Kiderült, hogy húsvét előtt vagy után emelkedik-e drasztikusan a tojás ára

A szervezet mezőgazdasági titkára elmondta, hogy ha húsvétkor még nem is, a következő hónapokban mindenképp drasztikus tojásár-emelkedés várható.

Dr. Molnár Györgyi az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy idén a 9-10. héten vidéken és a nagyvárosok piacain 35-50 forintba került a tojás darabja, Budapesten pedig 45-46 forintba. Azonban az áruházláncok már elkezdték leárazni a tojást, így ezeken a helyeken ennél alacsonyabb árakat találhatnak a vásárlók. A szakember elmondta, hogy a tojás idei árai valahol ott vannak, mint 2020-ban, vagy valamivel alatta.

Ez pedig azért fájdalmas, és nemcsak a tojástermelőknek, hanem minden állattenyésztésben dolgozónak, mert az elmúlt hónapokban óriásit emelkedtek a takarmányalapanyag-árak és a takarmányárak, és sajnos még ez várható is

– mondta Dr. Molnár Györgyi.

A Tojásszövetség mezőgazdasági titkára szerint, ha életben akarnak maradni az állattenyésztésben dolgozók, akkor rövidebb és hosszabb távon is árat kell emelniük, mert az önköltséget ki kell termelniük. A takarmányos szakértők, összehasonlítva a 2020-as második félévi árakat a 2021-es várható második félévi árakkal 150-170%-os alapanyag-áremelkedést prognosztizálnak. Ez pedig igen megnehezíti az állattenyésztők életét, mutatott rá Dr. Molnár Györgyi.

Arra a kérdésre, hogy milyen méretű tojásokat kedvelnek a leginkább a magyarok, a szakember elmondta, hogy a Tojásszövetség négy méretkategóriát különböztet meg: kicsi, közepes, nagy és nagyon nagy (S, M, L, XL). A fiatal tyúk még a kis méretű tojást termeli, majd élete nagy részében az M és az L méretűeket rak, de ennek az arányát egy kicsit lehet szabályozni a tartással és a takarmányozással. XL-es méretű tojásokat pedig az öregebb tyúkok termelik. Dr. Molnár Györgyi szerint ezek a tojásméretek évezredek óta nem változtak, és nem véletlen, hogy az M-es és az L-es méretű tojásokra vannak kitalálva a receptek is, tehát a „végy hat tojást” instrukció az valójában azt jelenti, hogy hat darab közepes méretű tojás kell ahhoz, hogy szép nagy legyen például a piskóta. A vásárlók ezért ezeket is keresik a boltokban. Ami még prioritás Magyarországon, az a barna héjú tojás, mert ehhez szoktak hozzá az emberek, illetve az, hogy a tojás sárgájának szép mélysárga legyen a színe, ami pedig a kukorica alapú takarmányból következik.

Dr. Molnár Györgyi beszélt arról is, hogy a két fő szezonban (húsvét, karácsony) sosincs probléma a tojásellátással, mert a termelők úgy állítják be az állományaikat, hogy azok középkorú, „rutinos” tojókból álljanak. A szakember elárulta, hogy az a megfigyelés, hogy húsvét előtti időszakban a vásárlók családonként 30-60 tojással térnek haza, és ez idén is meglesz. A húsvéti időszakban 100-150 millió tojás fogy, ami az éves termelésnek a 4-7%-át jelenti – jelentette ki a Tojásszövetség mezőgazdasági titkára.


Még több tojással készült recept:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek