Csak akkor lesz aranybarna és ropogós a tepsis krumpli, ha így sütöd

A rántott hús mellé tálalt tepsis krumpli már megint hóka maradt? Ha nem pirul meg rendesen a burgonyád, érdemes lehet bevetni az alábbi tippek egyikét!

Relatíve egyszerű köretnek számít a tepsis burgonya (nem az egytálétel, hanem a sütőben sütött krumpli), mégis oly’ sokszor előfordul, hogy a sárga zöldségkockák színváltozás és megpirulás nélkül bújnak elő a sütőből. Ennek több oka is lehet a hőmérséklettől kezdve a tepsi fajtájáig: nézzünk pár hasznos és egyszerű tippet, ami legközelebb garantálni fogja a tepsis burgonya sikerét!

Ropogós tepsis burgonya rozmaringgal tálalva
Csak akkor lesz aranybarna és ropogós a tepsis krumpli, ha így sütöd

Használj fémtepsit

A tényleges sikerhez a legapróbb részlet is hozzájárul, többek között maga a sütéshez használt edény is. Nem mindegy, hogy milyen anyagút használunk, ugyanis teljesen eltér a különböző tepsik hőátadása.

TIPP: A legjobb eredmény érdekében mindig fémtepsit, fémedényt használjunk, ebben sül a legropogósabbra a burgonya.

Főzd elő a burgonyát

Több előnye is van annak, ha a burgonyát sütés előtt félig megfőzzük. A kockáknak így a sütőben már tényleg csak a pirulásra kell koncentrálniuk, és nekünk sem kell megvárnunk, míg a sütő kevésbé közvetlen hőjében szépen-lassan megpuhulnak a zöldségdarabok.

Ráadásul, a főzővízbe került természetes keményítő, ami leszűrés után is a burgonya felszínén marad, még ropogósabbá teszi a köretet.

Minimalizáld a nedvességet

Az aranybarna szín és ropogós állag legnagyobb ellensége a nedvesség: ha nem csökkentjük minimális szintre, a burgonyánk párolódni és nem pirulni fog a tepsiben. Ezért, ha nyersen akarjuk sütni, előtte töröljük szárazra a kockákat, ha pedig előfőzzük, csöpögtessük le alaposan.

TIPP: A főtt burgonyát egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni, de ne öblítsük át vízzel: ez eltávolítaná a fent említett, hasznos keményítőt.

Melegítsd elő a tepsit

A sütő előmelegítése teljesen természetes lépés, amikor sütünk, azonban vannak olyan receptek, ahol magát a sütőedényt is érdemes bedobni a forróságba, hadd melegedjen. A tepsis krumpli is ezen fogások közé tartozik: ha alapból forró felületre kerülnek a krumplikockák, a hirtelen hőtől esélyük sem lesz párolódni, rögtön pirulni kezdenek.

Adjunk a tepsinek 20-25 percet a felmelegedésre, az utolsó 1-2 percben pedig az olajat is öntsük bele – így szinte mintha fritőzben landolna a burgonya.

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Tökéletes sült burgonya

A sült krumpli a világ egyik legegyszerűbb étele, mégis oly rengeteg módon elkészíthető. Mutatunk egy Jamie Oliver kedvencéhez hasonlót, ami tényleg isteni. Ez a tepsis változat ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai segítségért kattints az alábbi cikkekre:

Legújabb receptek

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne ha vesszük a fáradtságot és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Airfyerben sült kenyér

Hit helyett élet ha már a kenyérről van szó, ami alatt azt értem, hogy ne hidd el, hogy jó kenyeret tudsz venni még a boltokban, minden teli van tartósítószerrel és adalékanyaggal, a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...