Ezt a teát idd zöld tea helyett: vércukorszint-szabályzó és gyulladáscsökkentő is

A kávé és a víz mellett a tea dobogós helyezett a világ legtöbbet fogyasztott italai között, ezt talán sejthetjük. Nem mindegy viszont, milyen teáról beszélünk... lehet, hogy a zöld tea istenítése már a múlté? Új trónkövetelő akadt: az oolong.

Míg a zöld tea jótékonysága közismert, és valóban, világszerte kultikus-egészséges italként tartjuk számon (bevethető többek közt magas vérnyomás, daganatok, szívbetegség, ízületi gyulladások vagy fogszuvasodás ellen, és tele van antioxidánssal), addig az oolong teáról kevesebb szó esik - most azonban lehet, hogy átveszi a stafétát.

Oolong tea csészébe töltve
Igyál oolong teát zöld tea helyett, csökkenti a gyulladásokat

Hogy miért olyan egészséges az oolong tea?

  • a fermentálás tekintetében valahol a fekete és a zöld tea között helyezkedik el félúton, tehát erősebb, mint a zöld, de gyengébb, mint a fekete tea
  • támogatja az emésztést és a bélflórát
  • a benne levő L-theanine nevű aminosav miatt enyhe nyugtató hatással bír
  • segíti a relaxációt, de a koncentrációt is
  • egyes kutatások szerint javíthatja az inzulinérzékenységet, és segíthet a vércukorszint szabályozásában, így hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében
  • polifenoljai révén gyulladáscsökkentő

Érdekesség, hogy az oolong tea a fekete (teljesen oxidált) és a zöld (egyáltalán nem oxidált) teák között helyezkedik el - az oxidáció mértéke attól függ, mennyi időt töltenek oxigénnek kitéve a tealevelek.

Az oolong tea esetében beszélhetünk alacsony és magas oxidációnak kitett fajtákról is, de egy biztos: a minőségi, drágább oolong-teák tiszták, áttetszőek, kivételes barackos-körtés jegyekkel.

Így készítsd

Szakértők szerint a nagyobb oolongtea-levelekből lesz a legfinomabb a tea: ezeket 82-87 Celsius-fokos vízben kell áztatni 5-7 percen keresztül, de érdemes kísérletezni a tökéletes ízélményért. A jobb fajta oolong teákat keresd teaszaküzletekben!

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...