Nagyiprojekt: ,,Az nem akar megtanulni főzni, akit nem érdekel az evés" - töltött tojást készítettünk Lajos Marival

Csodás budai környezet, hatalmas kert, és a csengőn két név: Lajos Mari / Hemző Károly. Berreg a kapu, nyílik az ajtó, kedves hang szól a lépcső tetejéről: "Gyertek, gyertek!"

Húsvét alkalmából szerettük volna meghálálni minden nagymamának, hogy receptjeikkel, életvezetési tippjeikkel és huncut poénjaikkal segítettek nekünk olyan felnőtté válni, amilyenek lettünk. Olyan nagyit akartunk nektek mutatni, akinek konyhai tapasztalataira nemcsak a közvetlen hozzátartozók lehetnek büszkék, de talán egy egész ország is.

Hosszas keresgélés és telefonálások után egy olyan hölgyre esett a választás, akinek szakácskönyveit, receptjeit mindenki ismeri. Bár ritkán áll kamerák elé, velünk mégis kivételt tett a "magyar Julia Child", Lajos Mari.

Lajos Mari töltött-tojás receptjét itt találod.

Lajos Mari, ahogy ő nevezi, „a műteremben” fogad minket. Ez a hely számára azt a fantasztikus konyhát jelenti, amely házának legfelső emeletén terül el. Fotózásokhoz berendezett lámpákkal, tárgyasztallal, hatalmas, több mint 150 tányért számláló szekrénysorral és fiókokkal, amikben úgy hiszem, a világ összes fakanala helyet kapott.

Ebben a műhelyben gyártotta Mari és fotóművész férje, Hemző Károly a recepteket, receptfotókat. Első, színes fotós szakácskönyvük 1982-es megjelenése óta Mari fogalom lett a magyar gasztroszcénában.

Az első néhány 99/33-as könyvben mai szemmel talán már mosolyogni valók a fotókompozíciók, de a '80-as években forradalminak számított ez a fajta food styling. Színpompás tojástálak, precízen elhelyezett sültek, tökéletesen szeletelt sütemények.

"Egy ételnek szépnek is kell lenni, nemcsak jónak. Én azt mondom, hogy tartalékolni kell az energiát az étel elkészítése közben arra is, hogy az ember szépen tálaljon. Nem jó, ha egy finoman elkészített étel csak úgy oda van vetve. Hosszú évekig járattam gasztronómiai folyóiratokat, abból lestem el, hogy mit hogyan csinálnak a Lajtától nyugatra" - meséli Mari.

Lajos Mari könyveinek népszerűsége elvitathatatlan, hiszen nincs olyan háztartás, ahol ne bújna meg valahol egy 99/33-as szakácskönyv. Sikerét annak is tulajdonítja, hogy akkoriban kevés konkurencia volt a piacon, valamint hogy receptjei tényleg hitelesek, hiszen nincsen olyan köztük, amit ne készített volna el.

Lajos Mari egy exkluzív interjúban mesél a főzésről, a szakácskönyvírásról, és a szakácskönyvkészítés kulisszatitkairól!

Töltött-tojás-variációk Lajos Maritól

Mindemellett megtanította a magyar asszonyoknak a konyhai technikák alapjait. Lajos Mari egy fogalom, és az egyik legigazibb nagymama, akivel forgathattunk, pont olyan, akitől bárki vágyna megtanulni főzni. Szerinte nincsen tehetségtelen ember, csak olyanok vannak, akik nem szeretnek igazán enni.

"Az nem akar megtanulni főzni, akit nem érdekel az evés."

Még több Lajos Mari receptet az oldalán találsz!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek