Kiderült, hogy húsvét előtt vagy után emelkedik-e drasztikusan a tojás ára

A szervezet mezőgazdasági titkára elmondta, hogy ha húsvétkor még nem is, a következő hónapokban mindenképp drasztikus tojásár-emelkedés várható.

Dr. Molnár Györgyi az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy idén a 9-10. héten vidéken és a nagyvárosok piacain 35-50 forintba került a tojás darabja, Budapesten pedig 45-46 forintba. Azonban az áruházláncok már elkezdték leárazni a tojást, így ezeken a helyeken ennél alacsonyabb árakat találhatnak a vásárlók. A szakember elmondta, hogy a tojás idei árai valahol ott vannak, mint 2020-ban, vagy valamivel alatta.

Ez pedig azért fájdalmas, és nemcsak a tojástermelőknek, hanem minden állattenyésztésben dolgozónak, mert az elmúlt hónapokban óriásit emelkedtek a takarmányalapanyag-árak és a takarmányárak, és sajnos még ez várható is

– mondta Dr. Molnár Györgyi.

A Tojásszövetség mezőgazdasági titkára szerint, ha életben akarnak maradni az állattenyésztésben dolgozók, akkor rövidebb és hosszabb távon is árat kell emelniük, mert az önköltséget ki kell termelniük. A takarmányos szakértők, összehasonlítva a 2020-as második félévi árakat a 2021-es várható második félévi árakkal 150-170%-os alapanyag-áremelkedést prognosztizálnak. Ez pedig igen megnehezíti az állattenyésztők életét, mutatott rá Dr. Molnár Györgyi.

Arra a kérdésre, hogy milyen méretű tojásokat kedvelnek a leginkább a magyarok, a szakember elmondta, hogy a Tojásszövetség négy méretkategóriát különböztet meg: kicsi, közepes, nagy és nagyon nagy (S, M, L, XL). A fiatal tyúk még a kis méretű tojást termeli, majd élete nagy részében az M és az L méretűeket rak, de ennek az arányát egy kicsit lehet szabályozni a tartással és a takarmányozással. XL-es méretű tojásokat pedig az öregebb tyúkok termelik. Dr. Molnár Györgyi szerint ezek a tojásméretek évezredek óta nem változtak, és nem véletlen, hogy az M-es és az L-es méretű tojásokra vannak kitalálva a receptek is, tehát a „végy hat tojást” instrukció az valójában azt jelenti, hogy hat darab közepes méretű tojás kell ahhoz, hogy szép nagy legyen például a piskóta. A vásárlók ezért ezeket is keresik a boltokban. Ami még prioritás Magyarországon, az a barna héjú tojás, mert ehhez szoktak hozzá az emberek, illetve az, hogy a tojás sárgájának szép mélysárga legyen a színe, ami pedig a kukorica alapú takarmányból következik.

Dr. Molnár Györgyi beszélt arról is, hogy a két fő szezonban (húsvét, karácsony) sosincs probléma a tojásellátással, mert a termelők úgy állítják be az állományaikat, hogy azok középkorú, „rutinos” tojókból álljanak. A szakember elárulta, hogy az a megfigyelés, hogy húsvét előtti időszakban a vásárlók családonként 30-60 tojással térnek haza, és ez idén is meglesz. A húsvéti időszakban 100-150 millió tojás fogy, ami az éves termelésnek a 4-7%-át jelenti – jelentette ki a Tojásszövetség mezőgazdasági titkára.


Még több tojással készült recept:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...