Te tudod, hogy milyen bor illik a töltött káposztához vagy a kacsasülthöz? Mi most már tudjuk

Halászléhez kadarka, flódnihoz aszú, töltött káposztához olasz rizling - mert egyáltalán nem mindegy, milyen ételhez mit iszunk. Legyenek tökéletesek az ízek!

Közeledik a karácsony, ideje összeállítani a vendégváró étlapot! A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő borokat azonban nem olyan könnyű feladat kiválasztani. Dr. Podmaniczky Péter, a Bognár Pincészet borászati vezetője az alábbi borajánlóval segít eligazodni, milyen italt válasszunk a különböző karácsonyi ételekhez:

Előételek

Sokan elfeledkeznek az előételekről, pedig nagyszerűen előkészítik a gyomrot és az ízlelőbimbókat a karácsonyi lakomára. A pogácsákhoz és egyéb sós ropogtatnivalókhoz könnyed, alacsony alkoholtartalmú fehérborokat érdemes fogyasztani. A pástétomok esetében azonban más a helyzet: itt – kiemelten a libamáj-pástétom esetében – kiváló választás lehet a tokaji száraz szamorodni.

Levesek

A leves a karácsonyi menüsor első, igen meghatározó alappillére, így fontos, hogy egyensúlyban legyen vele a kiválasztott bor. A kihagyhatatlan karácsonyi fogáshoz, a halászléhez egy könnyed, gyümölcsös vörösbor illik, mint például a Portugieser vagy a Kadarka, de jó választás lehet egy schiller- vagy rozébor is. Krémlevesekhez inkább könnyed fehérbort vagy primőr rozét ajánlott fogyasztani.

Húsos főételek

Karácsonykor számtalan jobbnál jobb főétel közül válogathatunk. A magyar gasztrokultúra egyik fő elemének tekinthető töltött káposztánál érdemes odafigyelni arra, hogy a zsírossága és fűszerezettsége miatt egy nem túl savas fehérbort válasszunk hozzá: egy balatoni Olaszrizlinget vagy egy primőr Chardonnay-t. A hagyományos kacsasültek és pulykasültek mellé pedig kiválóan illik egy könnyedebb Merlot.

Halas főételek

A halas főételek – sült pisztráng, rántott ponty – esetében nagyon sok minden múlik a fűszerezésen. Ha egy kevésbé fűszeres halételről van szó, akkor egy könnyű, illatos fehérbort ajánlott beszerezni, mint például az Irsai Olivér vagy a Sauvignon blanc. Ha azonban erőteljesebb a fűszerezés, egy tokaji, somlói száraz fehérbor vagy egy Chardonnay tökéletes választás lehet.

Vegetáriánus főételek

A vegetáriánus ünnepi fogásoknál érdemes odafigyelni arra, hogy a kiválasztott bor ne legyen túl testes, ellenben egyensúlyban legyen az adott étellel. A zöldséges gnocchi és a rántott cukkini ízvilágához egy nem túl savas fehérbor, például egy balatoni Olaszrizling illik.

Desszertek

A karácsonyi desszertek a világ minden táján nagy hangsúlyt kapnak. Legyen az akár mákos vagy diós bejgli, flódni vagy hókifli; egy édes szamorodnival vagy aszúval nem lehet mellélőni. Fontos azonban, hogy a bor egyensúlyban legyen az étellel, azaz hogy megfelelő sav-cukoraránnyal rendelkezzen.

A Bognár Pincészet széles palettájáról minden karácsonyi fogáshoz kiválaszthatjuk a tökéletesen passzoló borokat. A töltött káposzta kiváló kiegészítője lehet a Bognár Borbirtok Irsai Olivér 2018, a vegetáriánus ételek ízét a Balaton750 Balatoni Olaszrizling emeli ki legjobban, a különleges karácsonyi desszertek mellé pedig a Corvus Tokaji Szamorodnit ajánljuk.

Ezt láttad az ízHUSZÁR-magazinon?

Erdélyből szeretettel: lucskos káposzta- recept, cikk

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...