Kiderülhetett, miért okoz korai őszülést a stressz

Tényleg beleőszülhet az ember, ha sokat bosszankodik vagy nagy trauma éri.

Kinek ne mondta volna az édesanyja gyerekkorában, hogy olyan rossz gyerek, hogy abba anyuka beleőszül? Érdemes lett volna szó szerint venni a felszólítást, ugyanis a stressz tényleg okozhat őszülést, és tudósok már azt is tudják, pontosan hogyan.

Már korábban is összekötöttük a stresszt a hajszálak őszülésével, a Harvard kutatói azonban most konkrétabb magyarázatot is találtak arra, miért is szökik ki minden pigment a hajból bizonyos stresszfaktorok hatására. A szakértők az egyik stresszhormon, a kortizol mennyiségét mérték, és megállapították, hogy a „küzdj vagy menekülj” természetes stresszreakció hosszan fenntartása egy sor kellemetlen következményt vonhat maga után, többek között az őszülést is.

Az igazi aduászt viszont akkor találták meg a kutatók, amikor felfedezték, hogy a test szimpatikus idegrendszerében is olyan változások zajlanak, amelyek képesek megőszíteni az ember haját.Ezek az idegek a test szinte minden részén megtalálhatók, beleértve a hajhagymákat is.

A stresszválasz során olyan kémiai anyagok eresztődnek a szimpatikus idegrendszerbe (főleg az úgynevezett noradrenalinról van szó), hogy azok hatással lehetnek a pigmentgyártó őssejtekre, amelyek így túl korán aktiválódnak, és kiürítik a pigmentraktáraikat még azelőtt, hogy szükség lenne rájuk. Az extrém stressz hatására napok alatt képesek kiürülni ezek a raktárak, és a pigmentgyártó sejtek eltűnnek. A baj megtörténik, ezeket a sejteket pedig nem lehet már pótolni. Nincs több pigment, van viszont ősz haj.

Persze az egész folyamatnak genetikai háttere is van, akad, aki hajlamosabb az őszülésre, mint a többiek. Ha nem a stressz, akkor a hajhagymákban elfogyó melanociták, azaz pigmentsejtek a felelősek érte. A helyzet visszafordíthatatlan, és a hajfestésen kívül semmit nem lehet tenni ellene.

A korai őszülés rizikófaktora lehet még a stressz és a genetika mellett a fehérjehiány, a B-12 hiánya a szervezetben, valamint a túl kevés vas – de egyszerűen az öregedéssel is együtt jár a hajszín elvesztése, ami a sejtekre ható oxidatív stressz következménye.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek