298357a44618827747faf6e90d)
TIPP: Érdemes a szendvicset sütőpapírba, majd frissenntartó fóliába csomagolva betenni a hűtőbe, nagyjából 30 perc erejére. A papíron jelezzük filccel a vágás irányát a tökéletes végeredmény érdekében.
A második szendvics félig valós recept, félig agyszülemény: ugyanis (továbbra is Ázsiában maradva), van Kínában egy gyakran készített tojásétel, a gőzölt omlett, amit tulajdonképpen egy sós pudinghoz lehetne hasonlítani, mind állagban, mind élményben.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Ub/G9/hw0wQScMpWAl7vv6NZf79UQAxWkULFcCAJwti0Dj.jpg?p=lqip-16%3A9&s=b554c4359a85e21b3ab763caaf3107d8)
Persze a kínai gőzölt omlett nagyon lágy ahhoz, hogy szendvicsbe kerülhessen, azonban túlságosan tetszett az ötlet és az elkészítés, így néhány alakítással később végül megszületett az alábbi burger.
A tojást tejjel és tejszínnel vegyítettem, pontosabban turmixoltam, hogy ne maradjanak az omlettben furcsa szálak, darabok, hanem az egész egységes, krémes és puha legyen. A biztonság kedvéért még át is szűrtem a keveréket.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/RY/tH/eLc348LVxqORjbJCKTUX1az1KhSASvCKpQC1EnKl.jpg?p=lqip-16%3A9&s=aefa64573eac82630680ce5933c85776)
Mindez pedig egy matrióskaszerű „építménybe” került: az omlett egy sütőpapíros edénybe, amit pedig egy forró vízzel töltött tepsi vett körül, végül az egészre alufóliatakaró került. Mindez azért, hogy a tojásból, tejből és tejszínből a gőzös-párás környezetben fél óra alatt ruganyos és könnyed omlettömb váljon.
Mivel alapvetően az omlett íze semlegesnek mondható, mellé mindenképpen harsányabb, tavaszi ízeket szerettem volna társítani: így került még a vajon pirított zsemlébe rukkolapesto, szenesre égetett újhagyma és olvasztott sajt is. A végső ízkombináció, no meg az izgalmas állag miatt mindenképpen megér egy (húsvéti) misét!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/wk/9b/CDK8tNZTITpATPkEzdsohSfs4uaj5HZaWEmLfeMQ.jpg?p=lqip-16%3A9&s=d07d39a3a14a0b586fde399a7412c913)
Az utolsó szendvicset igazán látványosra és különlegesre terveztem fejben, természetesen ezek mellett lehetőleg egyszerű elkészítéssel. Minél több húsvéti ízt és alapanyagot nem akartam jeleníteni a bagelben, hogy minden falatja ünnepléssé válhasson.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/9a/8W/AEmyVDYAAGjA0DekQpSYRwNV06QYEp534lcUE4dH.jpg?p=lqip-16%3A9&s=c3e2bed236d7a7f29e0db7c514115890)
Így a bagel tésztája tulajdonképpen egy kalácsé, a tojáskrémbe sült répa került (lila és sárga), mindezeket pedig ropogósra sült sonka és fanyar savanyított retek emeli tovább a tökély felé.
A szendvics alapjának lecsíphetünk egy keveset a húsvéti kalács méretes tésztagombócából, persze készíthetünk neki külön is, ha nagyobb mennyiségben készítenénk. Persze maradékmentésre is alkalmas: a főtt tojások, sonkák ide kerülhetnek a lakoma másnapján, bár én tényleg inkább elegáns, önmagáért készített, nyugodtan elmajszolt reggelinek vagy brunchnak tudom ajánlani.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/xN/PI/XB2wbzqg8h6KZAQC8s6GQDWt6izxZ84a9Mi3ifxD.jpg?p=lqip-16%3A9&s=c48286200a4a016d8e06c8392a61390f)
Itt a japán tojáskrémes szendvics, a gőzölt omlettes burger és a húsvéti kalácsbagel teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ízes-izgalmas recept, amit érdemes kipróbálni: