A szénhidrátok üzemanyagként szolgának sejtjeink számára, ezért is nagyon fontos, hogy ne vonjuk meg magunktól ezt a makrotápanyagot. Ha azonban a glükóz (amit a szervezet alakít át a szénhidrátból) túl nagy mértékben és túl gyorsan szabadul fel, akkor glükózcsúcs alakul ki, ami káros szervezetünk számára. Az endokrinológus elmondja, hogyan együnk szénhidrátot, hogy testünket szolgáljuk a bevitt tápanyagokkal!
Francisco Rosero endokrinológus szerint nem a szénhidrát fogyasztásával van a baj.
Hanem azzal, hogy mikor, mennyit és hogyan fogyasztunk belőle.
Még a túlsúlyos, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, policisztás ovárium szindrómában vagy zsírmájban szenvedőknek sem kell lemondania a szénhidrátról, csak meg kell tanulni, hogyan fogyasszuk őket.
Receptajánlónk:
Így edd a szénhidrátot az endokrinológus szerint!
Az endokrinológus azt javasolja, hogy a szénhidrátokat hagyjuk az étkezés végére.
Szerinte érdemes egy salátával kezdeni extraszűz olívaolajjal meglocsolva, majd jöhet valamilyen fehérjeforrás, és végül a szénhidrát.
Ez a gyakorlat segít csökkenteni az glükózcsúcsot, ezzel együtt pedig az inzulin felszabadulását.
Fontos, hogy a szénhidrátot ne csak magában együk, hanem mindig lássuk el fehérjével, jó zsírforrással és rostokkal.
Ez segít lelassítani a glükóz felszívódását, és elősegíti a jóllakottság érzését. Szintén fontos megfontolni, hogy lassabban együnk, az ételt jól rágjuk meg, ezzel segítve az emésztésünket.
További érdekességek egy helyen: