Eltűnhet a magyar tojás a boltok polcairól

Az árstop miatt egyre több helyen lengyel tojással töltik fel a boltok polcait.

A kormány úgy döntött, hogy november közepétől a burgonya mellett a tojásra is ársapkát húz, válogatás nélkül mindegyik típusra: a legkisebb tojástól kezdve a legnagyobb méretűig mindegyiknél a szeptember 30-i, közel negyedével alacsonyabb árhoz kellett visszatérniük a kereskedőknek.

Eltűnhet a magyar tojás a boltok polcairól

A tojásár korlátozásának hírére az emberek megrohamozták a boltokat az első napokban gyorsan ürültek a polcok, majd néhány üzletben már lengyel tojással is lehetett találkozni.

Az agrárminiszter múlt héten az Inforádióban arról beszélt, hogy a lengyel tojást a spájzoló vásárlás miatti hiány kiküszöbölése miatt szerezhették be a csomagolók, ilyen máskor is előfordult, hiszen az ünnepek tájékán nagyobb a kereslet, és a magyar termelők a hazai fogyasztás 70 százalékát tudják egyébként is kielégíteni.

Eddig az volt a gyakorlat a tojásforgalmazásban, hogy a termelők beszállították a tojást egy csomagolóhelyre, majd a kiskereskedelmi láncok tendereire pedig ezek a csomagolóhelyek pályáztak úgy, hogy egy adott árra és mennyiségre kötöttek szerződést. Ezután a csomagolócégek intézték az üzletek számára a megfelelő mennyiségű árut, és ha szükséges volt, akkor akár importból pótolták a kellő mennyiséget.

A magyar tojástermelők és csomagolók attól ijedtek most meg, hogy az üzletek egyenesen külföldről, lengyel tojástermelőktől hozták be, tehát nem a hazai csomagoló vállalkozáson keresztül. Emiatt attól tartanak, hogy az olcsóbb lengyel tojás miatt kiszorulhatnak az üzletekből a magyar termékek, a kereskedők mintha ezt az újabb békát - a magas beszerzési árak és a hatósági ár közötti különbség finanszírozását – már nem szeretnék lenyelni. 

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

További cikkek