Boltok zárhatnak be a meghosszabbított árstop miatt

Év végéig meghosszabbította a kormány az élelmiszerárstopot, pedig a kereskedelmi szakmai szervezetek célja az lett volna, hogy októbertől eltűnjenek a hatósági áras termékek. A szakértők szerint a mostani tendencia alapján sok-sok bolt zárhat be az egyre nagyobb veszteségek miatt.

A hatósági ár októberi kivezetésében bíztak a kiskereskedelmi szakmai szervezetek, de az élelmiszerárstopot a kormány december 31-ig meghosszabbította. Bár a kereskedők tudomásul veszik a döntést, a jövőben így tovább esik majd az árbevételük, és nő a veszteségük, emiatt pedig több élelmiszerbolt is bezárhat a jövőben – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Miközben az ársapkás termékeket tavaly októberi áron kell eladni, a beszerzési árak folyamatosan nőnek

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a kormánynak nehéz döntést kellett meghoznia, az év végéig tartó intézkedések tovább emelik a kiskereskedelmi láncok árbevétel-kiesését, illetve egyúttal veszteséget is termelnek, mivel bár a hatósági áras termékeket a tavaly októberi áron kell értékesíteni, ezen termékek beszerzési ára többször is nőtt az elmúlt egy évben.

A főtitkár szerint mindez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy minél kisebb egy bolt, annál inkább csökken a mozgástere, hogy ellensúlyozni tudja az elszenvedett kiesést.

Az árstop a nagy láncokat is sújtja, de a kis szereplőket nehezebb helyzetbe hozza, mert a beszerzési árak mellett a növekvő energiaárakat is kezelniük kell, ekkora kiesést pedig nem biztos, hogy minden bolt túlél majd.


Még több hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.