A legtöbb zsíros hal bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett kiváló fehérjeforrás. Úgy tűnik, hogy a zsíros halak különösen jótékony hatásúak, bár felmerül a kérdés, hogy ezek az egészségügyi előnyök ellensúlyozzák-e az esetleges hátrányokat, például a nehézfémek jelenlétét, illetve azt, hogy a mértéktelen halászat sok más tengeri élőlény rovására megy.
Kattints a képre, hogy megtudd, mely zsíros halak a legegészségesebbek!
Ez a 4 legegészségesebb zsíros halfajta – Egyél belőlük bátran
Lazac
A lazac gazdag ómega-3 zsírsavakban (EPA és DHA), amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, támogatják a szív működését. és jót tesznek az agynak. A lazacban sok D-vitamin, B12-vitamin és fehérje is található, amelyek hozzájárulnak az erős immunrendszerhez és az egészséges csontokhoz. A vadlazac kevesebb szennyező anyagot és több tápanyagot tartalmaz, mint a tenyésztett lazac, így érdemes inkább erre szavazni.
Makréla
A makréla rendkívül gazdag ómega-3 zsírsavakban és antioxidánsokban, például szelénben. Segít a koleszterinszint csökkentésében, és támogatja a szív egészségét. Emellett sok B12-vitamint is rejt, ami jót tesz az energiaszint fenntartásának. Érdemes inkább atlanti- vagy csendes-óceáni makrélát választani, mivel ezek általában kevésbé szennyezettek higannyal, mint a királymakréla.
Hering
A hering kiváló ómega-3 zsírsav-, D-vitamin- és szelénforrás. Ezek jótékonyan hatnak az agyműködésre, az immunrendszerre és a bőr egészségére. A sózott hering viszont gyakran túl sok nátriumot tartalmaz, ezért érdemes friss vagy enyhén sózott változatot választani – természetesen hagymával és savanyúsággal, ahogy sokan szeretik!
Szardínia
Kis mérete ellenére a szardínia irdatlan mennyiségű ómega-3 zsírsavat, kalciumot és D-vitamint tartalmaz. A benne található kalcium hozzájárul az erős csontokhoz. Hasonlóan a heringhez, a szardínia is kevés szennyeződést tartalmaz rövid élettartama miatt. Érdemes friss szardíniát vagy konzervet választani, lehetőleg vizes lében. A vizes konzerv előnye, hogy a halolajok nagyobb része megmarad a halban. Az olajos konzerv esetében a zsírsavak egy része az olajba kerül, így azok az olaj leöntésével elveszhetnek.
Még több az egészségről: