Ezt a teát idd zöld tea helyett: vércukorszint-szabályzó és gyulladáscsökkentő is

A kávé és a víz mellett a tea dobogós helyezett a világ legtöbbet fogyasztott italai között, ezt talán sejthetjük. Nem mindegy viszont, milyen teáról beszélünk... lehet, hogy a zöld tea istenítése már a múlté? Új trónkövetelő akadt: az oolong.

Míg a zöld tea jótékonysága közismert, és valóban, világszerte kultikus-egészséges italként tartjuk számon (bevethető többek közt magas vérnyomás, daganatok, szívbetegség, ízületi gyulladások vagy fogszuvasodás ellen, és tele van antioxidánssal), addig az oolong teáról kevesebb szó esik - most azonban lehet, hogy átveszi a stafétát.

Oolong tea csészébe töltve
Igyál oolong teát zöld tea helyett, csökkenti a gyulladásokat

Hogy miért olyan egészséges az oolong tea?

  • a fermentálás tekintetében valahol a fekete és a zöld tea között helyezkedik el félúton, tehát erősebb, mint a zöld, de gyengébb, mint a fekete tea
  • támogatja az emésztést és a bélflórát
  • a benne levő L-theanine nevű aminosav miatt enyhe nyugtató hatással bír
  • segíti a relaxációt, de a koncentrációt is
  • egyes kutatások szerint javíthatja az inzulinérzékenységet, és segíthet a vércukorszint szabályozásában, így hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében
  • polifenoljai révén gyulladáscsökkentő

Ötórai tea

A tejes tea (angolul milk tea) valószínűleg az egyik legmegosztóbb dolog a világon, szerintem azonban csodálatos találmány. A legtöbben a britek délutáni tearituáléjához kötik, pedig a ...

Matchamisu, a zöldteás tiramisu

Imádjuk a tiramisut és a matchát is, így muszáj volt elkészítenünk ezt a csodás színű fúziós desszertet, aminek minden elemébe került a zöldteából. Először egy lágy és puha ...

Érdekesség, hogy az oolong tea a fekete (teljesen oxidált) és a zöld (egyáltalán nem oxidált) teák között helyezkedik el - az oxidáció mértéke attól függ, mennyi időt töltenek oxigénnek kitéve a tealevelek.

Az oolong tea esetében beszélhetünk alacsony és magas oxidációnak kitett fajtákról is, de egy biztos: a minőségi, drágább oolong-teák tiszták, áttetszőek, kivételes barackos-körtés jegyekkel.

Így készítsd

Szakértők szerint a nagyobb oolongtea-levelekből lesz a legfinomabb a tea: ezeket 82-87 Celsius-fokos vízben kell áztatni 5-7 percen keresztül, de érdemes kísérletezni a tökéletes ízélményért. A jobb fajta oolong teákat keresd teaszaküzletekben!

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Puha almafánk egyszerűen

Az amerikai fánkok egy érdekes alfaja az 'apple fritter', vagyis az almafánk: sütőporos tésztája gyorsan és macera nélkül bekeverhető, nem kell várni a kelesztésre sem. Felhőpuha ...

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Címlapról ajánljuk

Ez történik a testedben, ha rendszeresen eszel banánt

Sokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...