Nagyiprojekt: ,,Az nem akar megtanulni főzni, akit nem érdekel az evés" - töltött tojást készítettünk Lajos Marival

Csodás budai környezet, hatalmas kert, és a csengőn két név: Lajos Mari / Hemző Károly. Berreg a kapu, nyílik az ajtó, kedves hang szól a lépcső tetejéről: "Gyertek, gyertek!"

Húsvét alkalmából szerettük volna meghálálni minden nagymamának, hogy receptjeikkel, életvezetési tippjeikkel és huncut poénjaikkal segítettek nekünk olyan felnőtté válni, amilyenek lettünk. Olyan nagyit akartunk nektek mutatni, akinek konyhai tapasztalataira nemcsak a közvetlen hozzátartozók lehetnek büszkék, de talán egy egész ország is.

Hosszas keresgélés és telefonálások után egy olyan hölgyre esett a választás, akinek szakácskönyveit, receptjeit mindenki ismeri. Bár ritkán áll kamerák elé, velünk mégis kivételt tett a "magyar Julia Child", Lajos Mari.

Lajos Mari töltött-tojás receptjét itt találod.

Lajos Mari, ahogy ő nevezi, „a műteremben” fogad minket. Ez a hely számára azt a fantasztikus konyhát jelenti, amely házának legfelső emeletén terül el. Fotózásokhoz berendezett lámpákkal, tárgyasztallal, hatalmas, több mint 150 tányért számláló szekrénysorral és fiókokkal, amikben úgy hiszem, a világ összes fakanala helyet kapott.

Ebben a műhelyben gyártotta Mari és fotóművész férje, Hemző Károly a recepteket, receptfotókat. Első, színes fotós szakácskönyvük 1982-es megjelenése óta Mari fogalom lett a magyar gasztroszcénában.

Az első néhány 99/33-as könyvben mai szemmel talán már mosolyogni valók a fotókompozíciók, de a '80-as években forradalminak számított ez a fajta food styling. Színpompás tojástálak, precízen elhelyezett sültek, tökéletesen szeletelt sütemények.

"Egy ételnek szépnek is kell lenni, nemcsak jónak. Én azt mondom, hogy tartalékolni kell az energiát az étel elkészítése közben arra is, hogy az ember szépen tálaljon. Nem jó, ha egy finoman elkészített étel csak úgy oda van vetve. Hosszú évekig járattam gasztronómiai folyóiratokat, abból lestem el, hogy mit hogyan csinálnak a Lajtától nyugatra" - meséli Mari.

Lajos Mari könyveinek népszerűsége elvitathatatlan, hiszen nincs olyan háztartás, ahol ne bújna meg valahol egy 99/33-as szakácskönyv. Sikerét annak is tulajdonítja, hogy akkoriban kevés konkurencia volt a piacon, valamint hogy receptjei tényleg hitelesek, hiszen nincsen olyan köztük, amit ne készített volna el.

Lajos Mari egy exkluzív interjúban mesél a főzésről, a szakácskönyvírásról, és a szakácskönyvkészítés kulisszatitkairól!

Töltött-tojás-variációk Lajos Maritól

Mindemellett megtanította a magyar asszonyoknak a konyhai technikák alapjait. Lajos Mari egy fogalom, és az egyik legigazibb nagymama, akivel forgathattunk, pont olyan, akitől bárki vágyna megtanulni főzni. Szerinte nincsen tehetségtelen ember, csak olyanok vannak, akik nem szeretnek igazán enni.

"Az nem akar megtanulni főzni, akit nem érdekel az evés."

Még több Lajos Mari receptet az oldalán találsz!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...