Míg a zöld tea jótékonysága közismert, és valóban, világszerte kultikus-egészséges italként tartjuk számon (bevethető többek közt magas vérnyomás, daganatok, szívbetegség, ízületi gyulladások vagy fogszuvasodás ellen, és tele van antioxidánssal), addig az oolong teáról kevesebb szó esik - most azonban lehet, hogy átveszi a stafétát.

Hogy miért olyan egészséges az oolong tea?
- a fermentálás tekintetében valahol a fekete és a zöld tea között helyezkedik el félúton, tehát erősebb, mint a zöld, de gyengébb, mint a fekete tea
- támogatja az emésztést és a bélflórát
- a benne levő L-theanine nevű aminosav miatt enyhe nyugtató hatással bír
- segíti a relaxációt, de a koncentrációt is
- egyes kutatások szerint javíthatja az inzulinérzékenységet, és segíthet a vércukorszint szabályozásában, így hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében
- polifenoljai révén gyulladáscsökkentő
Érdekesség, hogy az oolong tea a fekete (teljesen oxidált) és a zöld (egyáltalán nem oxidált) teák között helyezkedik el - az oxidáció mértéke attól függ, mennyi időt töltenek oxigénnek kitéve a tealevelek.
Az oolong tea esetében beszélhetünk alacsony és magas oxidációnak kitett fajtákról is, de egy biztos: a minőségi, drágább oolong-teák tiszták, áttetszőek, kivételes barackos-körtés jegyekkel.
Így készítsd
Szakértők szerint a nagyobb oolongtea-levelekből lesz a legfinomabb a tea: ezeket 82-87 Celsius-fokos vízben kell áztatni 5-7 percen keresztül, de érdemes kísérletezni a tökéletes ízélményért. A jobb fajta oolong teákat keresd teaszaküzletekben!
Még több az egészségről: