Ne így szeleteld a zöldséget, mert rontasz a tápértékén

Egyáltalán nem mindegy, hogyan vágjuk fel a zöldségeinket, több okból sem.

Ha már a friss zöldségek mellett döntöttél, jó úton jársz az egészséges étkezés felé. Ám kevesen gondolnak arra, hogy ezeknek az értékes alapanyagoknak nemcsak a származása vagy fajtája számít, hanem az is, hogyan bánunk velük a konyhában. Egy látszólag jelentéktelen lépés – például a szeletelés módja – is befolyásolhatja, mennyi hasznos tápanyag marad végül a tányéron.

Egy nő paradicsomot szeletel
Soha ne szeleteld életlen késsel a zöldségeket
Getty Images

Sokan rutinszerűen nyúlnak a kés után, és már indul is a vágás: hagyma, répa, paprika – gyorsan, hatékonyan. Csakhogy nem mindegy, hogyan történik mindez.

Ha egy életlen vagy nem megfelelő kés kerül a kezedbe, az nem szeli egységes és szép szeletekre a zöldséget, hanem inkább szétszaggatja őket. Ezzel nemcsak az állag romlik, de a zöldség szerkezete is sérül, és gyorsabban elindul a tápanyagok – különösen az érzékenyebb vitaminok – lebomlása.

A túl vékonyra szeletelt, durván aprított zöldségek nagyobb felületen érintkeznek a levegővel, így az oxidáció is gyorsabban végbemegy. Ez különösen akkor jelent problémát, ha a feldolgozás és a felhasználás között sok idő telik el. Márpedig az olyan értékes összetevők, mint a C- vagy B-vitamin, meglepően érzékenyen reagálnak az ilyesmire.

Ne csak a szeletelésre, hanem a hőkezelés módjára is figyelj!

A túl magas hőfokon, hosszú ideig főzött zöldségek szintén veszítenek tápanyagtartalmukból. Érdemesebb kíméletesebb módszerekhez nyúlni: egy gyors párolás, wokban való pirítás vagy rövid ideig tartó forralás, blansírozás jobban megőrzi nemcsak a zöldségek színét és textúráját, hanem beltartalmi értékeiket is.

Egyes zöldségek különösen érzékenyek az aprításra és a hőre

  • a spenót például már a darabolás során veszít antioxidáns-tartalmából
  • a brokkoli pedig sokkal táplálóbb marad, ha finoman bánunk vele
  • a gyökérzöldségek, mint a sárgarépa vagy a cékla, különösen érzékenyek a reszelésre – ezért ezeket is jobb frissen feldolgozni, közvetlenül a fogyasztás előtt

Látható tehát, hogy az egészséges táplálkozás nem ér véget a piacnál vagy a bevásárlásnál. A konyhában tett mozdulataink is számítanak – egy éles kés, egy jól időzített aprítás vagy egy kíméletes főzési technika mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a zöldségeinkből.

Forrásunk volt.


Még több furfangos konyhai trükk vár:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...