Csak akkor lesz aranybarna és ropogós a tepsis krumpli, ha így sütöd

A rántott hús mellé tálalt tepsis krumpli már megint hóka maradt? Ha nem pirul meg rendesen a burgonyád, érdemes lehet bevetni az alábbi tippek egyikét!

Relatíve egyszerű köretnek számít a tepsis burgonya (nem az egytálétel, hanem a sütőben sütött krumpli), mégis oly’ sokszor előfordul, hogy a sárga zöldségkockák színváltozás és megpirulás nélkül bújnak elő a sütőből. Ennek több oka is lehet a hőmérséklettől kezdve a tepsi fajtájáig: nézzünk pár hasznos és egyszerű tippet, ami legközelebb garantálni fogja a tepsis burgonya sikerét!

Ropogós tepsis burgonya rozmaringgal tálalva
Csak akkor lesz aranybarna és ropogós a tepsis krumpli, ha így sütöd

Használj fémtepsit

A tényleges sikerhez a legapróbb részlet is hozzájárul, többek között maga a sütéshez használt edény is. Nem mindegy, hogy milyen anyagút használunk, ugyanis teljesen eltér a különböző tepsik hőátadása.

TIPP: A legjobb eredmény érdekében mindig fémtepsit, fémedényt használjunk, ebben sül a legropogósabbra a burgonya.

Főzd elő a burgonyát

Több előnye is van annak, ha a burgonyát sütés előtt félig megfőzzük. A kockáknak így a sütőben már tényleg csak a pirulásra kell koncentrálniuk, és nekünk sem kell megvárnunk, míg a sütő kevésbé közvetlen hőjében szépen-lassan megpuhulnak a zöldségdarabok.

Ráadásul, a főzővízbe került természetes keményítő, ami leszűrés után is a burgonya felszínén marad, még ropogósabbá teszi a köretet.

Minimalizáld a nedvességet

Az aranybarna szín és ropogós állag legnagyobb ellensége a nedvesség: ha nem csökkentjük minimális szintre, a burgonyánk párolódni és nem pirulni fog a tepsiben. Ezért, ha nyersen akarjuk sütni, előtte töröljük szárazra a kockákat, ha pedig előfőzzük, csöpögtessük le alaposan.

TIPP: A főtt burgonyát egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni, de ne öblítsük át vízzel: ez eltávolítaná a fent említett, hasznos keményítőt.

Melegítsd elő a tepsit

A sütő előmelegítése teljesen természetes lépés, amikor sütünk, azonban vannak olyan receptek, ahol magát a sütőedényt is érdemes bedobni a forróságba, hadd melegedjen. A tepsis krumpli is ezen fogások közé tartozik: ha alapból forró felületre kerülnek a krumplikockák, a hirtelen hőtől esélyük sem lesz párolódni, rögtön pirulni kezdenek.

Adjunk a tepsinek 20-25 percet a felmelegedésre, az utolsó 1-2 percben pedig az olajat is öntsük bele – így szinte mintha fritőzben landolna a burgonya.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai segítségért kattints az alábbi cikkekre:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...