Tárolási 1 x 1 – zöldségek

Alig győzünk válogatni a zöldségek közt, és sokszor hajlamosak vagyunk túltölteni a készleteket. Amíg nem kerül tányérra a friss zöldség, addig is tároljuk helyesen!

Kétségkívül a kertből vagy piacról frissen (be)hozott zöldségek a legízletesebbek, de sokszor nem fogynak el aznap. Ha már tárolni kényszerülünk őket, jó, ha tudjuk, melyiket, hogyan érdemes raktározni felhasználásig, és körülbelül meddig őrzik meg frissességüket.

Az alapszabályokkal már előző cikkünkben tisztába kerültünk, következzenek a tudnivalók.

Így tárold a zöldségeket!

A tudnivalók:

cukkini, patisszon, tök: hűtő zöldséges rekeszébe tegyük, semmiképpen ne nejlonban, az első kettő 1 hétig áll el, a tök valamivel tovább bírja

csemegekukorica: hamar romlik, fogyasztásig tartsuk hűtőben, de 2 napon belül használjuk fel

fejessaláta: mindenképpen hűtőben tartsuk, 3–5 nap után kezdenek fonnyadozni a levelei, de tovább friss marad, ha egy tálkába kis vizet engedünk, és ebbe állítva tesszük a hűtő polcára (így 1 hétig ropogósak maradnak a levelei)

gyökérzöldségek: tekerjük újságpapírba, csúsztassuk kilyukasztott nejlonzacskóba, és így tegyük a hűtő zöldséges rekeszébe, ily módon hetekig felhasználható marad

jégsaláta: jobban bírja a tárolást, mint fejes testvére, 1 hétig simán eláll a hűtő polcain

karalábé: hűtő zöldséges rekeszében 1 hétig eláll, de jóval tovább bírja, ha nedves konyharuhába tekerve tesszük a hűtő alsó részébe (így 3-4 hét elteltével is felhasználhatjuk)

káposzta: sokáig megőrzi frissességét a hűtőben tartva, 3-4 hétig szép marad (annál tovább bírja, minél tömöttebb)

padlizsán: hűtő aljában 3-4 napig őrzi meg feszességét

paprika: hűtő zöldséges rekeszébe téve 5-7 napig friss marad

paradicsom: nem szerencsés a hűtőben való tárolása, mert sokat veszít zamatából a hideg hatására, elegendő hűvösebb helyen tartani, de szobahőmérsékleten is jól bírja (5–7 napig)

rukkola: hamar elkókad, 1–2 napnál tovább ne tartogassuk, addig is hűtőben legyen

spenót, sóska, mángold: hamar megfonnyadnak a levelek, 2–3 napon belül használjuk fel őket, addig is tartsuk hűtőben (nekem a zacskós módszer vált be legjobban tárolásukra: nejlonba teszem, bekötöm a száját, de sok kis lyukat szúrok egy kés hegyével a zacskón, így tud levegőzni)

uborka: hűtő zöldséges rekeszében 1 hétig tárolhatjuk

zöldbab: hűtőben tartsuk, megvágatlanul, 2–3 napon belül fogyasszuk el.

5+1 vacsora paradicsomból >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek