Mit gondolsz, a rizs vagy a tészta egészségesebb? A szakértő válaszol

A rizs és a tészta a konyha kegnépszerűbb alapanyagai közé tartozik. Főételként is, köretként is megállják a helyüket, ráadásul sokszínűen variálhatóak, ezért mindig jó, ha van otthon belőlük. Na, de melyik az egészsgesebb?

A rizs és a tészta megítélése vegyes, mert magas szénhidráttartalmú ételek, melyek gyorsan megemelik a vércukorszintet, pláne fehér rizsről és fehér lisztből készült tésztáról van szó. Ennek ellenére mértékkel fogyasztva mindkettő előnyös lehet a szervezet számára, viszont felmerülhet a kérdés, hogy a kettő közül melyik az egészségesebb.

A rizs és a tészta sem ördögtől való

A rizsben lévő tápanyagok

A rizs globális szinten ismert és kedvelt alapanyag. Magas szénhidráttartalma ellenére, alacsony a zsírtartalma, és magnézium, foszfor, mangán, szelén, vas, folsav, tiamin és niacin ásványianyagokat is tartalmaz.

 A tésztának és a rizsnek rossz lehet a megítélése, de csak akkor, ha egyszerűen túl sokat eszünk belőle, de ha más tápanyagokkal kevered, akkor nagyon kiegyensúlyozott ételt készíthetsz, és nem lesznek kiugró vércukorszint-emelkedések sem

– mondta a Today.com-nak Patricia Bannan, Los Angeles-i dietetikus. 

Fontos, hogy a rizshez jó zsírokat és fehérjetartalmú ételt adjunk, így igenis része lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásnak.

Laktató rizssaláta

Ha akad némi maradék rizs a konyhában, ne dobjuk a kukába, inkább készítsünk belőle gazdag, maradékmentő rizssalátát. Az alábbi recept csupán egy javaslat, a salátához bármit ...

Egyszerű pirított rizs

Az ázsiai gyorsbüfék jól ismert körete otthon is elkészíthető: ez a praktikus és gyors recept lehetővé teszi, hogy azzal egészítsük ki a rizst, amivel csak szeretnénk. Néhány friss, ...

A tésztában lévő tápanyagok

A tészta szintén szénhidrátban gazdag alapanyag, azonban kétszer annyi fehérje található benne, mint a rizsben. Olcsó és gyorsan elkészíthető, azonban fogyasztását ennek is túlzásba lehet vinni.

Éppen ezért ehhez is érdemes még hozzáadni olyan alapanyagokat, melyek növelik a rosttartalmát, például brokkolit.

Fajtájától függően változhat a rosstartalma a tésztának, ugyanis a teljes kiőrlésű 5,5 grammot tartalmaz, szemben a fehér lisztből készült tésztáéval, ami mindössze 1,4 grammnyi csupán, ha 100 grammot tésztát vizsgálunk.

Csirkés tésztasaláta

A tésztasaláta egy könnyen összedobható ebéd vagy vacsora, amibe igazából bármit belerakhatunk a hűtőből. Most egy könnyed csirkés verziót készítettünk, és a sima tésztát ...

Egyszerű tonhalas tészta

Nem kell túlgondolni egy gyors hétköznapi vacsorát vagy ebédet: ha tonhalas tésztát készítünk, biztosan minden éhes száj hamar boldogan elhallgat majd. Egyszerű alapanyagokból ...

Pastitsio, a görög rakott tészta

Görögországban nemzeti ételnek számít ez a rakott tészta, szinte minden étterem menüjén megtalálható. A nagy hasonlóság miatt sokan görög lasagnénak nevezik, hiszen mindkettőt ...

A fentebb leírtak szerint nem lehet egyértelműen meghatározni melyik egészségesebb, hiszen mindkettőnek vannak egészségesebb változatai.

Tészták esetében előnyösebb a teljes kiőrlésűt választani, akár egy hüvelyesből készült tésztafélét, míg a rizsből a nem feldolgozott barna rizst. A dietetikusok által elismert trükkel mindkét alapanyagnak csökkentheted a kalóriatartalmát, ha egy éjszakára a hűtőbe teszed őket kifőzés után. Ennek oka, hogy megnöveled a rezisztens keményítő tartalmát a hűtéssel, amit a szervezet nem tud megemészteni, vagyis az ilyen étel bevitelével kevesebb kalóriát és szénhidrátot tud a szervezet feldolgozni.

Forrásunk volt.


Még több konyhai tipp:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Kolbászos sajtfánk

Egy kis gyors sós harapnivaló, esetleg vendégváró, ha nem akarunk hosszasan pogácsát keleszteni, dagasztani. Nagyon finom puha, még másnap is. Kolbász nélkül is elkészíthető, sonkával ...

Aranygaluska-palacsinta

Minden, amit az aranygaluskában szeretünk, ebben a palacsintában is megtalálható. Diós habbal, édes vaníliás töltelékkel csábít a tálról a rakottas, aminek az egész család örül ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...