3 tojásos szendvics húsvétra, ami túlvisz a rántottás zsemlyén

Húsvétra hangolódva az jutott eszembe, hogy a rántottás zsemlén kívül milyen ritkán teszünk tojást a szendvicsünkbe. Hogy kicsit javuljon az arány, elkészítettem 3 olyan receptet, ami főszerepbe helyezi valamilyen formában a tojást, mellette pedig kifejezetten illik az ünnep hangulatához is.

Tojásos szendvicset maximum akkor eszik az ember, ha valahová reggelizni vagy bruncholni megy, esetleg otthon akarja kompaktabb módon elfogyasztani a napkezdő szaftos rántottát – itt azonban megáll a tudomány, annak ellenére, hogy megannyi izgalmas mód adott a tojás szendvicsbe gyömöszölésére. Ráadásul az így készülő reggelik vagy uzsonnák meglepően laktatóak: megkockáztatom, hogy egy sonkával telepakolt zsömlénél is több energiát adhat egy kiadós tojásos szendvics. Hogy gyakorlattal is alátámasszam ezt az elméletet, összedobtam húsvétra 3 különböző tojásos költeményt, mutatom is a receptjeiket!

3 tojásos szendvics húsvétra, ami túlvisz a rántottás zsemlyén

Japán tojáskrémes szendvics (Tamago sando)

Mielőtt nagyon szabadjára engedtem volna a saját fantáziámat, megnéztem, hogy a világ más tájain ugyan léteznek-e tojásos szendvicsek, és ha igen, megérnek-e egy elkészítést. Túlzottan sok nem volt, azonban, amibe lépten-nyomon belebotlottam, az a japánok szigorú, geometrikus esztétikával megkomponált tojáskrémes szendvicse volt.

A szendvics összeállítás előtt

Tudni kell, hogy Japánban manapság igen nagy népszerűségnek örvendenek a különböző sando-k, azaz szendvicsek. Ezek általában élelmiszerboltokban szerezhetők be, és részét képezik annak a kényelmi táplálkozásnak, ami a modern, technológiailag fejlett, rohanó társadalom velejárója.

Alapvetően nyugati mintára készülnek, édeskés fehér kenyérből (gyakran a japán shokupan, tejes tésztájú, puha fajtából), és félbevágva kerülnek prezentálásra, így megmutatva látványos belsejüket. A katsu sando rántott hússal, a fruit sando tejszínhabbal és friss gyümölccsel, míg a tamago sando tojáskrémmel csábítja az éhes, nagyvárosi munkavállalókat...most pedig egy kicsit a Nosalty-olvasókat is.

A japán tojáskrémes szendvics receptjéért kattints a képre!

A japán tojáskrém elkészítése nem lesz idegen a magyarok számára sem, különlegessége azonban annyi, hogy a benne lévő majonéz miatt egy kicsit pikánsabb, enyhén savanykásabb. Főleg, hogy az eredeti receptúrába rendes, japán Kewpie-majonéz kell, ami itthon talán a nagyobb ázsiai boltok kínálatában található meg.

A végletekig krémes tojáskence a kenyérszeletekre kerül, és ha még nem lenne elég a jóból, egy lágyra főzött tojást is elrejthetünk a szendvics közepén, hogy a félbevágás után elkápráztasson minket lassan csorgó, narancsszín csermelyével.

A japán tojáskrémes szendvics receptjéért kattints a képre!

TIPP: Érdemes a szendvicset sütőpapírba, majd frissenntartó fóliába csomagolva betenni a hűtőbe, nagyjából 30 perc erejére. A papíron jelezzük filccel a vágás irányát a tökéletes végeredmény érdekében.

Gőzölt omlettes burger

A második szendvics félig valós recept, félig agyszülemény: ugyanis (továbbra is Ázsiában maradva), van Kínában egy gyakran készített tojásétel, a gőzölt omlett, amit tulajdonképpen egy sós pudinghoz lehetne hasonlítani, mind állagban, mind élményben.

Az omlett gőzölés után

Persze a kínai gőzölt omlett nagyon lágy ahhoz, hogy szendvicsbe kerülhessen, azonban túlságosan tetszett az ötlet és az elkészítés, így néhány alakítással később végül megszületett az alábbi burger.

A tojást tejjel és tejszínnel vegyítettem, pontosabban turmixoltam, hogy ne maradjanak az omlettben furcsa szálak, darabok, hanem az egész egységes, krémes és puha legyen. A biztonság kedvéért még át is szűrtem a keveréket.

A gőzölt omlettes burger receptjéért kattints a képre!

Mindez pedig egy matrióskaszerű „építménybe” került: az omlett egy sütőpapíros edénybe, amit pedig egy forró vízzel töltött tepsi vett körül, végül az egészre alufóliatakaró került. Mindez azért, hogy a tojásból, tejből és tejszínből a gőzös-párás környezetben fél óra alatt ruganyos és könnyed omlettömb váljon.

Mivel alapvetően az omlett íze semlegesnek mondható, mellé mindenképpen harsányabb, tavaszi ízeket szerettem volna társítani: így került még a vajon pirított zsemlébe rukkolapesto, szenesre égetett újhagyma és olvasztott sajt is. A végső ízkombináció, no meg az izgalmas állag miatt mindenképpen megér egy (húsvéti) misét!

A gőzölt omlettes burger receptjéért kattints a képre!

Húsvéti kalácsbagel

Az utolsó szendvicset igazán látványosra és különlegesre terveztem fejben, természetesen ezek mellett lehetőleg egyszerű elkészítéssel. Minél több húsvéti ízt és alapanyagot nem akartam jeleníteni a bagelben, hogy minden falatja ünnepléssé válhasson.

Összeállításra várva

Így a bagel tésztája tulajdonképpen egy kalácsé, a tojáskrémbe sült répa került (lila és sárga), mindezeket pedig ropogósra sült sonka és fanyar savanyított retek emeli tovább a tökély felé.

A szendvics alapjának lecsíphetünk egy keveset a húsvéti kalács méretes tésztagombócából, persze készíthetünk neki külön is, ha nagyobb mennyiségben készítenénk. Persze maradékmentésre is alkalmas: a főtt tojások, sonkák ide kerülhetnek a lakoma másnapján, bár én tényleg inkább elegáns, önmagáért készített, nyugodtan elmajszolt reggelinek vagy brunchnak tudom ajánlani.

A húsvéti kalácsbagel receptjéért kattints a képre!

Itt a japán tojáskrémes szendvics, a gőzölt omlettes burger és a húsvéti kalácsbagel teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ízes-izgalmas recept, amit érdemes kipróbálni:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek