Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szerelmi kötés, mágia, boszorkányság – Régi falusi hiedelmek nyomában

A régiek az akasztott ember kötelének is varázserőt tulajdonítottak, és még a temetőbe sem voltak restek kimenni, hogy elérjék céljukat.  

Felmenőink életében a munka mellett a hit is fontos szerepet töltött be, de a vallással sokszor összeegyeztethetetlen mágikus cselekedeteket sem vetették meg. A javító vagy rontó szándékú bűbájos cselekedeteket jellemzően nők végezték, gyakran a helyi bábaasszony vagy egy másik faluból érkező oláh asszony. A bűbájjal foglalkozókat bűbájosnak, javasasszonynak, boszorkánynak nevezték.

Ezt láttad?

Emlékszel még, milyen volt dédi konyhája? – kultikus tárgyak a múltból

Szerelmi kötések

A javasasszonyokat leggyakrabban szerelmi kötések miatt keresték meg az asszonyok, hogy megszerezzék a kiszemelt férfit, vagy visszahódítsák a párjukat. A férfi egy ruhadarabját, ingét, nadrágját a parázs fölött megbabonázta a javasasszony, de a testnedvekkel, gyógyfüvekkel való mágia is megszokott volt. Úgy tartották, hogy ha a férfi haját, szőrszálát vagy annak hamuját pogácsába sütötték, többé nem menekülhetett.

Akasztott ember kötele

Régen a borivókat egyes kocsmárosok nem árengedményekkel vagy egyet fizet, kettőt kap akciókkal csábították a kocsmákba, hanem mágiával. Az akasztott ember kötelének varázserőt tulajdonítottak: úgy hitték, hogy ha a helyi kocsmáros olyan kötelet áztatott a boroshordójában, ami előtte emberéletet ontott ki, több lesz a vendége.

Törvény felettiek

A régiek úgy tartották, hogy boszorkánysággal a törvény büntetése elől is megmenekülhetnek. Az igazán elszántak a bűbájos tanácsára kimentek a temetőbe, és 9 halott hasáról földet vettek magukhoz, amit be kellett vinniük a bíróság tárgyalótermébe és észrevétlenül szétszórni. Ezzel a tettel a hiedelem szerint megóvhatták magukat a kedvezőtlen ítélettől.

Olvasd el ezt is!

Bizarr háztartási gépek a vasfüggönyön túlról

Rontások

Ha valakinek ártani akartak, akkor a javasasszonnyal átkot mondattak az illető fordított lábnyomára, de attól sem riadtak vissza, hogy halottmosó vizet öntsenek az udvarába, amitől azt remélték, megbetegíti a ház tulajdonosát. Úgy tartották, hogy ha egy boszorkány pénzt szórt el, és azt valaki felvette, hólyagok keletkeztek a tenyerén.

Rontások levétele

A hiedelem szerint, ha valakire rontást tettek, azt le is lehetett róla venni, amire számos módszer létezett. A fokhagymától kezdve a ráolvasáson át mindent kipróbált az, aki úgy gondolta, rontás keseríti meg az életét, és még azt sem bánta, ha ennek érdekében a javasasszony háromszor megköpdöste a szeánsz közben. Bűbájosokat hívtak a tehénhez, ha nem volt teje, és a tyúkokhoz is, ha nem tojt elég tojást. De azok is felkeresték őket, akik mesés kincsek után kutattak, és nem voltak restek alaposan megfizetni a gazdagságot ígérő utászokat.
 

Ezeket láttad?

címlapfotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!