Mit gondolsz, a rizs vagy a tészta egészségesebb? A szakértő válaszol

A rizs és a tészta a konyha kegnépszerűbb alapanyagai közé tartozik. Főételként is, köretként is megállják a helyüket, ráadásul sokszínűen variálhatóak, ezért mindig jó, ha van otthon belőlük. Na, de melyik az egészsgesebb?

A rizs és a tészta megítélése vegyes, mert magas szénhidráttartalmú ételek, melyek gyorsan megemelik a vércukorszintet, pláne fehér rizsről és fehér lisztből készült tésztáról van szó. Ennek ellenére mértékkel fogyasztva mindkettő előnyös lehet a szervezet számára, viszont felmerülhet a kérdés, hogy a kettő közül melyik az egészségesebb.

A rizs és a tészta sem ördögtől való

A rizsben lévő tápanyagok

A rizs globális szinten ismert és kedvelt alapanyag. Magas szénhidráttartalma ellenére, alacsony a zsírtartalma, és magnézium, foszfor, mangán, szelén, vas, folsav, tiamin és niacin ásványianyagokat is tartalmaz.

 A tésztának és a rizsnek rossz lehet a megítélése, de csak akkor, ha egyszerűen túl sokat eszünk belőle, de ha más tápanyagokkal kevered, akkor nagyon kiegyensúlyozott ételt készíthetsz, és nem lesznek kiugró vércukorszint-emelkedések sem

– mondta a Today.com-nak Patricia Bannan, Los Angeles-i dietetikus. 

Fontos, hogy a rizshez jó zsírokat és fehérjetartalmú ételt adjunk, így igenis része lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásnak.

A tésztában lévő tápanyagok

A tészta szintén szénhidrátban gazdag alapanyag, azonban kétszer annyi fehérje található benne, mint a rizsben. Olcsó és gyorsan elkészíthető, azonban fogyasztását ennek is túlzásba lehet vinni.

Éppen ezért ehhez is érdemes még hozzáadni olyan alapanyagokat, melyek növelik a rosttartalmát, például brokkolit.

Fajtájától függően változhat a rosstartalma a tésztának, ugyanis a teljes kiőrlésű 5,5 grammot tartalmaz, szemben a fehér lisztből készült tésztáéval, ami mindössze 1,4 grammnyi csupán, ha 100 grammot tésztát vizsgálunk.

A fentebb leírtak szerint nem lehet egyértelműen meghatározni melyik egészségesebb, hiszen mindkettőnek vannak egészségesebb változatai.

Tészták esetében előnyösebb a teljes kiőrlésűt választani, akár egy hüvelyesből készült tésztafélét, míg a rizsből a nem feldolgozott barna rizst. A dietetikusok által elismert trükkel mindkét alapanyagnak csökkentheted a kalóriatartalmát, ha egy éjszakára a hűtőbe teszed őket kifőzés után. Ennek oka, hogy megnöveled a rezisztens keményítő tartalmát a hűtéssel, amit a szervezet nem tud megemészteni, vagyis az ilyen étel bevitelével kevesebb kalóriát és szénhidrátot tud a szervezet feldolgozni.

Forrásunk volt.


Még több konyhai tipp:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek